Cand parintii ofera copiilor prea multa putere
Prea multa libertate si prea multa putere data copiilor este reteta perfecta pentru a avea un copil care crede ca totul i se cuvine. De aici si pana la problemele serioase de comportament, nu mai e decat un mic pas. Efectele negative apar nu doar asupra copilului, ci si asupra intregii dinamici familiale, cu efecte pe termen scurt si lung, negative.
Citeste si:
Cand copilul spune "Nu poti sa ma obligi!"
3 strategii creative pentru incapatanarea copilului
Adesea cand parintii isi trateaza copiii ca pe niste egali, acestia vor considera ca au drepturi egale de a lua decizii, ceea ce duce implicit la nerespectarea regulilor si a autoritatii parintesti, disparitia limitelor si a structurii. Drept urmare, copiii vor avea prea multa putere si autonomie, prea putine responsabilitati si vor dezvolta asteptari nerealiste cu privire la ceea ce pot sa faca si ce drepturi au. Le va fi greu apoi sa accepte reguli si autoritatea, vor duce lupte serioase cu frustrarea si dezamagirea si vor avea mari probleme in interactiunile lor interpersonale.
Efectele in dinamica familiala vizeaza confuzia de roluri intre copii si parinti, lipsa de stabilitate pentru ca nu exista un lider clar, multe tensiuni si conflicte si un parenting clar, inconsistent.
Ce poti sa faci pentru a gasi echilibrul in cat de multa putere oferi copilului tau?
- Stabileste limite clare si consecvente.
- Incurajeaza autonomia specifica varstei.
- Ofera indrumare constanta copilului.
- Invata sa fi parintele ferm, dar cald.
- Invata-ti copilul despre responsabilitate si consecinte.
- Adopta stilul de parenting autoritarian.
Prin urmare, invata sa mentii un echilibru intre a fi prietenul si parintele copilului tau oferindu-i libertatea, structura si regulile de care are nevoie pentru a creste sanatos si echilibrat din toate punctele de vedere.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Bucuria, antidotul pentru epuizare
Burnout-ul este o stare pe care tot mai multi o traim in aceste timpuri si presupune o epuizare intensa fie de natura fizica, emotionala sau mentala care in general este cauzata de un context in care resimtim un stres puternic.
-
7 idei daunatoare pe care si le formeaza copiii in primii 7 ani de viata
Experientele timpurii din primii 5 sau 7 ani de viata au un efect puternic asupra noastra fiindca sunt primele experiente ce vor sta la baza tuturor deciziilor pe care le vom lua mai tarziu.
-
Cum recunosti copilul cu toleranta scazuta la frustrare
Exista momente in viata fiecarui copil in care nimic pare sa nu mearga bine. Modul in care copiii raspund in aceste situatii coplesitoare poate insemna iesiri necontrolate sau dimpotriva, izolare si retragere.
Adauga tu primul comentariu: