characters characters

Cum poti sa-ti ajuti copilul sa faca fata cu bine invidiei?

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 iulie 2014    |   1277 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/timsamoff/3771016076/in/photostream/


Stim ce inseamna invidia si o putem recunoaste usor, iar tendinta generala este de a manifesta dezaprobare fata de ea. Insa este inevitabil sa apara la un moment dat, asa ca este bine sa ai o solutie mai buna decat "Nu-i frumos sa fii invidios!" atunci cand o recunosti la copilul tau sau cand el este victima invidiei altor copii.


Cum il ajuti pe copil sa depaseasca invidia

  • Spune-i ca invidia este o emotie normala. Chiar daca iti este greu sa crezi asta, invidia, ca orice emotie umana, joaca un rol in adaptarea oamenilor la mediu. Invidia, desi neplacuta, are rolul de a ne mobiliza pentru a deveni mai buni si ne da imboldul de a repara “inferioritatea” pe care o simtim atunci cand suntem invidiosi pe cineva. Orice emotie este acceptabila, insa nu orice comportament. Aceasta este distinctia de la care poti porni discutia cu copilul tau, pentru a te asigura ca nu incurajezi un comportament agresiv, dar ca ii accepti toate emotiile.
  • Vorbeste cu el despre motivele pentru care este invidios. Aminteste-ti ca invidia presupune suferinta, asa ca manifesta calm si caldura fata de copilul tau atunci cand discutati. Intreaba-l care sunt calitatile pe care le invidiaza si ajuta-l sa descopere daca sunt calitati pe care le poate obtine si imbunatati el insusi sau sunt lucruri pe care nu le poate controla. Ajuta-l sa accepte ca exista situatii pe care nu le putem controla si, chiar daca am facut tot ce se putea, nu obtinem mereu ce ne dorim.
  • Recunoasterea sentimentelor. Chiar daca de multe ori nu putem sa spunem prietenilor ca suntem invidiosi pe ei, ar fi bine sa incercam sa discutam cu ei despre ceea ce simtim. A accepta invidia ca emotie si a vorbi despre ea, poate insemna usurare emotionala si intarirea relatiei de prietenie. Daca fiul sau fiica ta vrea sa vorbeasca despre asta prietenului pe care este invidios, recomanda-i sa isi exprime sincer si simplu sentimentele “Uneori imi doresc sa fiu la fel de.../ sa am si eu... si acest lucru ma intristeaza.”. Poate avea surpriza sa descopere ca si prietenul sau il invidiaza din diverse motive:).
  • Creste increderea in sine a copilului tau. Ajuta-l sa afle raspunsurile la intrebarile:Cine sunt?”, “Ce imi place?”, “Ce anume ma defineste?”, “Care sunt valorile mele?”, “Ce imi doresc?”. . A sti ceea ce vrei si nu ceea ce isi doreste prietenul tau, poate fi mult mai util pentru dezvoltarea propriei persoane.
  • Incurajarea recunostintei. Puneti in practica “ABC-ului” American: Accept- accepta, Believe- crede si Claim it- revendica. Acest exercitiu inseamna a accepta ceea ce ti se intampla, a crede ca exista un sens, iar intr-un final a fi recunoscator pentru ceea ce ai reusit sa obtii.

Cand alti copii sunt invidiosi pe copilul tau

Explica-i copilului tau ce sta la baza invidiei si cum se simt copiii care sunt invidiosi pe el.

Arata-i din nou ca aceasta emotie este frecvent intalnita, chiar si printre prieteni si invata-l cum sa se comporte atunci cand intampina aceasta problema cu prietenii sai.


Invidia poate fi neplacuta, dureroasa si rusinoasa, dar este inevitabila. Daca vorbesti copilului tau deschis despre acest subiect, il ajuti sa accepte aceasta traire, sa o exprime intr-o maniera acceptabila si sa o depaseasca, in cele din urma.


Copilul se va simti mai increzator in fortele proprii daca reuseste sa treaca peste invidia simtita, se va simti mai putin rusinat de propriile emotii si se va orienta mai mult catre propria dezvoltare.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe