characters characters

Gestionarea emotiilor – tehnici pentru copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   31 august 2016    |   4319 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

GEstionarea emotiilor
In situatii stresante, copilul tau incepe sa planga? Atunci cand nu intelege ceva, se infurie si tipa? Cand e prea vesel nu trece prea mult timp pana cand face o traznaie din prea mult entuziasm? Indiferent daca este vorba de tristete, furie sau bucurie, majoritatea copiilor intampina probleme cand vine vorba de sa isi gestioneze emotiile puternice.

Mecanismele de gestionare a emotiilor se formeaza in timp, iar in cazul celor mici, ei au nevoie sa fie ajutati sa si le dezvolte. Parintii pot sa le modeleze, sa ii invete pe copii cum sa se descurce cu propriile lor emotii si cum sa le foloseasca pe toate pentru a se dezvolta.

Janine Halloran este terapeut si autor al cartii „Coping Skills for Kids Workbook” si vine in ajutorul parintilor propunandu-le acestora sa incerce sa dezvolte cateva mecanisme de coping esentiale, in randul copiilor.

Exercitiile de respiratie ii ajuta pe copii sa se calmeze. Pentru a le transforma in activitati mai distractive, ii poti propune sa sufle in baloane de sapun, intr-o morisca sau intr-un fulg pe care sa il tina in aer cat mai mult timp.

Jucati-va cu un animal. Se stie ca animalele sunt foarte bune in terapie si se folosesc foarte des. Joaca cu acestea ii ajuta pe copii, dar si pe adulti sa se linisteasca si sa se relaxeze.

Scrieti ceea ce va deranjeaza sau va supara, asterneti pe o coala de hartie emotiile negative. Pentru a fi mai utila aceasta tehnica, puteti da foc hartiei sau o puteti arunca.

Cuvintele de incurajare adresate lui insusi il pot ajuta pe copil sa depaseasca o situatie care il sperie. Invata-l pe copil puterea cuvintelor pe care si le adreseaza lui insusi in fiecare zi si felul in care gandurile pe care le avem ne „deseneaza” realitatea in care traim. Recomanda-i copilului ca in momentele dificile sa isi spuna aceleasi cuvinte pe care le-ar spune unui prieten aflat in aceeasi situatie.

Umorul a ajutat intotdeauna in situatii negative si a readus calmul. Incercati sa faceti o gluma din situatia existenta, faceti aluzie la un moment comic de care va amintiti sau incercati sa va ganditi la ceva amuzant.

Saritul cu coarda sau orice alta activitate fizica poate sa ajute copilul sa isi consume excesul de energie activat de furie. In momentul in care corpul depune efort, mintea lucreaza si ea. Astfel, atentia va fi disturbata de la probleme, iar calmul se va putea instala.

Tehnici de constientizare („grounding” in limba engleza). Aceste tehnici il ajuta pe copil sa devina concentrat asupra unui aspect al prezentului sau realitatii din jurul lui, pentru a nu lasa gandurile care ii produc anxietate sa preia controlul. De exemplu, ii poti recomanda sa se spele pe maini si sa se descrie felul in care simte apa, sa descrie camera in care se afla, sa constientizeze pozitia corpului sau sa enumere cat mai multe obiecte dintr-o anumita categorie (de exemplu, insecte sau animale domestice).

O baie calda cu spuma sau un dus fierbinte si aromat poate fi o alta modalitate de relaxare pentru momentele de stres sau tristete.

Exercitii de tensionare si relaxare a muschilor. Strangerea in mana a unei mingi de cauciuc de exemplu, ii poate ajuta pe copii sa constientizeze cat de tensionati se simt si felul in care se pot relaxa.

Practicarea unui hobby. Activitatile care ii fac placere copilului si care ii solicita atentia si indemanarea suficient de mult incat sa nu isi indrepte atentia asupra ingrijorarilor exagerate sau asupra furiei sunt utile pentru calmarea celui mic. Este bine sa aleaga activitati pe care nu le realizeaza in mod automat si care il solicita intelectual destul de mult (din acest motiv, privitul la televizor nu este recomandat). Treptat, pe masura ce se concentreaza asupra activitatii, va simti cum furia se domoleste sau anxietatea isi pierde din intensitate. Apoi, poate cauta impreuna cu tine solutii care sa ii rezolve problema cu care se confrunta.

Psihologul recomanda si implicarea copiilor in activitati care sa ii ajute sa gaseasca solutii. Iata cateva exemple:

Completeaza randurile:

Atunci cand sunt suparat, as putea sa:

Atunci cand sunt suparat m-ai putea ajuta daca:

Poate aseza aceste foi in camera lui, pentru a le vedea cu usurinta atunci cand are dificultati in a-si gestiona propriile emotii.

In cazul copilului tau, ce functioneaza mai bine ca sa se linisteasca? Ai si alte idei decat cele propuse de Janine Halloran?


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/paulmccoubrie/14490432482/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe