characters characters

Anxietatea la parinti

Cum pot parintii sa depaseasca anxietatea

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 mai 2016    |   2889 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

anxietatea la parinti„Atunci cand ma lovesc ingrijorarile, nu mai pot fi mama care as vrea sa fiu. Nu mai sunt capabila sa stau in fata copiilor. Sunt in alta parte, captiva in gandurile mele. Ar trebui sa fiu matura, dar parca sunt ca un copil- total lipsita de puteri si vulnerabila”, marturiseste o mamica diagnosticata cu tulburare de anxietate.

Statisticile arata ca peste 18% dintre adulti traiesc o forma de anxietate, iar parintii sunt mult mai predispusi decat restul adultilor sa dezvolte aceasta tulburare. Toata lumea, inclusiv copiii traiesc la un moment dat episoade anxioase, ceea ce este normal, insa poate deveni o problema atunci cand frica si ingrijorarea sunt excesive, persista si cauzeaza probleme in functionarea zilnica.

Aproape 10% dintre copii au o forma sau alta de anxietate ce implica frica sau ingrijorare intensa. Copiii pot acuza si probleme la nivel fizic, in special dureri de stomac si de cap din cauza anxietatii. Anxietatea celor mici poate lua forma atacurilor de panica, anxietatii de separare, fobiilor  sau anxietate generalizata.

Tulburarile de anxietate exista in familie, iar parintii prin comportamentul lor pot modela aceasta tulburare si astfel pot creste riscul aparitiei lor in viata copiilor.

Totusi, daca parintii anxiosi au parte de terapie si isi modifica stilul de parenting, pot preveni aparitia simptomelor de anxietate la copii, conform unor noi cercetari. Un studiu realizat pe 136 de familii in care existau parinti diagnosticati cu anxietate si copii cu varsta cuprinsa intre 6-13 ani arata ca acele familii care au beneficiat de terapie timp de 8 saptamani au intampinat mai putine simptome de anxietate in randul copiilor, decat cele care nu au beneficiat de terapie. „Anxietatea se pare ca este o combinatie de supraestimare a riscului de pericol- chiar daca e vorba de rusine, in cazul fobiei sociale, si o subestimare a abilitatii proprii de a face fata”, sustine Lynne Siqueland, clinician.

De asemenea, se pare ca acei parinti care au un stil de crestere si educare a copiilor bazat pe control si respingere au copii ce prezinta simptome de anxietate.

Cum pot parintii sa faca fata anxietatii

Cunoaste diferenta dintre frica si fapte.

Primul lucru pe care este bine sa il intelegi este cagandurile accentueaza trairile de neliniste. Astfel, un parinte ar putea deveni anxios doar gandindu-se la problemele cu care s-ar putea confrunta la un moment dat copilul sau. Iata cateva exemple:

„Nu s-a descurcat prea bine anul trecut scolar. Mi-e frica sa nu cumva anul acesta sa fie si mai rau.”

„Iese cu niste colegi dubiosi. Ma ingrozesc numai gandindu-ma la persoana care va deveni daca continua asa.”

„Copilul meu spune mereu minciuni. Imi aminteste de un caz de care am auzit cand un copil a devenit delincvent si n-a facut nimic bun din viata lui. Daca se va intampla la fel si cu copilul meu?”

Asemenea ganduri nu au ca rezultat decat cresterea nivelului de neliniste, consumandu-ti energia fara a gasi solutii potrivite. In loc sa te lasi prada gandurilor de acest fel, psihologii recomanda parintilor sa se concentreze asupra faptelor. Pentru exemplele de mai sus, parintii se pot gandi la: „Care sunt problemele concrete pe care le are copilul tau la scoala?”, „Cum pot sa o orienteze pe fiica mea catre prieteni cu influenta pozitiva?”, „De ce a simtit nevoia sa minta si cum pot sa imbunatatesc comunicarea cu el?”.

De asemenea, a ramane in prezent, concentrat asupra situatiei actuale, te poate ajuta sa reduci gandurile care hranesc anxietatea.

Stabileste ce anume poti si ce nu poti controla

Exista o multime de lucruri pe care nu le putem controla in viata copiilor nostri, din momentul in care ies pe usa pentru a pleca la scoala si pana se intorc acasa. Putem sa controlam insa propria reactie fata de acest lucru si ii putem invata pe copii sa faca fata situatiilor dificile.

Infrunta-ti temerile si ajuta-l pe copil sa faca acelasi lucru

Uneori parintii isi ajuta copiii sa evite situatiile care le provoaca anxietate fiindca se ingrijoreaza prea mult pentru copii, cand in realitate, ei au nevoie sa isi infrunte fricile pentru a reduce anxietatea. In aceste situatii, parintii contribuie involuntar la cresterea anxietatii copiilor.

Parintii nu ar trebui sa isi invete copiii cum sa previna anxietatea, ci sa promoveze dezvoltarea de abilitati pentru a le face fata. Anxietatea este normala. Aceasta apare atunci cand facem ceva nou, diferit sau provocator. Rolul parintilor este de a se ajuta pe ei si pe cei mici sa paseasca cu incredere in viata si sa infrunte fricile, nu sa le evite. A sti cum sa raspunzi la frica, si nu cum sa o elimini, e cheia. Ca parinte e important sa iti inveti copilul ca poate tolera nesiguranta si problemele care apar, indiferent cat de grave ar fi.

Descopera ce anume te ingrijoreaza cu adevarat.

Uneori, temerile si ingrijorarile exagerate ale parintilor, referitoare la majoritatea actiunilor copiilor, pot ascunde de fapt probleme importante ale parintilor. De exemplu, conflictele cu partenerul de viata te pot face sa iti concentrezi atentia asupra copilului si sa iti orientezi ingrijorarea catre el, evitand astfel sa iti confrunti problemele de cuplu.

Stilul nostru de viata, stresul ridicat la care suntem supusi si timpul liber limitat pot duce foarte usor la aparitia problemelor de anxietate. Este esential sa recunosti aparitia lor si sa incerci sa le reduci pentru a mentine o atmosfera calma si benefica pentru copil.


*Sursa foto: nenetus, FreeDIgitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe