characters characters

Cand copilul spune „Nu poti sa ma obligi!”

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 iunie 2021    |   1594 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 0 - 3 ani.

cand copilul spune
Cand parintii se confrunta cu refuzul copilului si ridica tonul, insista sau ameninta, creeaza un climat agresiv, care nu va duce decat la inrautatirea situatiei. Forta in general declanseaza rezistenta, iar parintii ajung in momentul in care copilul refuza sa faca orice i se cere raspunzand „Nu ma poti obliga!”.

Citeste si:


Cum sa nu fii un parinte cicalitor


Tulburarea de opozitionism sfidator. Cand copilul nu coopereaza niciodata


Cum sa reactionezi cand copilul spune „Nu ma poti obliga!”


Cand copilul se opune rugamintilor sau cerintelor tale in mod sfidator, este un semn ca trebuie sa iei o pauza, nu sa folosesti forta. De ce? Pentru ca a incerca sa il fortezi pe copil sa te asculte nu va duce decat la un conflict si mai intens sau, chiar daca obtii cooperarea copilului, pe termen lung, copilul va invata ca trebuie sa te asculte doar daca folosesti forta.


Pentru a avea o imagine mai clara asupra situatiilor in care copiii nu asculta, este esential sa intelegi perspectiva acestora. De cele mai multe ori, copiii refuza sa coopereze cu parintii pentru ca:

  • au alte nevoi mai urgente decat ce isi doreste parintele de la copil (foame, somn, sete sau nevoia de control, de joaca etc.)
  • simt ca parintii incearca sa le controleze comportamentul cu orice pret
  • simt ezitarea sau lipsa de autoritate a parintilor
  • simt furia sau agresivitatea parintilor si intra in starea de „lupta sau fuga”, specifica situatiilor in care ne simtim amenintati.

Echilibrul emotional al parintilor este extrem de important cand vine vorba de cooperarea copiilor. Cand parintii incearca sa controleze excesiv copilul sau cand le este teama sa stabilim limite si reguli, copiii vor simti dezechilibrul de putere din relatie si vor refuza sa coopereze. Pe de alta parte, cand parintele isi asuma rolul de lider bland, dar ferm, copilul nu se va simti fortat sa actioneze intr-un anume fel si va avea incredere in capacitatea parintelui de a lua decizii, pentru ca parintele are incredere in el insusi.

De aceea, cand copilul iti spune „Nu ma poti obliga!”, primul pas este sa nu intri intr-un conflict de putere cu el. Respira adanc, ia o pauza si aminteste-ti ca ai nevoie sa fii calm.

Arata-i ca ai inteles ce iti spune. „Nu vrei sa mergi la gradinita azi.” Arata-i ca te intereseaza care sunt gandurile si emotiile sale „Pari suparat. Ce crezi ca o sa se intample daca mergi azi la gradinita?”.

In situatiile in care copilul refuza doar de dragul de a refuza, umorul si joaca pot fi raspunsurile potrivite. Exagereaza tonul, cuvintele sau atitudinea cu care ii raspunzi copilului pentru a obtine un efect amuzant. „Nuuuu se poaaate! NU vrei sa mergi la gradinitaaaa!”. Poti improviza un joc pornind de la refuzul copilului „Sunt monstrul care duce copiii la gradinita si am venit sa te prind!”pentru a-i da copilului ocazia sa isi consume prin miscare si ras tensiunea care sta la baza refuzului sau.

Daca este foarte suparat, joaca si glumele nu vor da rezultate. In aceste situatii, cei mici au nevoie doar sa fie ascultati sau lasati sa isi exprime furia sau tristetea. Validandu-i emotiile, il ajuti sa se calmeze.


Cand copiii isi exprima opozitia sau refuzul de a coopera prin replici precum „Nu ma poti obliga!”, este important sa ascultam cu adevarat ceea ce spun. O asemenea reactie spune ca intr-adevar, copilul simte ca incerci sa il fortezi sa faca ceva ce nu isi doreste. Iar acesta este un semn ca trebuie sa iei o pauza. Pentru o relatie cu adevarat apropiata de copilul tau, forta si apelul la autoritatea nu ar trebui sa devina o regula, ci o exceptie, pentru momentele in care siguranta copilului tau este in pericol, de exemplu.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe