characters characters

Comportamentul pasiv-agresiv la parinti

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 august 2012    |   5031 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Comportamentul pasiv-agresiv la parintiOricat de mult i-ai iubi pe cei dragi, oricat de mult ti-ai dori sa le oferi tot ce au nevoie, uneori stresul si oboseala te pot coplesi, iar reactiile tale in comunicarea cu cei din jur pot sa nu fie cele mai potrivite: raspunzi ironic, refuzi sa cooperezi, critici sau judeci alte persoane. Cand aceste reactii devin obisnuinta, putem vorbi de un comportament pasiv-agresiv si pentru ca persoanele care au acest comportament nu il constientizeaza de fiecare data, iti oferim cateva informatii despre acest subiect in randurile care urmeaza.

Cum se manifesta o persoana pasiv-agresiva in familie

  • Da vina pe copil atunci cand ceva nu merge bine: daca intarzie la serviciu dimineata, e de vina copilul fiindca i-a luat mult timp sa se imbrace, daca mancarea nu i-a iesit, e vinovat copilul care l-a perturbat in bucatarie etc..
  • Seteaza sarcini pe care copilul  inca nu le poate realiza din cauza nivelului sau de dezvoltare.
  • Cere copilului sa faca un lucru fara a-i oferi prea multe detalii (acest lucru garanteaza in proportii destul de mari esecul actiunii).
  • Atunci cand copilul incepe sa planga fiindca i s-a intamplat ceva, nu acorda o importanta prea mare stiind ca nu e nimic prea grav si peste o ora deja va fi uitat intamplarea.
  • Destul de des este nemultumit de modul in care copilul realizeaza unele sarcini fiindca stie ca “poate mai mult”.
  • Isi compara copilul cu altii pe care ii cunoaste, iar la o analiza mai atenta, copilul iese mereu in pierdere (gaseste mai multe calitati celorlalti si mai multe defecte, propriului copil).
  • Vrea sa stie orice, oricand face copilul sau ceva si nu se afla in preajma lui.
  • Ii place sa controleze ceea ce se intampla in jurul lui si ce fac ceilalti membri ai familiei.

Ce inseamna de fapt aceste comportamente?

Sunt modalitati indirecte de exprimare a furiei. In loc sa spuna ca este furioasa, persoana se comporta intr-o maniera care il raneste pe celalalt, manifestandu-si astfel agresivitatea.
De multe ori, comportamentele pasiv-agresive nu sunt considerate “agresive” de catre persoana respectiva, care este mereu nemultumita, pesimista sau indispusa, afectandu-i negativ pe cei din jurul ei.

De ce au unii parinti comportamente pasiv-agresive?
Cauze psihologice: stresul resimtit, presiunea unui serviciu, a unei familii marite, cerinte carora parintele trebuie sa le faca fata singur, sentimentul de a nu fi ajutat de ceilalti, de a nu fi apreciat pentru munca pe care o depune etc.

Cauze sociale: stresul la locul de munca, venituri putine raportate la necesitatile ce trebuie acoperite intr-o familie, sentimentul de neapartenenta la un grup social, probleme de comunicare in relatia cu membrii familiei etc.

Particularitati individuale: lipsa unor abilitati de comunicare asertiva, tendinta de a evita conflictele, diferite frustrari etc.

Care este solutia pentru comportamentele pasiv-agresive?

Primul pas este sa iti analizezi cu sinceritate propriul comportament si sa intelegi cum ii afecteaza pe cei din jur: pesimismul, refuzul de a coopera, acuzatiile ca cei din jur nu te ajuta sau nu sunt interesati de tine, incercarea de a-i controla ii indeparteaza pe cei din jur si ii fac sa sufere.

Incearca sa iti dai seama care este nemultumirea care sta la baza comportamentului: ai nevoie de mai multa atentie si apreciere din partea celor apropiati, ai dori sa ai mai mult timp pentru tine, sa ai mai putine responsabilitati, sa ai un loc de munca mai bun? Oricare ar fi motivul pentru care simti nevoia sa fii agresiv in relatiile cu cei din jur, accepta-l si cauta modalitati de a rezolva problema.

In ceea ce priveste comunicarea cu cei din jur, incearca sa adopti un stil asertiv. Acesta presupune sa iti exprimi nemultumirile in mod deschis, fara a acuza persoana cu care comunici, in scopul de a gasi impreuna o solutie. De asemenea, inseamna a-ti exprima dezacordul aducand argumente obiective si sustinandu-ti parerea fara a ataca persoana care nu este de acord cu tine.

Daca nu esti multumit de felul in care comunici cu cei din jur si te-ai regasit in descrierea de mai sus, dar nu gasesti solutii singur, nu ezita sa apelezi la ajutor de specialitate: un consilier sau un psiholog te pot ajuta sa iti formezi un stil de comunicare sanatos, benefic pentru tine si pentru familia ta.

Ai interactionat vreodata cu un adult pasiv-agresiv? Cum ai gestionat situatia?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe