characters characters

Cum il inveti pe copil sa fie prudent fara a fi fricos

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 martie 2012    |   3854 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

cum il inveti pe copil sa fie prudent fara a fi fricosIntre a-l invata pe copil sa fie prudent si a-i crea o teama exagerata fata de diverse situatii cu potential risc este o granita usor de depasit. Astfel, ajunsi in situatia de a-l invata pe copil sa evite situatiile periculoase, parintii se pot intreba cum sa procedeze pentru a-l invata pe copil sa fie prudent, fara a-i crea insa anxietate si temeri nejustificate.

In ce situatii ar trebui sa fie prudent copilul tau?
-    atunci cand un strain intra in discutie cu copilul tau pe strada
-    atunci cand un strain se ofera sa il duca pe copil cu masina spunand ca a fost trimis de parinti fiindca e prieten bun cu acestia
-    cand traverseaza strada (sa nu traverseze prin locuri nepermise, sa nu alerge pe trecerea de pietoni etc)
-    daca doreste sa manance ceva primit de la cineva sau cumparat din magazin
-    cand vrea sa taie cu cutitul ori sa foloseasca foarfeca
-    grupurile in care copiii incep sa se certe ori sa se loveasca reciproc
-    cand cineva suna la usa, iar el este singur acasa.

Cum iti poti ajuta copilul sa fie prudent?


1. Clarifica-i termenul de “strain” si felul in care este bine sa interactioneze cu strainii.

2. Invata-l sa nu se urce cu nimeni in masina daca nu cunoaste persoana respectiva, indiferent daca spune ca ii cunoaste pe parinti.

3. Invata-l sa faca diferenta intre alimentele stricate si cele care sunt bune. Daca nu stie sa citeasca termenul de expirare al produsului poate sa ceara ajutorul cuiva apropiat ori pur si simplu sa miroase. Daca nu ii place mirosul sau culoarea ori daca are chiar si cea mai mica banuiala ca produsul nu ar fi bun, atunci invata-l sa refuze alimentul sau sa il puna deoparte.

4. Invata-l despre semnificatia culorilor semaforului si cateva reguli elementare de educatie rutiera despre cum anume se traverseaza strada.

5. Invata-l sa evite situatiile in care alti copii se cearta ori se bat. Cea mai buna modalitate de actiune este sa ceara ajutorul unui adult intr-un moment de genul acesta.

6. Ofera-i exemplul propriului tau comportament. Actioneaza cu prudenta in diferite situatii pe care copilul tau le poate observa.

7. Explica-i de ce trebuie sa evite anumite comportamente sau actiuni, atat in casa, cat si afara. De exemplu, spune-i de ce nu este bine sa se catere pe masa si apoi sa sara pe podea sau de ce nu este bine sa alerge pe scari.

8. Exersati impreuna comportamentele dezirabile in anumite situatii de risc. Puteti folosi jocul pentru acest scop. Astfel, cand se va afla intr-o situatie potential periculoasa, copilul va sti cum sa reactioneze. De exemplu, exerseaza cu el cum trebuie sa raspunda unui strain pe strada sau la locul de joaca sau cum trebuie sa procedeze cand alti copii se bat in preajma lui.

9. Pastreaza o atitudine calma si un ton normal atunci cand ii vorbesti despre potentiale pericole. Astfel, vei reusi sa nu il sperii pe copil, ci doar sa il ajuti sa inteleaga de ce anumite actiuni nu ii fac bine.

Copilul tau cum a invatat sa se comporte prudent?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Zaharia Mihaela
    Zaharia Mihaela    14.05.2012 - 11:35
    Prin raspunsuri la intrebari: De ce crezi ca numar banii cand ii primesc sau ii dau? De ce crezi ca imi notez cartile pe care le imprumut? De ce crezi ca verific bonurile de cumparaturi? Cum crezi ca aleg locurile unde stam in metrou? De ce crezi ca n-am dat drumul la usa? De ce crezi ca verific daca am blocat usile de la masina cand opresc la semafor? De ce crezi ca incetinesc cand trec pe langa oameni beti? De ce crezi ca atunci cand plec intr-o tara straina incerc sa fac rost de numere de telefon ale unor persoane cunoscute de acolo, chiar daca nu vreau neaparat sa ne intalnim? De ce crezi ca am CNP-urile membrilor familiei notate in telefon? etc.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe