characters characters

Stima de sine a copiilor

Cum afecteaza parintii stima de sine a copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 aprilie 2017    |   2153 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

stima de sine
Modul in care raspunzi la emotiile copilului tau va fi foarte important intotdeauna. Daca ai fi tot timpul stresat sau agitat, copilul tau va avea dificultati in a se relaxa. Daca esti linistit si calm, copilul se simte mai in siguranta si mai increzator. Si stima de sine a copiilor se construieste in relatia cu parintii, iar multe dintre intentiile bune ale parintilor pot duce la consecinte mai putin fericite in aceasta privinta.

Iata cateva comportamente ale parintilor bine intentionati care ajung sa afecteze stima de sine a copiilor:

Parintii fac prea multe lucruri in locul copiilor.

Apare astfel neajutorarea invatata: copiii sunt convinsi ca nu pot face lucrurile pe care parintii le fac in locul lor (de la curatenia in camera pana la temele pentru acasa).

Recomandare: Ce poti face in loc? Ofera sprijin punctual copilului tau, lasandu-l pe el sa incheie activitatea care i-a facut probleme. De exemplu, lasa-l pe el sa puna ultimele piese de puzzle, chiar daca ai participat si tu la realizarea lui.

De asemenea, evita sa faci lucrurile pe care stii ca le poate face, chiar daca iti cere acest lucru. Incurajeaza-l sa incerce singur si arata-i ca ai incredere in el.

Isi compara copilul cu alti copii.

Comparandu-l cu alti copii, parintii transmit mesajul ca sunt dezamagiti intr-un fel sau altul de copil si ca acesta nu este suficient de bun (cuminte, inteligent, constiincios etc.) pentru a fi apreciat si iubit de catre parinti.

Recomandare: Fiecare copil e unic. Scoate in evidenta calitatile copilului tau si incurajeaza-l sa si le puna in valoare, chiar daca nu sunt acele calitati pe care ti le-ai fi dorit sau imaginat atunci cand era mic. Ajuta-l sa evolueze prin incaurajari, laude si sprijin, nu prin exemplele altor copii care se descurca mai bine decat el in anumite privinte.

Ofera copilului recomandari despre cum ar fi fost mai bine sa faca.

„Ai facut tema la matematica, dar ai fi putut sa lucrezi si suplimentar.” sau „Trebuia sa tai cartofii in bucati mai mici, dar acum e bine si asa.” sunt replici prin care parintii arata ca, practic, nu apreciaza prea mult eforturile copilului. Atunci cand copilul aude in permanenta cum ar fi trebuit sau cum „ar fi fost mai bine” sa procedeze, isi pierde motivatia de a mai incerca data viitoare si poate deveni nemultumit de el insusi.

Recomandare: Foloseste feedback-ul constructiv atunci cand este cu adevarat nevoie si in rest, apreciaza eforturile si ideile copilului tau. Arata-i cum sa procedeze inainte de a incepe o actiune si, daca este nevoie, sprijina-l pe parcurs.

Critica trasaturile innascute ale copilului

Temperamentul, talentele si aptitudinile copilului tau sunt innascute. Parintii care ii critica pe copil pentru ca sunt „prea introvertit”, prea „visator” sau pentru ca nu are rezultate bune in domenii in care inzestrarea naturala este necesara (de exemplu, muzica sau pictura) diminueaza stima de sine a acestuia, punandu-l pe cel mic in fata unei probleme pentru care nu are solutii eficiente sau realiste.

Recomandare: Aminteste-tica exista o gama larga de talente, calitati si aptitudini, fiecare dintre acestea fiind importante pentru societate si fiecare meritand aprecierea noastra. In loc sa il critici pe copil, ajuta-l sa isi puna in valoare calitatile.

Sanctioneaza greselile sau il impiedica pe copil sa le faca

Din dorinta de a-l proteja pe copil de consecinte negative, parintii vor descuraja greselile copiilor.

Recomandare: Aminteste-ti ca greselile pot fi o cale de invatare. A face greseli e un lucru normal in procesul de crestere si de invatare al copilului. Copilaria e momentul explorarii, iar greselile vor fi frecvente. E important sa intelegi ca prin greseli, copiii isi asuma un oarecare nivel de initiativa si de asumare a riscului, un sentiment de aventura din care invata.

Isi lauda copilul prea mult sau prea putin

Cand parintii isi lauda copiii prea des sau din motive superficiale, copiii vor simti ca lauda nu este nici sincera si nici meritata. De asemenea, cand parintii evita sa isi laude copiii, cei mici vor resimti aceasta lipsa de apreciere.

Recomandare: Lauda eforturile depuse de copilul tau si lauda ceea ce apreciezi sincer la rezultatele obtinute de catre copilul tau. De exemplu, daca iti arata un desen, poti spune „Imi place cum ai combinat culorile” sau „Imi place cum ai desenat copacul din stanga.”  in loc de „Esti urmatorul Picasso, e clar!”. Foloseste un ton natural si cuvinte pe masura impresiilor tale.

Toti parintii isi doresc ca cei mici sa fie niste versiuni cu mult imbunatatite ale propriei persoane. Uneori isi doresc atat de mult incat obtin rezultatul opus. Fiind dispus sa il cunosti si sa il descoperi pe copilul tau asa cum este, il ajuti pe copil sa faca primul pas catre o stima de sine sanatoasa.


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/frederickhomesforsale/16241388115


Citeste si:


Stima de sine a parintilor si educatia copiilor


Cum cresti increderea in sine a copilului

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe