Cum repari o zi proasta
Stim cu totii ca o zi din viata de parinte poate cuprinde cu aceeasi probabilitate, zambete, bucurie si incantare si compromisuri, negocieri, rabdare dusa la limita, furie si frustrare. Oricat de bine am incerca sa organizam lucrurile, zilele dificile in viata de parinte sunt inevitabile. Insa nu este nevoie ca un singur moment dificil sa strice intreaga zi.
Iata cum poti „deturna” o zi care incepe prost sau se anunta a fi extrem de dificila.
Citeste si:
Cum sa nu te lasi coplesit de emotiile copilului tau
Cum sa fii un parinte rabdator
Observa-ti nivelul de stres
Orice problema ai avea, ingrijorarea in legatura cu aceasta nu va face decat sa o intensifice. In plus, cei mici (si bebelusii) percep si preiau stresul parintilor chiar daca inca nu au capacitatea sa inteleaga sau sa exprime ceea ce simt. Asadar, daca observi ca incepi sa te stresezi, sa te enervezi sau sa te plangi in legatura cu felul in care merg lucrurile, ia o pauza.
Respira
Orice nemultumire, neintelegere, durere sau furie trec mai usor dupa un moment de pauza si de respiratie. Controlul respiratiei inseamna a te deconecta de pe ceea ce simti si a te concentra pe momentul prezent si pe un singur lucru: respiratia. Respiratiile rare si adanci ajuta la redobandirea calmului si la reducerea starii de stres percepute. Tehnica respiratiei este la fel de buna pentru adulti, cat si pentru copii. Asadar, cand ziua ta incepe sa o ia razna, respira de cateva ori si regandeste urmatorii pasi.
Activati-va
La propriu, putina miscare fizica si cateva melodii dinamice pot sa va ajute sa scapati de pesimismul exagerat, de descurajare si chiar de lipsa de energie. Prescolarii stiu acest lucru instinctiv, de aceea danseaza si canta cu bucurie de cate ori au ocazia. Adultii au ocazia sa isi reaminteasca de acest “leac” pentru stari emotionale dificile.
Orienteaza-te catre solutii
Dupa un moment de pauza in care te calmezi, cel mai probabil va fi nevoie sa te mobilizezi pentru a gasi solutii pentru problemele cu care te confrunti. Invata sa redirectionezi "panzele" sau energia catre gasirea de solutii si nu catre problema sau gasirea de vinovati. Fa-ti un obicei din a te intreba „Ce solutie exista pentru aceasta problema?”.
Ofera ajutor
Partenerul tau de viata a intarziat pentru ca nu isi gaseste cheile si va tine pe toti in loc? Cautati impreuna. Copilul tau nu reuseste sa se decida cu ce haine sa se imbrace si riscati toti sa intarziati? Intreaba-l daca il poti ajuta cu un sfat si recomanda-i sa isi aleaga hainele cu o zi inainte. Oricare ar fi obstacolul care a aparut, intreaba-te daca poti contribui cu ceva pentru a-l face sa dispara. Chiar daca lipsa de organizare a celor din jur poate fi frustranta, a oferi ajutorul este un gest mai constructiv decat a critica excesiv sau a face reprosuri.
Descopera ce iti influenteaza starea de spirit
Dispozitia noastra emotionala poate fi influentata de lucruri de care nu ne dam seama neaparat: de la zgomotul de fundal care poate fi obositor, pana la stirile citite, imaginile vazute sau chiar alimentatia consumata (de exemplu, cafeaua si alimentele dulci determina cresteri si scaderi bruste ale nivelului de energie). Chiar si un cosmar ne poate umbri intreaga zi fara sa ne dam seama care este motivul real pentru care suntem mai tristi sau mai speriati. Invata sa te inconjori cu mai multe surse de buna dispozitie si sa elimini factorii care iti afecteaza negativ starea emotionala.
Tu cum salvezi o zi care se anunta a fi dificila?
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
7 modalitati sanatoase de a gestiona esecurile
Ii invatam pe copii sa evite esecurile cu orice pret, insa deseori acest lucru nu este posibil. Cum ii putem invata sa le gestioneze in mod sanatos?
-
Frica de esec. Cum o recunosti la copil si cum il ajuti sa o depaseasca
De ce apare frica de esec la copii, cum se manifesta si cum il ajuti pe copil sa o depaseasca.
-
Cand copiii devin agresori - factori de risc
Care sunt factorii care cresc riscul ca un copil sa devina agresor?
Adauga tu primul comentariu: