characters characters

Sanatatea mintala si principiile care o mentin

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 iunie 2018    |   4589 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

sanatatea mintala
Modul in care ne traim viata, alegerile pe care le facem, toate acestea ne influenteaza starea de sanatate atat fizica, cat si emotionala. Cu toate ca in general recomandarile specialistilor vizeaza obiceiurile alimentare, exercitiul fizic si odihna, felul in care gandim si principiile dupa care ne ghidam viata sunt esentiale pentru sanatatea emotionala si, implicit, cea fizica.

Oamenii sunt mult mai vulnerabili la problemele de sanatate emotionala decat credeam pana acum. Studii recente arata ca peste 80% dintre oameni vor fi afectati de probleme de sanatate mintala la un moment dat in viata. Majoritatea acestor probleme sunt insa temporare. 

Citeste si alte materiale despre sanatatea emotionala:

Cinci lucruri de care depinde starea de bine a copilului tau

Trei obiceiuri emotionale care ne impiedica sa fim fericiti

Psihologul dr. Ellen Hendriksen dezvaluie sapte principii sau convingeri care ne asigura echilibrul emotional si ne tin departe de tulburari emotionale precum depresia sau tulburarile de anxietate. Iata cum poti sa iti formezi aceste convingeri la tine si la copilul tau.

„Pot continua pana la capat ce am inceput.”

Autocontrolul, perseverenta si disciplina sunt cele care ne ajuta sa fim consecventi pe termen lung, sa depunem eforturi ale caror efecte nu le vedem imediat. Pentru ca multe lucruri importante din viata necesita munca pe termen lung (educatia, pregatirea pentru o profesie, chiar si o relatie sentimentala), aceasta convingere este importanta pentru calitatea vietii noastre.

Multe dintre regretele oamenilor si, implicit, sursa tulburarilor emotionale, se leaga de lucrurile pe care ar fi vrut sa le faca sau pe care le-au inceput dar nu le-au dus pana la capat. Cu cat amanam sau incepem proiecte pe care nu le finalizam, cu atat devenim mai convinsi de incapacitatea noastra de a termina ce am inceput.

De aceea, este important sa sarbatoresti rezultatele pe care le obtii in urma unui efort indelungat, sa il inveti pe copilul tau sa faca acelasi lucru si in momentele in care iti este greu sa fii perseverent, sa iti amintesti satisfactia lucrurilor duse pana la capat.

„Pot sa fac lucruri chiar daca nu am chef sa le fac.”

Strans legat de principiul anterior, aceasta idee ne ajuta sa facem deosebirea dintre starea emotionala (felul in care ne simtim) si actiune (felul in care ne comportam) si sa nu ne lasam actiunile sa fie dictate intotdeauna de emotii. De exemplu, un copil care nu are chef de invatat se va juca in loc sa isi faca temele. Si adultii sunt la fel de predispusi sa lase emotiile sa le defineasca actiunile. De aceea, este bine sa pui actiunea pe primul loc, cand este vorba de o activitate benefica pentru tine sau pentru copilul tau. Invata-l pe copilul tau ca deseori, actiunea dicteaza emotiile, asa ca este foarte proabil ca dupa ce incepe o anumita activitate, sa descopere ca are si “chef” de ea.

Acelasi principiu functioneaza si cand este vorba de temerile noastre. Cand actionam in ciuda fricilor, descoperim ca acestea isi reduc din intensitate treptat, iar lucrurile care ne speriau nu mai sunt deloc amenintatoare.

„Pot sa ma adaptez dificultatilor vietii.”

O astfel de convingere inseamna a fi capabil sa faci fata provocarilor si sa fii flexibil. Viata e plina de greseli, dezamagiri, obstacole si incercari de a fi eficient, insa cand lucrurile nu ies asa cum ne-am dorit, avem optiunea de a ne adapta si de a face alegeri mai bune. Solutia este de a accepta emotiile incomode si de a fi convinsi ca le vom supravietui, oricat de dificile sunt.

Permite-ti sa faci fata emotiilor dificile precum frica, rusinea, vinovatia si alte vulnerabilitati pe care le ai. Tehnicile de relaxare, constientizarea emotiilor si adoptarea unor metode pozitive de a le face fata sunt modalitati prin care putem deveni mai flexibili in fata momentelor dificile, indiferent daca suntem adulti sau copii.

„Toata lumea merita sa fie tratata cu respect.”

Convingerea ca oricine, indiferent de statu social sau economic, merita respectul nostru vine dintr-o maturitate emotionala pe care este bine sa o cultivi la copilul tau. Cand aratam respect celor din jur intelegem ca, implicit, si noi avem dreptul de a fi tratati cu respect, lucru care ne ajuta sa avem relatii echilibrate cu cei din jur.

„Pot sa fac haz de propriile greseli.”

Majoritatea greselilor pe care le facem nu vor avea efecte dramatice si pot sa ne ofere ocazia de a invata din ele. De aceea, putin umor in asemenea situatii ne ajuta sa le facem fata mai usor. Copiii isi pot forma aceasta abilitate in familie, daca parintii nu sanctioneaza sever greselile datorate neatentiei, grabei sau entuziasmului.

Sunt capabil.

Sursa anxietatii sau a fricii exagerate este convingerea ca nu putem face fata anumitor lucruri. Solutia este asadar, sa ne dovedim noua insine ca suntem capabili sa facem ce ne propunem. Ajuta-l pe copil sa isi formeze aceasta convingere incurajandu-l sa incerce treptat lucruri noi.

Pot sa iubesc si merit sa fiu iubit.

Secretul unei vieti fericite, spun cercetatorii dupa un studiu de peste 75 de ani, este iubirea. Oamenii cu relatii sociale implinite sunt cei mai fericiti, independent de nivelul socioeconomic la care se afla. Ii poti forma copilului tau aceasta convingere aratandu-i iubire neconditionata si acceptandu-l asa cum este el.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe