characters characters

Cum pot parintii sa-si ajute copiii sa depaseasca rusinea

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 iulie 2015    |   2389 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

copil plangand
Rusinea este una dintre cele mai frecvente trairi pe care o simt oamenii de-a lungul intregii vieti. Cele mai frecvente persoane care il fac pe copil sa simta rusinea sunt: cadrele didactice, colegii de clasa, prietenii si... parintii. Cercetatoarea Dr. Brene Brown sustine ca rusinea este o traire intensa si dureroasa, care il face pe cel ce o traieste sa simta ca nu este iubit si ca nu apartine unui grup, unei comunitatii.

Rusinea este o emotie foarte frecventa, care porneste de la judecatile celorlalti despre noi si care ne poate impiedica sa ne punem in valoare potentialul. Rusinea traita frecvent poate duce la probleme emotionale precum dependentele, depresia, tulburarile alimentare, violenta si bullying. Deoarece rusinea este frecvent folosita in scoli pentru a-i disciplina pe copii, este important sa ii vorbesti copilului despre ce poate face pentru a nu lasa aceasta emotie sa il afecteze pe termen lung.

Remediul pentru rusine este impartasirea momentului dificil, care a provocat rusinea, cu cineva de incredere, care poate intelege si empatiza cu “victima”. Dr. Brown sustine ca atunci cand ceva rusinos se intampla in viata noastra, exista 6 categorii de persoane carora ar fi indicat sa nu le povestim si fata de care sa nu impartasim experienta noastra. Iata care sunt aceste 6 tipuri de oameni:

  • Cei care iti valideaza experienta, dar o amplifica prin ceea ce spun: “Sa stii ca ar trebui sa-ti fie rusine cu adevarat pentru ceea ce ai facut!”;
  • Cei care iti raspund cu empatie, dar care manifesta si mila fata de tine: “Te inteleg, cred ca e ingrozitor ceea ce ti s-a intamplat, mi-e mila de tine...”;
  • Persoanele pasiv-agresive (care nu isi manifesta agresivitatea in mod direct): “E neplacut, cred ca as intra in pamant de rusine daca as fi in locul tau.”.
  • Cei cu care nu poti discuta fiindca se simt jigniti si dezamagiti de ceea ce ai facut: “Nu-mi vine sa cred, ma dezamagesti cand imi spui asa ceva!”;
  • Cei carora nu le vine sa creada ceea ce ti s-a intamplat si te invinovatesc: “Cum ai ajuns in situatia asta? Cum ai putut permite sa se ajunga aici?”
  • Persoanele care minimizeaza trairea ta: “Ohh, asta e o nimica toata! Sa vezi ce mi s-a intamplat mie!”

Aceste tipuri de reactii nu ajuta copilul sa depaseasca momentul, ci contribuie la starea sa neplacuta. Asadar, este important sa iti dai seama daca ai tendinta sa reactionezi si tu asa.

Cum iti ajuti copilul sa depaseasca rusinea?

  • Reflecta cu sinceritate asupra propriei tale relatii” cu rusinea. Cum reactionezi in situatiile in care o simti? O folosesti in relatia cu copilul tau pentru a-l disciplina?
  • Vorbeste-i copilului despre legatura dintre rusine si vulnerabilitate. Orice persoana care isi propune sa atinga un scop, va fi vulnerabil in fata celor din jur care il pot judeca. Insa fara vulnerabilitate si fara riscul de a esua, nu am putea evolua. Asa ca oamenii puternici sunt cei care incearca lucruri noi, desi ies din zona lor de confort.
  • Asigura-l pe copil ca poate vorbi oricand cu tine despre momentele in care a simtit rusine.
  • Vorbeste-i despre situatii in care tu insuti ai simtit rusine.

Poti citi mai multe despre cum sa nu lasi rusinea sa te impiedice sa te dezvolti in cartile semnate de Brenne Brown, „Daring Greatly” si „The Gifts of Imperfection”, aceasta din urma tradusa in limba romana cu titlul „Darurile imperfectiunii”. De asemenea, participa la sondajul nostru si spune-ne ce parere ai despre inducerea rusinii la copil ca metoda de educatie.


Tu cum ai vorbit copilului tau despre rusine?


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/photosbyrivers/5234898205/

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    alina negoita    16.08.2015 - 22:43
    Rusinea incepe sa fie simtita la varste diferite, in functie de maturitatea fiecaruia.Cred ca a-l face pe copil de rusine este ecjivalent sau mai grav cu bataia.A-l proteja sfatuindu-l sa respecte reguli, dar sa explice ceea ce i se pare ca nu e ok pt el, este o alternativa.Sistemul de sanctiune, pedeapsa si recompensa trebuie bine pus la punct si sa nu includa "facerea de rusine", punerea copilului in situatii jenante, care sa-l marcheze pe viata...
  • Fără foto
    Tablanica    09.08.2015 - 21:59
    Cum să înveţi copilul că nu trebuie să aibă nicio ruşine?! Până se formează autocontrolul e bine să existe un control din exterior, iar sentimentul de ruşine faţă de tine, de părinţi, de profesori, de vecini, de lume în general şi/sau de Dumnezeu trebuie să existe, aş spune toată viaţa, dar mai ales până la maturizarea completă, când vei lua decizii în mod conştient şi vei răspunde pentru fiecare gest. Să fii ruşinos nu e o ruşine, deşi ce e prea mult strică. Merg pe calea de mijloc.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe