characters characters

Reactiile emotionale intense ale parintilor

Ce se intampla cand avem emotii explozive

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 mai 2022    |   1032 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

reactiile emotionale intense ale parintilor
Ti s-a intamplat cu siguranta si tie: incercai sa explici copilului tau de ce trebuie sa faca un lucru, fara rezultate, pana cand ai explodat si tipat la el. Sau poate copilul tau te-a sfidat in mod deschis si ti-ai pierdut controlul fara sa iti dai seama cum si ce se intampla. Reactiile emotionale intense ale parintilor (printre cele mai frecvente, furia si frustrarea) sunt inevitabile, insa ele pot fi mai bine intelese cu un scurt exercitiu de introspectie.

Citeste si:


Ce sa faci dupa ce ai tipat la copil


Reactivitatea emotionala a parintilor 


Ce se ascunde in spatele reactiilor emotionale intense?


Dupa momente emotionale explozive, de cele mai multe ori, ne calmam si ne dam seama ca am reactionat exagerat. Asemenea experiente pot fi urmate de rusine, vinovatie, teama ca nu suntem parinti suficient de buni sau de rabdatori ori de incercarea de a gasi explicatii pentru izbucnirea emotionala. Deseori, explicatiile se pot gasi in emotiile care se ascund in spatele furiei. De cele mai multe ori, furia este o emotie secundara – in spatele ei se ascund alte emotii dificile, pe care incercam sa le gestionam sau evitam cu ajutorul energiei pe care ne-o da furia. Iata cateva dintre cele mai frecvente emotii care se ascund in spatele furiei parintilor:

Neputinta – cand simtim ca nu avem control asupra copilului sau asupra situatiei in care ne aflam cu acesta.

Lipsa de respect sau de apreciere a eforturilor sau iubirii noastre– cand copilul nu ne asculta, raspunde obraznic sau ne ignora.

Neglijarea sau lipsa de atentie – deseori, aceste emotii duc si la conflictele in relatia de cuplu, dar pot sa apara si in relatia cu copilul, mai ales atunci cand parintele se asteapta sa primeasca sprijin sau incurajare de la copil – o situatie deloc benefica pentru dezvoltarea acestuia din urma.

Sentimentul de a fi criticat sau judecat – apare mai ales in relatiile cu adolescentii sau preadolescentii, cand copiii isi exprima deschis dezaprobarea fata de alegerile parintilor.

Sentimentul de a fi manipulat, mintit sau pacalit de copil – de exemplu, cand copiii mint parintii pentru a obtine ce isi doresc sau pur si simplu incearca sa ii pacaleasca, cu scopul de a se amuza.

Sentimentul de a fi constrans –apare atunci cand parintele se simte lipsit de libertatea de a actiona asa cum isi doreste, mai frecvent in relatia cu celalalt parinte, atunci cand stilurile parentale difera mult, dar si cand copilul il pune pe parinte intr-o situatie in care acesta simte ca nu se poate exprima deschis sau nu poate impune o limita.

Sentimentul de a fi in pericol – cand actiunile copilului il pun pe parinte in pericol sau teama pentru siguranta copilului se poate manifesta ca furie.

Sentimentul de a fi invinovatit pe nedrept da nastere la frustrare si furie – de exemplu, cand copilul da vina pe parinte pentru un esec personal sau cand intentiile parintelui sunt interpretate gresit.

Sentimentul de a fi obligat sa ascunda adevarul. Uneori, parintii pot simti ca nu pot fi sinceri in relatia cu celalalt parinte sau chiar in relatia cu copilul. Acest sentiment poate sa apara din teama de a fi respins, judecat sau de a fi intampinat cu rezistenta. Este o situatie care apare mai frecvent in relatia de cuplu, dintre parinti, dar poate sa apara si in legatura cu detalii legate de cresterea copilului.

Sentimentul de a nu fi ascultat sau auzit – este una dintre cele mai frecvente cause ale frustrarii sau furiei parintilor, aparand atunci cand copilul alege sa nu ii asculte pe parinti sau, dimpotriva, nu poate sa ii asculte sau sa ii inteleaga corect (pentru ca este coplesit la randul lui de emotii, este prea impulsive sau este inca prea mic pentru a se putea concentra mult timp la ce i se spune.)


O asemenea lista, de posibile explicatii ale reactiilor emotionale intense te poate ajuta sa faci primul pas catre a te intelege mai bine si a schimba relatia cu copilul tau. Este important sa tii minte insa ca, desi este util sa intelegem ce se ascunde in spatele reactiilor noastre, procesul de a schimba aceste reactii dureaza mai mult si presupune o serie de incercari si erori, dar si multa compasiune de sine si acceptare de sine.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe