characters characters

Cum ajuti copilul introvertit

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 noiembrie 2016    |   4440 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

cum ajuti copilul introvertit
Din punctul de vedere al deschiderii spre socializare, copiii pot fi: extroverti si introverti. Copiii extravertiti sunt cei care se imprietenesc repede, carora nu le e frica de straini si nu se rusineaza atunci cand primesc atentia celorlalti. Copiii introverti au nevoi diferite: nu socializeaza foarte mult, se simt confortabil in liniste, au nevoie de mai mult timp pana au incredere in persoane noi, iar pentru ei a fi in centrul atentiei este obositor.

A fi introvertit sau extravertit nu este o alegere, ci tine mai degraba de tipul de temperament: nu putem vorbi de temperament gresit sau corect. Insa in societatea noastra, extraversiunea este mai apreciata si recompensata, astfel incat a fi extravertit aduce de multe ori mai multe avantaje.

Ce poti sa faci ca parinte sa iti ajuti copilul sa devina un introvertit mai sociabil si mai usor adaptabil la situatii noi si necunoscute?

Ofera-i acceptare neconditionata.

Arata-i copilului in permanenta ca il accepti asa cum este, nu il critici sau pedepsesti pentru momentele in care nu socializeaza asa cum se asteapta cei din jur sa o faca. De asemenea, este bine sa observi daca ai un copil timid sau doar introvertit. Copiii timizi pot fi atat introvertiti, cat si extravertiti si principala caracteristica este anxietatea puternica a acestora de a fi respinsi social. Astfel, in cazul timiditatii, socializarea redusa are la baza teama de respingere, iar in cazul temperamentului introvertit, socializarea redusa se datoreaza pur si simplu nevoii reduse de a interactiona cu ceilalti. Adultii care critica frecvent copiii introvertiti pentru felul in care se comporta in societate pot ajunge, involuntar, sa le creeze si un anumit grad de timiditate.

Evita sa il scoti in fata.

Multi parinti cred ca a forta copilul sa faca un anumit comportament social il va ajuta sa invete si sa se „dezghete”. Din pacate, uneori aceasta bruscare a copilului poate aduce mai mult rau, facandu-l sa se retraga si mai mult. In asemenea momente, copiii pot simti o puternica rusine pentru cine sunt ei, emotie care ii face doar sa se retraga si sa evite pe viitor situatii sociale asemanatoare. In schimb, daca abordezi situatia cu normalitate, fara a o transforma in spectacol, poti avea surpriza sa descoperi ca va socializa mai mult decat te-ai asteptat.

Pregateste-ti copilul cu privire la ceea ce urmeaza sa se intample.

Daca copilul tau e introvertit si urmeaza sa luati parte la un eveniment social spre exemplu, incearca sa ii oferi dinainte informatii despre ce anume se va intampla si cum vor decurge lucrurile. Aceasta pregatire ii va fi de folos si il va ajuta sa aiba mai mare incredere in „necunoscutul” care il asteapta.

Ajungeti la timp.

Intr-o situatie in care copilul trebuie sa ajunga la timp undeva, se recomanda ca parintii sa faca tot posibilul ca acest lucru sa se intample. Nu este deloc usor pentru un copil introvertit sa intarzie si sa atraga astfel atentia tuturor asupra sa.

Folositi-va de jocul de rol.

Alegeti situatii cu care copilul se intalneste in mod frecvent si imaginati-va acasa ca sunteti persoanele pe care va urma sa le intalneasca si pregatiti scenarii diferite despre cum vor decurge lucrurile. In acest mod, copilul va dezvolta o serie de solutii si raspunsuri care il vor ajuta cand se va afla in situatii similare celei jucate. In plus, amintiti-va ca e un joc, iar buna dispozitie ar trebui sa primeze.

Ofera spatiu copilului tau.

Desi copiilor le place sa stea in preajma altor copii, cei introvertiti au nevoie de mai mult timp pentru a sta singuri si a face lucrurile pe care si le doresc. Incearca sa depui mai mult efort in acest sens, ca parinte.

Participa impreuna cu copilul tau la mai multe situatii sociale. In loc sa stati acasa doar in sanul familiei, cauta sa petreceti mai mult timp afara, printre copii de aceeasi varsta, de varsta similara, printre adulti. Numai asa copilul va observa modalitati de interactiune si comunicare si va invata implicit, cum sa se comporte in mediul social.

Ajuta-l pe copilul tau sa-si gestioneze mai bine emotiile si temerile in cazul unor evaluari, examene, dar si zi de zi in provocarile scolare. Platforma ExamenulTau.ro contine materia claselor V-VIII, la disciplinele Romana si Matematica (programa pentru Evaluarea Nationala) asigurand o pregatire corecta si eficienta pentru primul examen important din viata copilului tau.


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/ladydragonflyherworld/13480696965/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe