characters characters

Furia la adolescenti. Cum ii ajutam sa o gestioneze

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 aprilie 2023    |   1146 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

furia la adolescenti
Emotiile de tot felul pot fi mai intense si mai instabile in adolescenta. La aceasta varsta, copiii se revolta mai repede, exprima nemultumiri, frustrari si furie mai intens si cu mai putina grija pentru reactiile celor din jur. Acest lucru poate duce la probleme in familie, dar si la scoala sau in grupul de prieteni. Cum il ajuti pe copil sa isi gestioneze furia mai bine?

Citeste si:


Cand sa te ingrijorezi in legatura cu furia copilului tau


Ce ascunde furia copiilor


Semne ca adolescentul tau are nevoie de sprijin pentru a-si gestiona furia:

  • se enerveaza in toate situatiile stresante
  • are reactii de furie exagerate – de exemplu, interpreteaza situatii neutre ca fiind ostile sau se gandeste la razbunare
  • este nervos chiar si la mai mult timp (de exemplu, zile) dupa ce evenimentul a avut loc
  • situatii neplacute, dar normale, devin o sursa de furie pentru adolescent (de exemplu, daca nu gaseste gustarea preferata in frigider)

Iata cateva exercitii de reflectie care ii pot ajuta pe adolescenti sa isi inteleaga mai bine reactiile de furie:

Ce te enerveaza

Incepeti cu o lista de situatii in care copilul tau s-a simtit furios. Spune-i copilului tau sa scrie doua coloane: in prima, descrie situatia in care s-a enervat – ce s-a intamplat, cine era prezent etc. In a doua coloana, trebuie sa raspunda la intrebarea “Cine sau ce te-a enervat?”. Cel mai probabil, raspunsurile la aceasta intrebare vor include alte persoane (“Colegul de banca.”), situatii (“Ploaia de afara.”), sau chiar obiecte (“Fermoarul care nu se deschidea.”).

Ia fiecare situatie descrisa in parte si incearca sa analizati impreuna raspunsul la intrebarea “Cine te-a enervat?”. Intreaba-l pe copil daca intr-adevar persoana, situatia sau obiectul respectiv au puterea sa ii controleze furia sau reactiile. Este important sa ai aceasta discutie pe un ton normal si calm, nu acuzator sau didactic. Incercati sa intelegeti impreuna care este procesul prin care furia apare, nu sa il certi pe copil pentru felul in care a reactionat.

Vorbeste apoi despre gandurile care i-au trecut prin minte in momentul in care s-a enervat. De multe ori, sunt ganduri bazate pe distorsiuni cognitive sau pe atribuirea de intentii ostile altor persoane ("Dinadins a facut zgomot, ca sa nu ma pot concentra.")

Ajuta-l pe copil sa descopere ce emotii se ascund in spatele furiei sale. Deseori, furia poate fi descrisa ca un iceberg - la suprafata, avem reactiile specifice furiei, dar in spatele acestora se ascund emotii precum dezamagirea, nesiguranta de sine, rusinea sau vinovatia.


Astfel, copilul poate intelege felul in care apare furia si poate vedea ca nu situatiile exterioare controleaza sau creeaza furia, ci proprrile ganduri si emotii.

Interpretari alternative

Dupa ce ati inteles mai bine cum apare furia, este momentul pentru incurajarea flexibilitatii psihologice. Roaga-l pe copil sa descrie trei situatii in care s-a enervat recent. Pentru fiecare situatie in parte, spune-i sa scrie gandurile care i-au trecut prin minte inainte sa se enerveze si in timp ce era nervos. 

Urmatoarea etapa este descrierea faptelor - ce stie cu siguranta ca s-a intamplat in situatia respectiva? Care sunt actiunile sau evenimentele care au avut loc? Este important sa descrie faptele si actiunile, nu parerile, emotiile sau presupunerile pe care le-a facut in momentul in care actiunile au avut loc.

Apoi, in functie de faptele si informatiile concrete pe care le-a scris, roaga-l sa raspunda la intrebarea: "Au fost gandurile mele rationale si realiste?". Daca raspunsul este nu, roaga-l pe copilul tau sa raspunda la urmatoarea intrebare: Ce alte ganduri, mai rationale si realiste, as fi putut sa am in situatia respectiva?

In timp, acest exercitiu va deveni un obicei de gandire, iar in situatiile tensionate, copilul tau se poate intreba singur ce alte interpretari ar putea gasi pentru situatia in care se afla. Astfel, poate invata sa evite momente de furie excesiva.

Jurnalul furiei

Scrisul poate avea un efect de calmare si il poate ajuta pe copil sa isi inteleaga mai bine reactiile. Cand este furios si nu are cu cine sa vorbeasca, il poti incuraja sa scrie in jurnal ce s-a intamplat, ce ganduri i-au trecut prin minte, ce reactii a avut si care au fost rezultatele obtinute. Cum au fost afectati cei din jur de reactiile sale?


Cu cat adolescentii sunt incurajati sa se gandeasca la propriile reactii si sa gaseasca interpretari si comportamente alternative, isi dezvolta capacitatea de gestionare a furiei si abilitatea de a-si controla actiunile.

 
*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Lectiile anului 2023. Bilant de sfarsit de an
    Lectiile anului 2023. Bilant de sfarsit de an
    28 decembrie 2023   

    Fiecare sfarsit de an aduce prilejul de a reflecta la evenimentele, alegerile si rezultatele pe care le-am trait in ultimele 12 luni.

  • 12 trasaturi ale parintilor buni
    12 trasaturi ale parintilor buni
    14 decembrie 2023   

    Toti copiii au nevoie de acelasi lucru: grija, atentie si iubire neconditionata din partea parintilor.

  • Cum contribuie parintii la anxietatea copiilor
    Cum contribuie parintii la anxietatea copiilor
    12 decembrie 2023   

    In calitate de parinte joci un rol foarte important in conturarea sanatatii emotionale a copilului tau, de aceea e important sa acorzi o mai mare atentie, mesajelor pe care le transmiti la nivel constient, dar mai ales inconstient.

Mai multe