Gestionarea emotiilor negative
Solutii practice pentru depasirea emotiilor dificile
Multe situatii in care ne aflam noi sau copiii nostri par imposibil de depasit sau coplesitoare. De multe ori, aceasta impresie este data de emotiile pe care ni le trezesc: panica, teama, ingrijorare extrema, descurajare, frustrare sau furie. Toate aceste emotii ne influenteaza gandurile si actiunile. De aceea, atat copiii, cat si adultii au nevoie de modalitati prin care sa le gestioneze, astfel incat deciziile luate sa fie cat mai rationale si mai fericite.
Invata-l pe copilul tau ca are la dispozitie o multime de lucruri care ii pot influenta starea emotionala in bine si incearca la randul tau aceste recomandari, atunci cand ai nevoie. Le poti adapta pentru varsta copilului tau sau pentru tine.
Auto-linistirea
Te relaxezi pornind de la cele cinci simturi:
- Atinge ceva placut (o jucarie de plus, un animal de casa)
- Asculta ceva relaxant (muzica de relaxare)
- Priveste ceva placut (fotografii, picturi etc.)
- Gusta ceva (o bomboana, ceai etc.)
- Miroase ceva placut (o floare, o lumanare parfumata)
Distragerea atentiei
Pentru o scurta perioada, ia o pauza de la gandurile referitoare la grijile si problemele tale:
- miscare fizica
- lectura
- desen sau pictura
- puzzle-uri
- filme
- muzica
Actiunea inversa
Faci o actiune opusa tendintei negative, aliniata unei emotii mai pozitive:
- Inspiratie si incredere: privesti sau desenezi imagini motivationale, citesti un articol de dezvoltare personala
- Faci ceva amuzant: urmaresti un video amuzant sau citesti o carte amuzanta
Constientizarea emotiilor
Iti identifici si exprimi sentimentele:
Mindfulness
Te concentrezi total asupra momentului prezent:
- meditatie si relaxare. Tehnicile de relaxare se bazeaza pe exercitii de respiratie, de imaginatie si pe concentrarea atentiei asupra miscarilor si senzatiilor din prezent. Poti gasi cateva idei de exercitii de relaxare pentru copii aici.
- exercitii de respiratie. Exercitiile in care copilul inspira adanc, tine aerul pentru cateva secunde, apoi expira incet il pot ajuta sa se calmeze.
- exercitii de observatie presupun orientarea atentiei catre diverse aspecte ale situatiei prezente. Iata un exemplu: „Numeste 5 lucruri pe care le vezi, 4 lucruri pe care le poti atinge, 3 lucruri pe care le auzi, 2 lucruri pe care le mirosi si un lucru pe care il poti gusta.”
Planul de urgenta
Apelezi la oamenii care te pot ajuta atunci cand nu poti iesi singur din situatia dificila:
- familie si prieteni
- psiholog sau consilier
- psihiatru
- alti medici
Citeste si:
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Interviu Andreea Feraru, psiholog, despre terapia de familie: „Cand o floare nu infloreste, repari mediul in care creste, nu floarea."
Andreea Feraru este mama a doi baieti, psiholog clinician cu formare in consiliere experientiala, psihoterapie sistemica si psihoterapie corporala, in curand facilitator in Constelatii Familiale. Misiunea ei, asa cum o rezuma ea insasi, este sa insoteasca oamenii in „Calatoria catre centrul Fiintei" cu multa blandete si respect.
-
Parintii imaturi emotional. Efectele la maturitate
Imaturitatea emotionala a parintilor ii poate afecta pe copii pe termen lung. Iata care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta la maturitate copiii crescuti de parinti imaturi.
-
Motivatie si activare - copiii au nevoie de amandoua
Deseori ne concentram atentia asupra nivelului de motivatie al copiilor - cum le crestem interesul si motivatia de a invata lucruri noi sau de a citi, de exemplu. Insa cand ne orientam atentia doar asupra motivatiei, pierdem din vedere un element la fel de important: activarea.
Adauga tu primul comentariu: