characters characters

Parinte echilibrat, copil cooperant

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 octombrie 2019    |   4435 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

parinte echilibrat copil cooperant
Incercam sa ii invatam pe copii sa isi controleze emotiile si comportamentul, iar acest lucru este benefic pentru ei. Dar mai intai, ca parinti, este nevoie sa ne gestionam propriile emotii si comportamente.

Emotiile fac parte din viata noastra de zi cu zi. Indiferent ca vorbim de scoala, locul de munca sau acasa, frustrarea, furia, incantarea sau bucuria, sunt emotiile pe care le traim zi de zi, la diferite intensitati. Cum gestionezi insa aceste emotii ca parinte prezice calitatea relatiei cu copilul tau. Un bun management al emotiilor inseamna construirea unor relatii sanatoase si fructuoase, in timp ce o proasta gestionare a emotiilor poate distruge tot ceea ce ai construit.

Citeste si:

Managementul furiei pentru parinti

Tehnici de gestionare a emotiilor negative


Exista doua feluri in care alegem de obicei sa ne gestionam emotiile: suprimandu-le sau reevaluandu-le.

Suprimarea presupune: ascunderea emotiilor, mascarea lor, minimizarea importantei emotiilor traite etc. Desi este foarte des folosita si pe termen scurt poate fi utila, ea aduce o multime de consecinte negative. Suprimarea emotiilor creste presiunea arteriala, reactia la stres si implicit nivelul de cortizol din organism, hormonul stresului. Cand alegem sa ne suprimam emotiile in mod frecvent, relatiile de prietenie au de suferit, traim mai multe emotii negative, primim mai putin sprijin din partea celor din jur si, in general suntem mai putin fericiti.


Luand in considerare impactul negativ al suprimarii, am crede ca exprimarea emotiilor ar putea fi cea mai eficienta strategie, ceea ce nu este neaparat adevarat. Imagineaza-ti ca parinte ca esti extrem de furios. Cum ar fi sa iti descarci toata furia pe copilul tau? Impactul ar fi traumatic pentru copil. In loc sa inspiri conexiune si motivare, frica si respingerea ar fi emotiile traite de copil cu adevarat in aceasta situatie.


Reevaluarea sau abordarea lucrurilor dintr-o alta perspectiva este cea mai eficienta strategie.
De exemplu, o mama care se confrunta cu refuzurile copilului sau cu replici mai putin placute ale acestuia s-ar putea gandi ca „Cel mai probabil copilul este obosit dupa o zi incarcata si nu a vrut sa ma supere.”. Vazand lucrurile dintr-o alta perspectiva, putem sa ne calmam emotiile puternice (in exemplul de mai sus, furia) si putem oferi un raspuns in loc de reactie. Alte exemple in care reevaluarea sau schimbarea perspectivei ne ajuta sa ne gestionam emotiile:

  • cand copilul ia o nota mica, ne amintim ca mai este timp sa recupereze materia pe care nu a inteles-o (si, in consecinta, cautam solutii potrivite pentru aceasta problema)
  • cand partenerul de cuplu nu este de acord cu stilul nostru de parenting, ne amintim ca vrea doar sa fie auzit si sa se implice in cresterea copilului
  • cand avem o frica irationala, ne amintim care sunt riscurile reale si cum le putem preveni

Reevaluarea situatiei sta la baza gandirii pozitive autentice si a optimismului, pentru ca ne ajuta sa avem o perspectiva realista asupra problemelor cu care ne confruntam si sa ne orientam catre o solutie potrivita.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe