Autocompasiunea: de la teorie la practica
Va povesteam in urma cu vreo luna despre auto-compasiune, acel concept interesant care ne intoarce spre noi insine. Sincera sa fiu, la o analiza mai atenta asupra opiniei mele vizavi de ceea ce inseamna compasiunea fata de sine, mi-am dat seama ca am sentimente controversate fata de aceasta notiune, de fapt, fata de semnificatia ei. Desi stiu ca nu inseamna sa-ti plangi de mila, inevitabil mintea ma duce acolo si mi se pare ca nu prea e in regula sa-ti accepti cu usurinta greselile. Pai cum, daca faci asta, cum sa te mai indrepti? Ca sa revii pe calea cea buna, trebuie sa fii critic cu tine, sa-ti spui ca ai gresit, sa te gandesti foarte bine la ce ai facut, adica sa rasucesti cutitul in rana, simtindu-te in acel hal aflat sub nivelul marii.
Recunosc acum, din fericire, ca acest proces se intampla in mintea mea undeva in fundal, aproape ca nu e pe radar, atat e de subtil, dar pentru ca analizez cat de cat ceea ce mi se intampla si pentru ca acum stiu mai multe despre cum functioneaza mintea noastra, inteleg ca e vorba de un sabotor vechi, unul care imi spune ca greselile trebuie pedepsite, ca e nevoie sa fii criticat ca sa te indrept, ca nu e in regula sa arati intelegere si bunatate fata de cel care greseste pentru ca asta il face sa le repete sau altfel spus, si-o ia in cap si mai tare.
Citeste continuarea articolului pe Parenting cu Blandete
Parenting cu Blandete este blogul Alexandrei, mama de 2 baieti minunati, Darius si Andrei, cu diferenta de varsta de fix 3 ani si 3 zile. Alexandra scrie despre bucuriile pe care i le aduce viata de mama, dar si despre provocarile ei.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti simti mai multa compasiune fata de copilul tau
Cand reusim sa vedem dincolo de comportamentele dificile ale copiilor nostri, fara a reactiona cu furie si fara a le lua personal, crestem sansele de a aduce mai multa compasiune in relatia cu acestia.
-
Respectul de sine la parinti
Respectul de sine se refera la aprecierea pe care o avem fata de propria persoana, la capacitatea de a lua in considerare propriile nevoi si dorinte, de a intelege valoarea personala si de a face alegerile care ne permit sa ne pastram si sa ne aparam demnitatea.
-
Cum recunosti tiparele si relatiile disfunctionale din familie
Fara sa ne dam seama, putem prelua in comunicarea cu membrii familiei obiceiuri sau tipare mai putin sanatoase.
Adauga tu primul comentariu: