characters characters

Neglijarea emotionala in copilarie: efectele la maturitate

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 martie 2019    |   2766 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

neglijarea emotionala: efectele sale la maturitate
Neglijarea emotionala in copilarie apare atunci cand nevoile copilului nu sunt indeplinite satisfacator de catre parinti si de catre adultii apropiati acestuia. Pe termen lung, neglijarea emotionala duce la deconectarea de propriile emotii si la dificultati serioase in relatiile cu cei din jur.

Citeste si:

Neglijarea emotionala a copiilor sensibili 

Trei urmari ale unei copilarii toxice 


Neglijarea emotionala – efectele sale la maturitate


Copiii neglijati emotional cresc si se dezvolta cu convingerea mai mult sau mai putin constientizata ca este ceva in neregula cu ei. Ca adulti, pot sa se simta in general mai putin conectati sau implicati in relatiile sociale, chiar si cele apropiate si pot avea un nivel redus de constientizare a emotiilor, lucru care face ca viata in general sa para mai putin interesanta si stralucitoare decat pentru oamenii care nu au aceasta problema.

Iata care sunt efectele neglijarii emotionale la maturitate si cum afecteaza relatia cu propriul copil.

Un sentiment de gol interior.

Un nivel scazut de constientizare a propriilor emotii duce la senzatia de “gol interior” sau sentiment ca “ceva lipseste” in propria viata interioara. Astfel, parintii neglijati in copilarie pot simti ca in unele momente, iubirea fata de copiii lor este insuficient de puternica sau de intensa si pot simti ca nu au resurse emotionale suficiente. Desigur, iubirea fata de propriii copii este reala si autentica, insa obiceiul de a ignora propriile emotii are ca urmare un sentiment de epuizare emotionala, tristete sau deficienta emotionala.

Frica de a fi dependent de alte persoane.

Deoarece in copilarie au invatat ca a depinde de propriii parinti este rusinos sau gresit, adultii neglijati emotional in copilarie pot avea o teama intensa de a depinde de ajutorul altor persoane. De asemenea, pot respinge sau se pot simti coplesiti de dependenta propriilor copii fata de ei. Tocmai pentru ca propriile nevoi ale parintelui neglijat in copilarie nu sunt constientizate si implinite, nevoia intensa a copilului de atentie, protectie si ingrijire va fi resimtita (mai mult sau mai putin constient) ca o sursa de disconfort. Rusinea si vinovatia pot fi urmarile senzatiei de a fi coplesit de nevoile propriului copil.

Evaluari de sine nerealiste.

Frecvent, persoanele care au fost neglijate emotional nu vor sti cine sunt cu adevarat si nu se vor putea evalua in mod corect, pentru ca in copilarie si adolescenta parintii nu le-au oferit feedback cu privire la propriile abilitati, talente, preferinte etc.. Autocunoasterea limitata a parintilor va reduce si capacitatea de a-l cunoaste sau intelege pe propriul copil. De aceea, parintele neglijat emotional se poate zimti deseori confuz sau nedumerit cu privire la propriul copil.

Lipsa compasiunii fata de propria persoana, insa multa compasiune fata de altii.

Parintii neglijati emotional in copilarie pot avea dificultati in privinta depasirii propriilor greseli, pe care le condamna cu tarie, desi manifesta intelegere deplina fata de greselile altor persoane. Astfel, autocritica, vinovatia, sentimentul de inadecvare ca parinte si judecata aspra a propriilor alegeri ca parinte sunt consecinte frecvente ale neglijarii emotionale din copilarie.

Vinovatie, rusine si furie directionate spre propria persoana.

Neglijarea emotionala ne formeaza o perspectiva foarte simpla asupra emotiilor si nevoilor personale: ele sunt ori bune, ori rele, ori dezirabile, ori indezirabile. La fel, orice decizie luata in calitate de parinte, care nu duce la rezultatele dorite, este clasificata ca rea in totalitate, desi deseori situatiile sunt mult prea complexe pentru a putea clasifica alegerile noastre ca in totalitate nejustificate si gresite. Astfel, parintii neglijati in copilarie se invinuiesc excesiv pentru greseli minore, iar rusinea puternica resimtita din cauza acestora ii impiedica sa invete din ele.

Dificultatea de a exprima si gestiona propriile emotii.

Parintii care in mod voit sau nu, au esuat in a raspunde nevoilor emotionale ale copiilor lor, au transmis mesajul ca "emotiile tale nu conteaza". Pentru a face fata acestui moment, copiii ajung sa creada ca emotiile lor nu trebuie sa conteze prea mult. Un astfel de copil va deveni un adult care nu va stii cand si cum sa isi acceseze emotiile, sa le directioneze sau sa se conecteze cu altii din punct de vedere emotional.

Desi este greu, orice persoana care a fost neglijata emotional, isi poate reveni, din momentul in care descopera si accepta ca a fost neglijata emotional in copilarie. Odata recunoscut acest fapt, va fi mult mai simpla invatarea de noi abilitati necesare pentru "vindecare".

Neglijarea emotionala are ca efect construirea unui “zid” de aparare fata de propriile emotii. Atunci cand parintii nu pot raspunde nevoilor copilului (exprimate prin emotiile acestuia), copilul invata ca este mai bine sa isi ignore propriile nevoi si stari emotionale. De aceea, primul pas in repararea efectelor neglijarii emotionale este constientizarea treptata a propriilor nevoi si asumarea propriilor emotii.

*Sursa foto: Pexels.com

Comentează:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu
 • Sunt Parinte
  Sunt Parinte    05.03.2019 - 12:43
  @Teodora: Neglijarea emoțională este definită ca neîmplinirea nevoilor emoționale ale copilului. Areloc atunci când, în mod frecvent, părintele nu conștientizează, nu înțelege și nu acceptă emoțiile copilului. Așadar, mai multe comportamente pot fi caracteristice acestui comportament (de exemplu, când părintele îl ceartă pe copil pentru că e trist sau îl pedepsește pentru emoțiile sale, când le subestimează importanța în mod repetat etc.). Poți citi mai multe despre neglijarea emoțională aici: https://www.suntparinte.ro/neglijarea-emotionala-a-copiilor-sensibili și despre felurile în care părinții reacționează la emoțiile copiilor aici: https://www.suntparinte.ro/metaemotiile-si-stilul-parental.
 • Fără foto
  Teodora    04.03.2019 - 21:15
  In ce consta neglijarea emotionala?

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Conflictele de putere cu prescolarii
  Cum eviti conflictele de putere cu prescolarii
  22 iunie 2020   

  In conflictele de putere dintre parinte-copil, reactia frecventa a parintelui este de a-l face pe copil sa invete lectia prin disciplina.

 • Metode inedite prin care incurajezi comunicarea despre subiecte dificile
  Metode inedite prin care incurajezi comunicarea despre subiecte dificile
  19 iunie 2020   

  La varste mici, copiii vorbesc despre orice, aproape cu oricine. Pe masura ce cresc insa, copiii invata ca nu toate subiectele sunt usor de abordat, ca unele lucruri mai bine raman nespuse si, bineinteles, ca daca ascund greselile sau poznele pe care le fac, vor scapa de pedepse.

 • Cum il inveti pe copil sa asculte
  Cum il inveti pe copil sa asculte
  02 iunie 2020   

  Multe probleme de invatare si de comunicare apar in randul copiilor pentru ca acestia inca nu si-au dezvoltat capacitatea de a asculta cu atentie si de a intelege instructiuni, informatii noi sau mesajele transmise de alte persoane in interactiuni sociale.

Mai multe