characters characters

Tipatul la copii

Ce sa faci dupa ce ai tipat la copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 iunie 2016    |   3955 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Tipatul la copii„Adevarul este ca tip la copil. Incerc sa nu fac asta, dar nu-mi iese de fiecare data. Pot sa spun ca ma lupt sa fac de fiecare data alegerea corecta. Incerc sa nu ma critic prea tare si sa accept ca uneori lucrurile nu sunt asa cum mi-as dori. Ce sa fac dupa? Stiu ca nu pot da inapoi, dar cum as putea remedia lucrurile?”, ne intreaba o mamica.

Tipatul la copii este unul din cele mai frecvente comportamente intalnite in randul parintilor. Majoritatea isi pierd controlul asupra emotiilor si din lipsa de cuvinte si actiuni, ajung sa tipe la copii. Tipatul este o forma de violenta verbala, iar studii recente arata ceea ce banuiam deja multi dintre noi: abuzul verbal asupra copiilor are aceleasi efecte asupra acestora ca abuzul fizic. Asadar, este important sa stii cum sa reactionezi dupa ce ai tipat la copil pentru a diminua „pagubele”, dar si cum sa reusesti sa renunti la aceasta forma de comunicare.

Unii parinti tipa pentru ca sunt convinsi ca astfel copilul ii va asculta. Insa tipatul parintilor poate provoca:

  • spaima- copilul se panicheaza si nu mai intelege niciun argument pe care il spui
  • incapatanare- copilul isi da seama ca tocmai ti-a descoperit punctul slab si va avea in continuare comportamente care sa iti vor exacerba starea de furie si implicit, tipatul

Ce faci dupa ce ai tipat la copil?

Linisteste-te

Furia si supararea nu dispar cum ai bate din palme. E nevoie sa iti iei un ragaz de cateva minute in care sa tragi adanc aer in piept si sa simti emotiile negative cum ies prin porii tai si se indeparteaza de tine. E foarte util sa spui copilului tau ca ai nevoie de un moment de liniste fiindca astfel, vei modela si comportamentul lui. Transmiti in acest mod mesajul ca atunci cand simti ca nu ai control, e important sa iei o pauza pentru a nu te lasa coplesit de emotii.

Asuma-ti responsabilitatea pentru comportament

Desi este tentant sa spui „Dar copilul m-a provocat!”, comportamentul iti apartine tie si este important sa oferi copilului tau un model de asumare a responsabilitatii. Poti sa faci acest lucru spunand copilului „Se pare ca m-am lasat coplesit de furie.” sau „Am reactionat violent.”

Cere-ti iertare

Acesta este urmatorul pas: a-ti cere scuze fiindca ai tipat. Astfel, copilul tau va invata ca toti oamenii fac la un moment dat alegeri gresite, iar cand acest lucru se intampla, e normal sa iti ceri scuze si sa iti exprimi regretul. Copilul va invata prin exemplul tau cum sa isi ceara scuze la randul lui, atunci cand este violent verbal sau fizic fata de alta persoana.

Explica

Dupa ce ti-ai cerut iertare e bine sa si explici ce anume s-a intamplat cu tine si de ce ai reactionat asa cum ai facut-o. In acest mod iti ajuti copilul sa inteleaga ca tocmai ai avut de-a face cu o problema si astfel ii poti explica cum ar fi fost mai bine sa o rezolvi. De exemplu: „Pentru ca nu mi-am controlat furia, am tipat la tine. As fi putut proceda si altfel, mai putin agresiv.”

Conecteaza-te cu copilul tau

O cearta e intotdeauna un semnal de alarma cum ca ar trebui sa faci pace si sa remediezi lucrurile dintre tine si copilul tau. A te reconecta cu el inseamna a recunoaste emotiile negative care au aparut, a incerca sa asculti mai mult, sa accepti limitele proprii si pe cele ale copilului.

Fii iertator cu tine insuti

In loc sa te invinovatesti de fiecare data, cauta sa te ierti pentru iesirile pe care le ai. Toata lumea greseste, insa important este sa iti dai seama de asta si sa faci primul pas spre a te regasi si pentru a remedia problemele.

Incearca sa intelegi de ce te-ai infuriat

Desi poate parea mai simplu sa incerci sa uiti ce s-a intamplat pentru a evita sentimentele de rusine sau vinovatie, este mai util pe termen lung sa intelegi care sunt lucrurile care iti declanseaza reactii atat de puternice. Cum interpretezi comportamentul copilului tau atunci cand te enervezi foarte rau? Care sunt nevoile la care renunti pentru a-ti indeplini rolul de parinte?

In final, raspunde-ti la o intrebare foarte importanta: A devenit tipatul la copil un obicei? Exista lucruri care te fac de fiecare data sa tipi? In acest caz, este important sa incerci sa cauti solutii de comunicare nonviolenta, mai eficienta sau, daca nu reusesti pe cont propriu sa iti schimbi comportamentul, sa ceri ajutorul unui psihoterapeut sau consilier.


*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe