characters characters

Reactivitatea emotionala in rolul de parinte

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 iunie 2021    |   2234 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

reactivitate emotionala
Cat de rapide si cat de intense sunt reactiile tale emotionale? Cat de repede ne ingrijoram, devenim iritabili sau nervosi in viata de zi cu zi depinde de nivelul de reactivitate emotionala. Aceasta trasatura difera de la o persoana la alta - ai observat cu siguranta ca persoane diferite aflate in aceeasi situatie reactioneaza diferit. Mai ales in relatia parinte-copil, reactivitatea emotionala a parintelui poate dicta felul in care evolueaza interactiunile dintre cei doi si frecventa conflictelor.

Citeste si:

Flexibilitatea psihologica - de ce este importanta in rolul de parinte


Parinte echilibrat, copil cooperant


Reactivitatea emotionala ridicata - cum se manifesta


Copiii si adolescentii tind sa aiba o reactivitate emotionala mai ridicata decat a adultilor, iar acest lucru este normal, pentru ca inca isi dezvolta abilitatea de autocontrol. In plus, reactivitatea emotionala depinde si de temperament, existand diferente in privinta intensitatii emotionale a reactiilor copiilor inca din primii ani de viata. Cum iti dai seama ca tu insuti ai o reactivitate emotionala ridicata?

  • Te enervezi repede si intens in momentele in care o alta persoana pare lipsita de politete sau agresiva.
  • Raspunzi la critica sau feedback prin critica sau justificari.
  • Apelezi rapid la pedepse sau amenintari in relatia cu copilul tau.
  • Te surprinzi deseori gandind despre copilul tau ca este obraznic, agresiv sau nepoliticos.
  • Ai conflicte sau discutii in contradictoriu frecvent.
  • Observi deseori ce este in neregula cu cei din jur: nu sunt suficient de atenti, de eficienti sau de rapizi etc.
  • Raspunzi deseori cu aceeasi moneda celor din jur, chiar daca acestia iti spun ca nu au avut intentii rele. 

Reactivitatea emotionala ridicata poate deveni rapid o problema cand vine vorba de relatiile cu cei din jur, pentru ca presupune un nivel ridicat de emotii dificile si neplacute, precum furia, frustrarea, dezamagirea sau tristetea. In relatia parinte-copil, reactivitatea emotionala inseamna numeroase conflicte si discutii in contradictoriu.


Cum poti reduce propria reactivitate emotionala?

Daca observi ca reactionezi emotional intens in relatiile cu cei din jur, iata cateva recomandari care iti pot fi de ajutor.


Ia o pauza in situatiile in care stii ca tinzi sa te enervezi sau cand observi ca incepi sa te enervezi. Pe cat posibil, pauza pentru a reveni la o stare de calm este principala solutie pentru reducerea reactiilor emotionale intense.


Intreaba-te daca ai interpretat corect comportamentul celuilalt. Reactivitatea emotionala inseamna deseori ca interpretam negativ comportamentele celor din jur si le atribuim intentii negative. De exemplu, ce percepem ca opozitie sau obraznicie din partea copilului poate fi doar o incercare de a-si exprima o parere sau nevoia de a fi auzit si apreciat de catre parinti.

Putem reduce propria reactivitate emotionala daca ne facem un obicei din a gasi mai multe explicatii posibile pentru un singur comportament al celor din jur. De exemplu, copilul poate refuza sa se imbrace dimineata pentru a merge la gradinita pentru ca ii este frica sa mearga la gradinita, pentru ca vrea sa termine un joc inainte de a pleca din casa sau pentru ca nu ii place haina noua pe care i-ai cumparat-o.

Incearca sa vezi perspectiva celeilalte persoane. De cele mai multe ori, comportamentul celor din jur oglindeste propriul nostru comportament. Copiii devin agresivi la randul lor daca ridicam tonul sau daca incercam sa folosim forta pentru a-i convinge sa faca ceva sau tind sa ne contrazica daca i-am contrazis la randul nostru. Cand observi ca incepe sa apara un conflict intre tine si copil, fa-ti un obicei din a te intreba La ce comportament al meu reactioneaza copilul meu acum?


Incearca sa iti faci timp pentru relaxare si miscare fizica. Ambele sunt benefice pentru echilibrul nostru emotional si ambele sunt de cele mai multe ori neglijate de parinti, din motive usor de inteles. Insa chiar si 30 minute de miscare pe zi pot avea efecte pozitive asupra starii noastre de spirit.


Incearca sa identifici convingeri irationale in legatura cu cei din jur. De exemplu, deseori, suntem convinsi ca stim exact care au fost intentiile sau gandurile celor din jur si deseori ne inselam in legatura cu acestea. Alte convingeri irationale care duc la reactii emotionale puternice:„Un copil care ma contrazice este un copil care nu ma respecta.”, „Copiii trebuie sa isi asculte parintii tot timpul.”, „Daca cei din jur sunt agresivi, trebuie sa ma apar prin agresivitate.” etc.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe