characters characters

Comparatiile cu alte familii

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 iulie 2018    |   2793 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

comparatiile cu alte familii
Comparatia face parte din natura umana. Indiferent ca e vorba de adulti sau copii, cu totii folosim comparatiile cu scopul de a vedea unde ne situam in raport cu ceilalti oameni, de obicei similari noua. Odata cu comparatia insa, apare si invidia, emotie neplacuta, greu de recunoscut si de discutat. Aristotel definea invidia drept „durerea cauzata de norocul altora”.

Cand vine vorba insa de cresterea copilului, invidia apare mai des. De la cum se comporta copilul la scoala, ce note ia, cati prieteni reuseste sa isi faca, invidia poate atinge cote maxime. Din pacate invidia aduce cu sine efecte negative, nu doar asupra parintilor, ci si a copiilor. Iata cum poti sa reduci din efectele negative ale invidiei (emotie normala si naturala, prezenta in randul tuturor oamenilor):

Citeste si alte materiale despre acest subiect:

Cum iti ajuti copilul sa faca fata invidiei 

Cum reactionezi cand alti parinti iti critica deciziile 


Concentreaza-te pe propria familie.

Atunci cand apare invidia, oamenii se concentreaza pe ceea ce le lipseste, nu pe ceea ce au si de care ar putea sa se bucure. Invidia este normala, insa atunci cand apare prea des, strica. Daca ti-ai format obiceiul sa iti compari des familia cu alte familii sau copilul cu alti copii, incearca sa constientizezi acest lucru si sa te opresti. La fel cum incerci sa il faci pe copil sa se opreasca dintr-un obicei daunator (de exemplu, sa isi roada unghiile), atragandu-i atentia asupra acestui lucru, la fel iti poti atrage singur atentia asupra propriilor tale ganduri.

Accepta si nu ascunde partile mai putin pozitive ale vietii de familie

Autenticitatea ne face mai fericiti. Atunci cand renuntam la nevoia de a prezenta lumii doar aspectele pozitive ale vietii noastre, devenim nu doar mai linistiti, ci si mai placuti de catre cei din jur. Foloseste umorul pentru a face fata problemelor sau obstacolelor.

Schimba perspectiva din care privesti lucrurile

Succesul nu se gaseste in cantitate limitata. Cu alte cuvinte, succesul unui copil nu inseamna esecul altuia. Cand te simti intristat ca alte familii sau alti copii par sa aiba mai mult succes, aminteste-ti ca este loc pentru fiecare dintre noi sa reusim. Succesul unui alt copil nu fura nimic copilului tau, chiar si atunci cand este vorba de competitii sau ierarhii. Pe termen lung, un esec sau un rezultat mai putin bun obtinut de copilul tau poate avea efecte benefice. De exemplu, il poate orienta catre alte alegeri mai potrivite pentru el sau il poate ambitiona sa depuna mai mult efort pentru a-si atinge obiectivele.

Refuza sa crezi tot ceea ce vezi in mediul online.

Platformele de socializare existente si atat de accesibile incurajeaza comparatiile cu ceilalti. Multi parinti isi compara propria viata cu cea a altor parinti care de obicei par sa aiba mai mult timp pentru concedii, sunt mai fericiti si impliniti si, in general au o viata mai buna. In viata fiecarei familii exista probleme, conflicte, tristeti si alte lucruri mai putin placute. Insa rareori acestea ajung sa fie postate pe retelele de socializare. Tine minte acest lucru atunci cand simti ca in comparatie cu alte familii, familia ta pare mai putin fericita.

Transforma invidia in admiratie si bucura-te de succesul altor oameni.

Imagineaza-ti cat de fericit este un copil care are o reusita sau o familie care a reusit sa se mute intr-o noua casa, de exemplu. Empatia pozitiva (cand aflam vesti bune si ne imaginam cum se simt alti oameni fericiti) ne ajuta sa ne simtim si noi mai bine.

Foloseste-te de invidie pentru a te dezvolta personal.

Ca toate emotiile, si invidia are un rol important in viata noastra. Ne orienteaza catre lucrurile care ne lipsesc si pe care ni le dorim. Analizeaza lucrurile care consideri ca lipsesc din viata voastra de familie si pentru care ii invidiezi la alte familii. Afla cum poti sa le aduci in viata voastra.

Faceti exercitii de recunostinta.

Desi pare un demers artificial, un exercitiu de recunostinta este de fapt un efort voluntar si necesar de a te gandi la lucrurile care te fac fericit. Majoritatea dintre noi avem tendinta de a ne concentra asupra problemelor pe care le avem, deoarece ele au un impact mai puternic asupra noastra. De aceea, uneori este util un efort voluntar de a ne aminti care sunt lucrurile care ne fac fericiti.

Aminteste-ti ca pe masura ce copilul tau creste, presiunea va fi din ce in ce mai mare. Nu ii va fi usor sa absoarba toata informatia si sa se adapteze cerintelor lumii in care traieste. Ajuta-l sa creasca echilibrat emotional si sa se accepte pentru ceea ce este, sa se valorizeze ca om, fara a se desconsidera din cauza comparatiilor cu altii.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe