Jurnalul meu, activitate pentru copii
Exercitii de scriere in jurnal pentru copii
Obiceiul de a pune pe hartie intamplarile, emotiile, ideile si imaginile cu care am ramas la sfarsitul fiecarei zile ne poate ajuta sa ajungem la liniste interioara si sa ne intelegem mai bine pe noi insine. Astfel, in mod indirect scrierea in jurnal ii poate ajuta pe copii sa isi autoregleze emotiile mai bine si sa gaseasca solutii mai potrivite la problemele pe care le intampina.
Scrierea in jurnal ii ajuta pe copii sa isi exerseze si exprimarea in scris, sa citeasca mai fluent si sa fie mai critici. Ii ajuta sa isi formuleze opinii puternice si sa dobandeasca o mai mare incredere in ei insisi.
Iata cateva exercitii de scriere pentru a-l motiva pe copil sa scrie in jurnal:
„Lucrurile care imi plac”. Recomanda-i copilului sa scrie despre lucrurile lui preferate sau hobby-urile pe care le are. In fiecare zi poate scrie despre cate un lucru preferat sau sa isi descrie pe rand pasiunile. Scriind despre ceva ce ii place, va descoperi placerea de a scrie.
„10 cuvinte care ma descriu”. Poate fi vorba de o enumerare de 10 adjective sau o propozitie sau fraza de 10 cuvinte.
„Ce am vazut azi”. Atunci cand ramane fara inspiratie pentru a scrie in jurnal, sugereaza-i copilului sa descrie cat mai detaliat o imagine care l-a surprins placut sau neplacut, l-a impresionat sau i-a trezit o emotie. Desigur, poate nu in fiecare zi vedem lucruri speciale, dar si cele mai obisnuite locuri sau situatii pot sa devina interesante daca le privim cu atentie.
Jurnalul ideilor poate fi un alt exercitiu de scriere, in care sa vorbeasca despre o idee pe care a auzit-o si care i-a placut sau l-a impresionat sau despre ideile pe care le are el. Va descoperi ce inseamna reflectarea si isi va explora mai intens, vocea interioara.
„Intrebari la care vreau un raspuns”. Un alt exercitiu de scriere in jurnal poate consta in enumerarea tuturor curiozitatilor pe care le are copilul in acel moment. Lista poate include de la intrebari concrete „Cum functioneaza un avion?”, pana la intrebari filosofice „Ce inseamna sa fii om?”. Capacitatea de a gandi si a formula intrebari este esentiala in invatare, iar curiozitatea este importanta pentru fericire, asa ca nu ezita sa iti incurajezi copilul sa puna intrebari.
„Ce nu as vrea sa fiu nevoit sa mai fac vreodata”. Care sunt lucrurile pe care copilul tau ar prefera sa le evite, daca ar fi posibil? Temele pentru acasa? Curatenia din fiecare weekend? Oricare sunt lucrurile acestea, exercitiul il va ajuta pe copil sa se cunoasca mai bine pe sine insusi.
Cea mai veche amintire. Ne amintim foarte putine lucruri din copilarie, asa ca acest exercitiu este cu atat mai util daca este facut de catre copii:). Astfel, vor pastra cele mai vechi amintiri descrise pe hartie, pentru anii in care, adulti fiind, vor fi uitat deja multe lucruri din copilarie.
Poemul sau lectura zilei este o alta idee de scriere in jurnal. Poate fi si citatul pe care l-a vazut sau auzit si care l-a impresionat. Il poate dezvolta aducand argumente pro sau contra ori poate sa scrie despre o amintire starnita de poem/lectura/citat.
In final, spune-i copilului ca in jurnal poate scrie despre orice isi doreste. In timp, ii vor veni mai multe idei despre ce sa scrie.
Incurajeaza-l pe copil sa scrie cel putin 5 minute in jurnal, in fiecare zi. Dupa ce isi va forma o rutina, este posibil sa inceapa sa ii placa sa faca acest lucru si sa nu mai aiba nevoie de „exercitii” din partea ta:).
Sursa foto: Walt Stoneburner, flickr.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Interviu cu Silvia Ciubotaru Guta, coordonatoarea Laboratorului Ideo Ideis - ateliere de explorare personala si dezvoltare comunitara
Silvia Ciubotaru Guță este coordonatoarea Laboratorului de explorare personala si dezvoltare comunitara din cadrul Festivalului de Teatru Ideo Ideis din Alexandria.
-
Interviu cu Simona Ciff, psiholog si psihoterapeut. Partea a doua
Interviu cu Simona Ciff, psiholog si psihoterapeut. Partea a doua: despre motivatia pentru invatare versus disciplina in invatare, mituri legate de invatare si modalitati prin care parintii pot sa ofere copiilor un an scolar viitor mai bun.
-
Interviu cu Simona Ciff, psiholog si psihoterapeut: Cum pastram mintea antrenata si in vacanta?
Simona Ciff este psiholog si psihoterapeut si foloseste la momentul acesta experienta si cunostintele sale in programe de educatie a inteligentei emotionale pentru adulti si adolescenti. Este invitata adesea ca speaker pe teme precum: inteligenta emotionala, gestionarea emotiilor, fericirea, relatiile interumane, educatie, incredere in sine, echipa si leadership.
Adauga tu primul comentariu: