Validarea emotionala
Ce inseamna si de ce este importanta in relatia parinte-copil
Validarea emotionala este una dintre notiunile din psihologie care te pot ajuta sa ai o relatie mai buna cu cei din jur, dar si cu tine insuti. A valida emotiile unei alte persoane inseamna a-i arata ca poti sa le intelegi. Chiar daca nu suntem de acord cu gandirea, emotiile, alegerile si comportamentele unei persoane si nu le incurajam, putem sa aratam ca le intelegem.
Validarea emotionala nu inseamna incurajarea unor emotii sau comportamente, ci pur si simplu recunoasterea acestora si intelegerea lor.
Validarea emotionala – de ce este importanta
- A fi inteles este un ingredient esential pentru a crea o relatie de conexiune si sprijin intre doua persoane. Cand cineva important pentru noi ne intelege, inseamna ca ne aude si stie daca avem nevoie de ajutor, de empatie sau compasiune.
- Nevoia de a fi acceptati de catre cei din jur este o nevoie fundamental umana. Atat copiii, cat si adultii au nevoie sa se simta ascultati si acceptati asa cum sunt. Cand un parinte spune “Imi dau seama ca e greu pentru tine sa renunti la o ora de joaca si ca esti furios din aceasta cauza.” nu transmite copilului ideea “Ar trebui sa fii furios mereu cand nu te poti juca atat cat vrei.”, ci il ajuta pe copil sa isi constientizeze emotiile, ii arata ca sunt normale (oricat de intense ar fi ele) si ii arata copilului ca starea lui emotionala este suficient de importanta pentru parinte incat acesta sa o observe si sa o inteleaga.
- Cand copilul observa ca emotiile sale sunt gestionate calm si cu intelegere de catre parinte, se calmeaza mai usor si comunica mai deschis cu acesta. Aratandu-i copilului ca ceea ce simte sau ceea ce spune nu te destabilizeaza si nu sunt „catastrofale”, ii modelezi aceeasi atitudine fata de propriile emotii.
Te-ar putea inspira si:
Cum afecteaza englijenta emotionala copiii sensibili
Opt nevoi ale copilului pe care acesta nu ti le va spune
Validarea emotionala in relatia parinte-copil
Validarea este un act de a arata unei alte persoane ca experienta pe care o traieste este reala, ca perspectiva de a vedea lucrurile este inteleasa. Nu doar adultii au nevoie de validare, ci si copiii. In relatia cu cei mici, validarea inseamna:
- a asculta cu adevarat ceea ce spune copilul
- a valoriza ceea ce spune si chiar a arata apreciere
- a-i comunica ca intelegi din propria experienta ceea ce iti spune
- a fi curios cu privire la toti factorii si toate detaliile care contribuie la experienta sa
Validarea insa nu inseamna a fi de acord intotdeauna cu copilul, nu inseamna a-l corecta sau judeca sau a-i arata cum ar trebui sa faca lucrurile.
Uneori, in calitate de parinte, este dificil sa validezi, mai ales cand copilul manifesta lipsa de respect sau agresivitate. In asemenea momente, validarea emotionala poate fi confundata cu incurajarea comportamentelor, insa este fundamental diferita. Ii poti spune copilului tau ca intelegi de ce a dat dovada de lipsa de respect sau de agresivitate, dar ca data viitoare va fi nevoie sa actioneze diferit.Oferind-i alternative acceptabile prin care sa isi exprime emotiile pe viitor, ii transmiti in mod clar mesajul ca nu incurajezi lipsa de respect sau agresivitatea.
Pe de alta parte, nu este realist sa te astepti la validare emotionala din partea copilului tau. Atunci cand iti pierzi rabdarea sau cand iei decizii care nu sunt pe placul copilului tau, sansele ca acesta sa spuna “Inteleg de ce ai reactionat astfel” sunt minime spre zero :). Acest lucru nu inseamna insa ca nu ii poti incerca sa explici copilului deciziile si emotiile tale sau ca trebuie sa iti schimbi deciziile luate. Rolul tau este de a-i fi parinte, de a fi partener pentru sotul sau sotia ta, de a fi prieten sau coleg de munca pentru alte persoane.
Aminteste-ti sa iti validezi propriile emotii. Intelege ca intentiile tale sunt reale, bune si uneori pot fi percepute in mod gresit de catre copil, pe moment.
Daca ti se pare greu sa accepti emotiile copilului tau, gandeste-te la faptul ca nu ai control asupra lor si nu le poti schimba dupa cum iti doresti. Este mai simplu si mai natural sa permitem celor din jur sa simta si sa gandeasca in functie de experienta lor interioara. Si in plus, este un semn fundamental de respect fata de ei.
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Critica excesiva a copilului si comportamentele de autosabotaj
Critica excesiva din partea parintilor poate avea multiple efecte negative asupra dezvoltarii bunastarii emotionale a copiilor.
-
Diferenta dintre a vorbi cu adolescentul si a-i tine predici
Ai avut vreodata impresia ca adolescentul tau abia asteapta sa termini ce ai de spus ca sa poata pleca de langa tine? Sau ca vorbesti de unul singur?
Adauga tu primul comentariu: