characters characters

Starea de bine: cinci aspecte esentiale pe care le poti dezvolta la copilul tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 iunie 2017    |   9605 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

starea de bine
Fiecare dintre noi ne dorim sa avem copii fericiti si, cu siguranta, sa fim noi insine mai fericiti si mai impliniti. Notiunile de fericire sau stare de bine sunt destul de complexe, iar simpla dorinta de a le obtine nu ne orienteaza prea eficient spre solutiile cele mai bune. Dar psihologia pozitiva a fost creata tocmai pentru a ajuta oamenii sa descopere ce ii poate ajuta sa aiba o viata mai buna, iar fericirea si starea de bine au fost definite in functie de notiuni concrete, pe care le putem intelege si urmari mult mai usor.

Psihologia pozitiva este domeniul pe care vrei sa il explorezi daca esti preocupat de fericire si de starea de bine. Daca pana recent, accentul a fost pus pe fericire, in prezent, psihologii se orienteaza catre „starea de bine” (implinirea) sau „wellbeing” in engleza. Cele doua sunt definite diferit, dar au zone comune. Fericirea este explicata ca satisfactia fata de propria viata,  iar accentul este pus pe emotiile pozitive pe care le traim. Starea de bine este definita ca implinire personala pornind de la propriile trasaturi forte si de la dezvoltarea acestor trasaturi prin relatii sociale armonioase si activitati in domeniile semnificative pentru noi. Teoria (si practica) starii de bine ia in considerare si angajamentul si semnificatia din viata fiecaruia dintre noi, nu doar emotiile pozitive traite.

Martin Seligman, fondator al psihologiei pozitive arata ca starea de bine implica cinci elemente de baza, identificate in urma studiilor asupra vietilor oamenilor cu un nivel ridicat de implinire personala si profesionala. Acestea pot fi regasite in engleza sub acronimul P.E.R.M.A.:

P - positive emotions - emotiile pozitive

La varste mici, daca sunt lasati, copiii stiu foarte bine care sunt activitatile care le aduc bucurie si se implica in ele cu energie. Dupa inceperea scolii, este foarte probabil ca timpul pentru activitatile placute pentru copil sa fie redus, iar emotiile pozitive pe care le traieste (bucuria, entuziasmul) sa scada. Observa ce ii place copilului tau sa faca si incurajeaza-l sa se relaxeze si sa caute activitatile care ii aduc bucurie.

E - engagement - implicarea

Care sunt activitatile care il captiveaza in totalitate pe copil si care ii pun in valoare abilitatile si aptitudinile? Poate ii place sa deseneze, sa scrie sau sa danseze. Oricare ar fi aceste activitati, ele contribuie in mod esential la starea de bine a copilului, asa ca este bine sa le incurajezi.

R - positive relationships - relatiile pozitive

Exista mai multe studii care indica faptul ca pentru o viata implinita, relatiile sociale sunt esentiale. Invata-l pe copil sa isi faca prieteni, sa rezolve conflicte si sa negocieze, astfel incat sa isi poata pastra relatiile de prietenie.

M - meaning - semnificatia

Semnificatia se naste din activitatile pe care le consideram importante si valoroase pentru lumea din jur. Poate fi vorba de actiuni caritabile prin care imbunatatim viata altor oameni, de protejarea mediului sau de descoperirea unor tratamente mai eficiente pentru diverse boli. Poti observa care sunt inclinatiile copilului tau in aceasta privinta si il poti ajuta sa se orienteze catre o profesie care sa ii puna talentele si abilitatile in slujba unui scop mai inalt decat propria bunastare.

A - accomplishment – reusitele sau realizarile

Succesul in diverse domenii contribuie in mod evident la starea de bine, la stima de sine si la increderea in sine. Il poti ajuta pe copilul tau sa obtina succesul formandu-i o mentalitate flexibila, bazata pe convingerea ca progresul este posibil si ca esecul este o ocazie de invatare.


Citeste si:


Cum cresti un copil expert in fericire


Poveste terapeutica pentru copii: In cautarea fericirii

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Trei aspecte ale rezilientei
  Trei aspecte ale rezilientei
  03 iunie 2024   

  Rezilienta este un proces dinamic ce se dezvolta si se consolideaza de-a lungul intregii vieti.

 • Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
  Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
  15 mai 2024   

  Relatia dintre parinti si copii influenteaza starea de bine personala pe termen lung si dicteaza dinamica emotionala a intregii familii. In functie de cat de dependenti, vulnerabili sau din contra, independenti si puternici sunt adultii, copiii vor castiga sau vor suferi de pe urma relatiei cu parintii lor.

 • Tatii indisponibili emotional
  Tatii indisponibili emotional
  01 aprilie 2024   

  Din pacate, din motive obiective sau nu, uneori tatii sunt indisponibili atat fizic, cat si emotional. Tatii indisponibili emotional sunt cei care evita conversatiile profunde cu copiii si nu creeaza un spatiu in care cei mici sa se simta in siguranta pentru a discuta despre ce simt.

Mai multe