characters characters

Tulburarea de opozitionism

Cand este bine sa ceri ajutor specializat pentru furia si incapatanarea copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 noiembrie 2019    |   4653 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

tulburarea de opositionism
Chiar si cel mai cuminte copil poate fi uneori extrem de dificil. Nimic pare sa nu ii convina, prietenii il enerveaza, pune conditii cand se joaca si se supara cand cei din jur nu accepta schimbarile pe care le impune. Aceste schimbari de dispozitie sunt normale si apar in randul tuturor copiilor. Daca insa aceste comportamente sunt frecvente si apar insotite de furie, iritabilitate, atitudine certareata, in special fata de figurile de autoritate, poate fi vorba de tulburarea de comportament opozitionist sau defensiv.

Citeste si:

Copilul incapatanat

Copiii rebeli – cum poti sa ii ajuti sa devina adulti de succes


Tulburarea de opozitionism - simptome

Tulburarea de comportament opozitionist se caracterizeaza prin simptome care apar in mod repetat de cel putin 6 luni si includ simptome emotionale si comportamentale precum:

Iritabilitate si furie:

  • isi pierde frecvent cumpatul
  • este iritabil si se enerveaza repede
  • este adesea furios si plin de resentimente

Comportamente argumentative si defensive:

  • se cearta des mai ales cu persoanele ce reprezinta autoritatea (cu adultii)
  • refuza frecvent sa se supuna regulilor sau cerintelor adultilor
  • in mod constient si deliberat ii supara pe cei din jur si ii invinovateste pentru propriile greseli

Comportamente de razbunare fata de cei din jur


Tulburarea poate fi usoara (cand simptomele se manifesta intr-un singur context, de exemplu doar acasa), moderata (cand simptomele apar in doua contexte) sau severa (cand simptomele apar in trei sau mai multe contexte).


Simptomele de tulburare opozitionista apar adesea in randul copiilor care au si tulburarea de deficit atentional si hiperactivitate (ADHD), dar si in cazul in care copiii au parte de un parenting bazat pe critica si interactiuni negative. In plus, copiii care au trait intr-un mediu foarte stresant sau au avut parte de trauma, sunt mai predispusi in a dezvolta aceasta tulburare.


Cand sa apelezi la un specialist?

Este important sa faci diferenta dintre comportamentele normale de refuz si furie ale copilului si comportamentele care indica o tulburare. Orientativ, pentru copiii cu varsta sub 5 ani, comportamentele de opozitionism ar trebui sa apara aproape in fiecare zi timp de 6 luni, iar pentru copiii cu varsta peste 5 ani, comportamentele dificile ar trebui sa apara cel putin o data pe saptamana, timp de 6 luni. In ambele cazuri, acestea ar trebui sa fie insotite de dificultati de adaptare, atat pentru copil, cat si pentru cei din jur.

Nu te grabi sa decizi ca fiul sau fiica ta are aceasta problema si apeleaza la un specialist care te poate ajuta (psiholog de copii). Adesea sunt necesare doar terapii cognitive si comportamentale, de scurta durata. Se poate pune accent si pe refacerea relatiei parinte-copil, mai ales daca stilul de parenting a contribuit la aparitia simptomelor de comportament opozitionist. Din momentul in care dinamica familiala incepe sa se schimbe, atat copiii, cat si parintii se vor simti mai increzatori in propriile abilitati de a se intelege, iar lucrurile se vor indrepta.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe