characters characters

Autocritica in randul parintilor

Autocritica excesiva: cum propria minte se poate transforma in dusman

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 februarie 2018    |   2409 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

autocritica la parinti
Purtam cu noi vocea interioara toata viata, chiar daca de cele mai multe ori nu o constientizam cu adevarat. Acceptam gandurile pe care le avem ca fiind parte din realitatea in care traim si fara sa le punem la indoiala acuratetea. Insa in foarte multe cazuri, propria voce interioara este cea care ne impiedica sa ne indeplinim scopurile sau ne descurajeaza atunci cand am facut o greseala.

Citeste si alte materiale pe aceeasi tema:


Diferenta dintre critica si feedback


Cand copiii traiesc in critica, invata sa condamne


Iar parintii pot sa aiba o voce interioara cu adevarat tiranica, mai ales cand vine vorba de relatia cu propriii copii. Ce iti spui dupa ce ai tipat la copil sau dupa ce te-ai enervat pe el? Dupa ce i-ai refuzat o cerere sau dupa ce a plans in urma unei discutii cu tine? Ce iti spune vocea interioara cand nu ai timp sau energie sa te joci cu copilul tau? Felul in care gandim ca parinti in situatiile dificile pe care le intampinam cu copiii nostri poate face diferenta intre fericirea si nefericirea intregii familii.

Autocritica excesiva poate avea efecte negative:

  • Poate sa blocheze initiativa si abilitatea de a rezolva problemele
  • Poate duce la perfectionism si nemultumire cronica, atat fata de sine insusi, dar si fata de ceilalti
  • Este asociata cu simptome de depresie si anxietate, afectand echilibrul emotional

Daca ai tendinta de a te critica prea des si prea dur, este momentul sa schimbi lucrurile. Iata cum poti „imblanzi” vocea interioara prea critica.

Incearca sa fii atent la propriile ganduri.

Observa cum si cand anume te critici. Cand vei reusi sa identifici tiparele si obiceiurile tale de gandire, vei putea intelege cat de mare este efectul propriilor ganduri asupra starilor tale de spirit. Se estimeaza ca fiecare om are in medie 60000 de ganduri pe zi. Asta inseamna 60000 de sanse pe zi de a te simti bine sau rau din cauza lucrurilor pe care le crezi despre tine.

Schimba felul in care iti vorbesti.

Cand observi ca petreci mult timp criticandu-ti propriile decizii, este momentul sa incerci sa le schimbi. Cel mai simplu este sa te implici intr-o activitate care sa te orienteze catre alte subiecte: poti face o plimbare, poti suna un prieten sau poti sa inveti ceva nou.

Evalueaza dovezile pe care le ai.

Gandurile noastre nu sunt intotdeauna adevarate. De cele mai multe ori, tindem sa gandim exagerat de negativ, mai ales daca asa am fost obisnuiti inca din copilarie sau daca petrecem timpul inconjurati de oameni care gandesc pesimist. Incearca sa inlocuiesti vocea criticii interioare cu vocea ratiunii si sa observi obiectiv care sunt faptele, nu care sunt interpretarile tale despre fapte. De exemplu, daca te gandesti ca ai stricat pentru totdeauna relatia cu copilul tau pentru ca ai tipat la el din nou si ca esti un parinte ingrozitor, incearca sa observi care este realitatea. Vocea ratiunii ar prezenta situatia astfel: probabil copilul tau este suparat sau speriat, dar, daca este suficient de mare, este posibil sa fi inteles si perspectiva ta. De asemenea, exista lucruri pe care le poti face pentru ca data viitoare sa nu repeti aceasta greseala.

Intreaba-te ce ai spune unui prieten bun daca s-ar afla in situatia ta.

Deseori suntem mult mai intelegatori cu alti oameni, mai ales cu cei apropiati. Daca faci un exercitiu de imaginatie si te intrebi ce ai spune unui alt parinte aflat in situatia ta, vei ajunge mai usor la o perspectiva echilibrata asupra problemei.

Invata sa te accepti asa cum esti in timp ce incerci sa evoluezi.

Fiecare dintre noi suntem intr-un proces de evolutie. Pe masura ce trece timpul, inveti cum sa fii un parinte mai bun. Pentru a nu te lasa coplesit de greseli sau esecuri, este important sa te accepti asa cum esti, dar si sa faci tot ce poti pentru a invata cum sa gestionezi mai bine pe viitor situatiile dificile.

Critica aduce cu sine de obicei emotii dificile, precum rusinea si vinovatia. Acestea, ca toate emotiile, au rolul de a ne ajuta sa ne adaptam si sa ne schimbam comportamentul pentru a obtine rezultate mai bune. De aceea, a reduce critica fata de propria persoana nu inseamna a o elimina in totalitate, ci doar a-i da dimensiuni realiste si a o mentine sub control.

*Sursa foto: Pexels.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe