characters characters

Increderea in sine la parinti

10 lucruri pe care le poti face pentru a fi un parinte mai increzator in fortele proprii

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 iulie 2019    |   1948 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

increderea in sine la parinti
Parintii sunt pusi zilnic in situatii imprevizile, surprinzatoare sau dificile din punct de vedere emotional, asa ca este normal ca uneori increderea lor in sine sa aiba de suferit. Este important insa, atat pentru o relatie armonioasa dintre tine si copil, cat si pentru propriul tau echilibru emotional, sa incerci sa iti consolidezi increderea in sine. Iata cum.


Citeste si:

Esti o mama introvertita? Cum iti poti face viata mai usoara

Sapte convingeri care iti mentin sanatatea emotionala


Cum pot parintii sa isi creasca increderea in sine


Acorda atentie propriilor emotii

Primul pas de a obtine o incredere de sine mai ridicata este de a-ti permite sa constientizezi si sa experimentezi toate emotiile pe care le simti, atat placute, cat si neplacute. Majoritatea parintilor se descurca de minune cand e vorba de emotii placute, insa cand apar cele negative, putini reusesc sa le depaseasca, alegand mai degraba sa le evite. Cheia de a avea mai multa incredere de sine este de a alege "sa afli ceea ce stii", adica a infrunta emotii negative precum tristete, rusine, neajutorare, furie, vulnerabilitate, dezamagire si frustrare. Trecerea prin aceste emotii inseamna crestere emotionala si reprezinta baza increderii de sine.

Exprima-ti emotiile si nevoile

O data constientizate emotiile, un pas important este exprimarea lor. A vorbi despre ceea ce simti si ce gandesti iti poate da incredere in tine si te poate ajuta sa simti ca traiesti cu adevarat. In familie, de cele mai multe ori, emotiile si nevoile copilului sunt aduse in prim plan, iar parintii se obisnuiesc sa isi reprime nevoile sau sa isi neglijeze echilibrul emotional.

Stabileste-ti scopuri si fa-ti un plan pentru a le atinge

Fie ca este vorba de scopuri legate de rolul tau de parinte (de exemplu, sa iti dezvolti rabdarea sau sa comunici mai eficient), fie ca este vorba de activitati in afara rolului de parinte, este esential pentru increderea ta sa iti doresti sa obtii lucruri si sa actionezi in acest sens.

Ai incredere in copilul tau

Ai un copil cu un potential mai mare decat iti imaginezi, cu resurse si calitati care vor deveni vizibile in timp, pe masura ce creste si daca ii sunt oferite ocazii de crestere si sprijin emotional. Aminteste-ti in fiecare zi sa vezi mai intai calitatile copilului tau si sa te bucuri ca acestea exista. Cand parintii au incredere in propriul copil, abordeaza fiecare situatie dificila (de exemplu, un conflict al copilului cu alt copil in parc) cu mai mult calm si cu mai multa eficienta. Evita sa fii condus de frica in relatia cu copilul tau si vei descoperi ca esti deja un parinte bun.

Ia decizii pe care le respecti.

Cand vine vorba de disciplina mai ales, deciziile pe care le iei ca parinte ar trebui sa fie consecvente si respectate in primul rand de tine :). Daca ai tendinta de a ezita cand vine vorba de alegeri si decizii in calitate de parinte, este foarte probabil ca acestea sa nu fie respectate nici de copil. Anxietatea sau perfectionismul pot face deciziile mai dificile decat este cazul. Exerseaza-ti capacitatea de a lua decizii pornind de la situatii simple, in care urmarile pe termen lung nu sunt serioase.

Incearca sa reduci autocritica.

Desi multi dintre noi am fost invatati ca prin critica, putem fi motivati sa evoluam, in realitate nu este asa. Autocritica nu face decat sa afecteze propria gandire, stima de sine si capacitatea de a gasi solutii. Complimentele primite de la cei din jur, dar si cele pe care ni le adresam noua insine, sunt cele care ne motiveaza cu adevarat. Credinta ca poti trece peste orice, ca se gasesc solutii, ca ai forta pentru a infrunta ce urmeaza este motorul increderii de sine.

Concentreaza-te pe lucrurile pe care le faci bine.

Chiar si in zilele cele mai dificile, cu siguranta reusesti si sa faci ceva bine sau sa il inveti o lectie buna. Ai reusit sa il calmezi pe copil cand tocmai incepuse o criza de furie? Ai reusit sa ii explici ca e nevoie sa se grabeasca dimineata pentru a ajunge la timp la gradinita? Reusitele si lucrurile pe care le facem bine in relatia cu cei mici pot trece usor neobservate, dar merita sa fie apreciate.

Nu tolera lipsa de respect a copilului.

Acest lucru nu inseamna sa devii violent verbal sau fizic fata de copil, ci pur si simplu sa ii spui ca in familie, lucrurile se discuta aratand respect reciproc. „Nu voi mai vorbi cu tine pana cand vei vorbi cu mine respectuos.”, ar putea fi una din replicile pe care le-ai putea folosi. La fel de important este sa nu iei personal lipsa de respect a copilului, ci doar ca un semn (natural) al dezvoltarii lor socio-emotionale: inca nu stie sa isi gestioneze emotiile puternice sau sa isi exprime adecvat dorintele sau nevoile.

Foloseste umorul

Umorul ne ajuta nu doar „sa facem haz de necaz”, ci si sa ne bucuram mai mult de viata. Urmeaza exemplul prescolarului tau care gaseste motive de ras in cele mai obisnuite situatii si invata sa te relaxezi si sa te amuzi mai des, chiar si (mai ales) de propriile tale gafe.

Nu te compara cu alti parinti, dar invata de la ei

Viata de parinte nu este niciodata in realitate ca in imaginile perfecte pe care le vedem in filme sau pe retelele de socializare, asa ca nu este nevoie sa incerci sa atingi acest nivel de perfectiune. Cand ne comparam cu alte familii care par perfecte, nu facem decat sa nu apreciem lucrurile frumoase din propria familie. Toti parintii au zile mai putin bune, iau decizii nefericite sau se simt vinovati din diverse motive. Invata insa din experientele altor parinti, care sunt dispusi sa vorbeasca sincer despre momentele mai dificile si felul in care le-au depasit.


Increderea in sine a parintilor este importanta nu doar pentru ca ii inspira pe copii sa aiba incredere la randul lor in deciziile parintilor si sa coopereze cu acestia, ci si pentru ca parintii sunt un model pentru cei mici. De aceea, pentru a creste copii increzatori, nu este suficient doar sa ii ajutam sa isi consolideze increderea lor in ei insisi, ci este important sa o consolidam si pe a noastra.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe