characters characters

Interviu cu Alexandra Stancu, Education Officer in echipa Rewilding Romania

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 iunie 2025    |   563 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

alexandra stancu rewilding romania
În perioada 4 - 9 iunie se desfășoară la Brașov cea de-a 3-a ediție LYNX Festival, singurul eveniment din țară dedicat exclusiv fotografiei și filmului documentar de natură. Printre obiectivele declarate ale festivalului, care este o inițiativă marca România Sălbatică, este creșterea gradului de conștientizare asupra importanței pe care natura o are în viața noastră, încă din primii ani. Astfel, programul include și activități variate pentru copii, toate cu componentă educațională.

Printre atelierele la care cei mici pot participa în cadrul acestei ediții se numără și cel organizat de Fundația Rewilding România - Speciile cheie și refacerea naturii prin rewilding. În cadrul atelierului, destinat copiilor cu vârste între 10 și 15 ani, este explorat procesul prin care natura este ajutată să se refacă prin reintroducerea speciilor cheie în ecosistemele lor naturale. Prin activități teoretice și practice, participanții descoperă importanța animalelor sălbatice și modul în care acestea interacționează cu mediul, contribuind astfel la menținerea unui echilibru natural. Atelierul va avea loc luni, 9 iunie, de la ora 11:30, la Centrul Cultural Reduta (Sala Arcadia), iar participarea este gratuită - părinții pot înscrie copiii prin completarea unui formular online.

Despre ce înseamnă rewilding, utilitatea atelierelor de acest fel, beneficiile emoționale și intelectuale ale timpului petrecut în natură, precum și despre acțiuni și programe benefice consolidării relației dintre copii și natură am povestit cu Alexandra Stancu, Education Officer în cadrul Fundației Rewilding Romania.

Cum s-a format pasiunea ta pentru natura? În ce fel a fost influențată de copilărie și de felul în care ai crescut?

M-am născut și am crescut în București, dar mi-am petrecut vacanțele de vară ale copilăriei la țară, la bunici. Contrastul acesta între oraș și sat a pus în valoare foarte firesc natura. Îmi aduc și acum aminte cu dor de după-amiezile cu soare plăcut, ce urmau după somnul de prânz al orelor toride, pe care le petreceam cu bunica la cules de legume sau la udat în solar. Și de serile misterioase petrecute cu verișorii mei, în care numărăm stele, umblam ore întregi după broaștele din tufele parfumate de Regina-Nopții și cercetam insectele de seară ce se adunau la becul slab de pe prispă. Orice mișuna în grădină sau curtea casei era prilejul perfect de descoperire atentă și cercetare minuțioasă, iar concluziile le dezbăteam împreună din hamacele agățate sub corcodușii plini de fructe. Toate experiențele acestea au rămas în mine ca ancore vii ale unor momente foarte speciale care mi-au oferit și misiunea de a le trezi iar, cândva, în lume.

Anii au trecut, orașul a devenit tot mai prezent în viața mea. Mai tarziu, la facultate, am descoperit muntele și atunci s-a reactivat tot dragul de natură într-un mod nou, ce includea acum și priveliști generoase de văi și piscuri montane, dar și răsărituri de poveste de pe vârfurile munților din Valea Prahovei. Tot în perioada aceasta am început să fiu din ce în ce mai interesată de plantele medicinale, așa că am avut tot mai multe motive să îmi petrec weekendurile în păduri și pe cărări de munte.

Cum ai început colaborarea cu Rewilding România și în ce constă activitatea voastră? Ne poți explica pe scurt ce înseamnă mai exact „rewilding” și de ce este importantă această inițiativă?

Colaborarea cu Fundația Rewilding România face parte dintr-un parcurs firesc care se aliniază cu valorile mele de viață. După câțiva ani petrecuți în zona corporate și marketing online, am ales să îmi urmez pasiunea și să fac ce îmi place și îmi bucură cel mai mult sufletul, să vorbesc despre natură și să susțin conservarea ei. În prezent activez în cadrul fundației ca responsabil al activităților educaționale.

Rewilding România are misiunea de a demonstra beneficiile acțiunilor de conservare a biodiversității prin refacerea proceselor naturale, de a restaura natura și ecosistemele sale și de a stimula dezvoltarea economică locală, în armonie cu natura. Conceptul de rewilding înseamnă a ajuta natura să se refacă prin forțe proprii, fără a neglija însă bunăstarea și nevoile reale ale oamenilor.

atelier rewilding Romania

În cadrul ediției cu numărul 3 a LYNX Festival susțineți un atelier dedicat copiilor între 10 - 15 ani despre refacerea naturii prin rewilding. Cum a luat naștere ideea acestui atelier și cum este el structurat?

O parte importantă din acțiunile noastre de conservare a biodiversității este orientată spre refacerea efectivelor de specii cheie de faună sălbatică, cum este zimbrul, cerbul, capra neagră, marmota, vulturul, castorul, acestea având rol funcţional în redarea sănătății ecosistemelor. Având în vedere beneficiile generate de speciile cheie, atât pentru mediu, cât și pentru oameni, ne dorim ca impactul inițiativelor de rewilding să crească odată cu noile generații.

Ne dorim să îndrumăm copiii spre o relație sănătoasă cu natura, spre o înțelegere mai bună a rolurilor pe care diferite specii cheie le îndeplinesc și spre o conviețuire armonioasă și responsabilă cu aceste animale foarte importante pentru sănătatea mediului în care trăiesc. Astfel, copiii înțeleg că au și ei un rol esențial în menținerea echilibrului, devin responsabili față de natură și cresc cu respect pentru viață, în toate formele ei.

Atelierul din cadrul festivalului va fi o călătorie prin lumea câtorva animale ce reprezintă specii cheie pentru ecosistemele din România, felul în care acestea colaborează în natură pentru a susține echilibrul zonelor verzi și care este misiunea noastră, a oamenilor, pentru a păstra acest echilibru, spre binele tuturor.

Ați mai organizat astfel de ateliere și înafara LYNX Festival sau este o premieră? Iar dacă ați mai organizat, cum au fost ele primite de copii? Dar de părinți?

În cadrul activității educaționale pe care o desfășurăm, interacționăm constant cu școlile din mediul rural din județele Caraș-Severin, Hunedoara și Mehedinți și organizăm, în permanentă consultanță cu personalul didactic, tabere prin care învățăm copiii responsabilitatea față de natură și mediu, ateliere de educație ecologică și sustenabilitate, adaptate pentru elevii din toate ciclurile de învățare.

Copiii sunt uimiți de fiecare dată să afle cât de importantă este fiecare specie din fauna sau flora locală pentru menținerea rețelei trofice dintr-un ecosistem și, deși poate uneori nu sunt mari povestitori, au grijă să ne transmită cum s-au simțit în alte moduri. La finalul atelierelor suntem surprinși uneori de îmbrățișări și mulțumiri și primim prin aceste mici gesturi cea mai importantă împărtășire, și anume că ceea ce le-am transmis le-a atins sufletele și a avut impact emoțional.

Care este cea mai frecventă întrebare sau nelămurire care pare să persiste în rândul lor?

Copiii sunt curioși mereu să afle informații inedite despre comportamentul animalelor. Ne întreabă deseori ce mănâncă un zimbru de e așa de mare și puternic, ce sunete scoate sau cât de mare e. Sunt impresionați când aud că un zimbru poate consuma și până la 30 de kilograme de vegetație pe zi și că poate cântări echivalentul greutății a 30 de copii la un loc.

Care sunt principalele tale observații, personale, legate de felul în care percep copiii informațiile primite în cadrul activităților despre mediu și natură?

Învățarea prin joc și experimentarea directă sunt cele mai eficiente forme de a transmite informații prețioase despre mediu și natură. Iar jocurile care le stimulează creativitatea și curiozitatea de a descoperi sau activitățile practice în echipă, care îi provoacă să fie spontani și firești, sunt cele mai bune moduri prin care ne asigurăm că parte din ceea ce le transmitem rămâne la ei și reprezintă o resursă utilă pe care o pot accesa pe viitor, la nevoie.

Care ai zice că sunt beneficiile emoționale și intelectuale ale timpului petrecut în natură?

Copiii au mai multă nevoie ca niciodată de astfel de activități de conectare la natură. E binecunoscut faptul că lipsa poluării fonice, calitatea aerului, efortul fizic moderat, respirația profundă din timpul drumețiilor, toate susțin sănătatea emoțională, încrederea în sine și diminuează anxietatea și stresul, plus ajută la gestiunea mult mai optimă a exceselor de furie sau stărilor de apatie.

În plus, în natură găsim o varietate de forme, cromatică naturală, nuanțe și sunete. Observarea mișcării frunzelor arborilor, descoperirea criteriilor de identificare a speciilor de plante, descoperirea insectelor ce se deplasează discret prin iarbă, ascultarea cântecelor păsărilor, observarea urmelor de animale, toate, prin ghidaj corespunzător, antrenează centrarea atenției în momentul prezent, cu efecte foarte bune asupra sistemului nervos. Natura contrabalansează din efectele nocive ale tehnologiei, crește creativitatea și îmbunătățește claritatea mentală.

Cum crezi ca pot părinții să încurajeze interesul și dragostea copiilor pentru natură?

În primul rând prin propriul exemplu. Copiii asimilează foarte mult din comportamentul celor mari. Iar noi avem responsabilitatea să oferim un exemplu benefic de urmat prin felul în care ne petrecem timpul liber, prioritizând activitățile în aer liber, drumețiile cu familia, jocurile la iarbă verde. Putem încuraja dragostea pentru natură oferind copiilor cât mai multe opțiuni de a se împrieteni cu lumea vie și lumea din afara ecranelor și jocurilor online.

Ce alte programe sau inițiative benefice copiilor cunoști și ai mai recomanda?

De multe ori am observat că elevilor le lipsesc abilitățile necesare pentru a se bucura de natură, în siguranță și încredere. Și, mai ales în cazul copiilor de la oraș, e foarte important să le oferim instrumentele necesare pentru a putea petrece timp de calitate, responsabil și cu grijă față de ei și mediu. Recomand taberele de conectare la natură, cele de tip Junior Ranger sau orice alte tabere sau ateliere similare care scot copiii în natură, îi învață cum să se simtă încrezători în mediul natural și le este stimulată și colaborarea în echipă, o abilitate atât de necesară în mediul social și mult diminuată în ultimii ani.

Ce destinatii naturale potrivite pentru întreaga familie din România sunt de neratat în opinia ta?

Parcurile naturale și naționale din România sunt destinații de neratat, perfecte pentru vacanțe în familie. Avem o bogăție de zone naturale, unele absolut spectaculoase, care merită tot timpul nostru. Și recomand o parte din zonele unde am avut ocazia să călătoresc în ultimii ani datorită inițiativelor Rewilding România.

Țara Hațegului și Munții Retezat, zona Domogled - Valea Cernei sau Porțile de Fier. Toate au acces la trasee turistice cu dificultate ușoară și medie și oferă acces la o colecție de atracții ce aparțin patrimoniului cultural și vorbesc despre tradiția locală și farmecul locurilor.

Iar pentru o călătorie dintr-un alt registru natural, Delta Dunării va rămâne mereu o experiență memorabilă și foarte specială.

***

Alexandra Stancu este Education Officer în echipa Rewilding România și vine cu o experiență variată în lucrul cu oamenii, în diferite domenii - marketing online, organizare de evenimente, vânzări și colaborări în domeniul mass-media. În cadrul fundației este responsabilă cu activitățile educaționale și de voluntariat. Prin atelierele de educație pentru natură din școli, taberele pe care le pregătește și inițiativele de formare a cadrelor didactice în domeniul educației pentru dezvoltare durabilă, își dorește să transmită mai departe interesul ei pentru natură, dar și respectul pe care l-a dezvoltat lucrând cu plantele medicinale.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe