characters characters

Cum intelegem si gestionam mai bine comportamentele dificile ale copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   31 ianuarie 2020    |   3310 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

comportamentele dificile ale copiilor
O multime de carti si resurse online sunt puse la dispozitia tuturor parintilor, resurse care sa le ofere o mai buna intelegere a ceea ce inseamna sa fie parinte si cum anume sa isi creasca copiii.Nu dureaza mult pana cand parintii dornici de informare observa un paradox: literatura de specialitate pare plina de contradictii: nu e bine sa cedezi in fata plansului copilului atunci cand iti cere ceva ce nu poti sa ii oferi, dar nici nu e bine sa il neglijezi cand e trist; lauda-l pe copilul tau suficient pentru a-i creste increderea in sine, dar nu il lauda prea mult pentru ca lauda excesiva nu mai are efecte; trateaza-l pe copil cu acelasi respect pe care il arati fata de prietenii tai, dar nu uita ca nu esti prietenul copilului tau, ci parintele lui.

Citeste si:

Copiii "obraznici" si nevoile din spatele comportamentelor lor

Copiii nu sunt obraznici. Ei inca invata cum sa se poarte


Aparentele contradictii de acest fel ii pot face pe parinti sa respinga la sfaturile specialistilor si sa renunte la a mai incerca sa afle lucruri noi. Cum poti sa adopti sfaturile potrivite pentru copilul tau? Este important sa identifici mai intai problema in mod corect. Iar pentru acest lucru, este nevoie sa stii ce nevoie a copilului sta la baza comportamentului sau aparent dificil.

Joan E.Grusec, profesoara de psihologie in cadrul Universitatii din Toronto si autoare a cartii „Principles of effective parenting: How socialization works”, arata ca exista o serie de motive pentru care un comportament problematic ar putea aparea. In functie de motivele care au dat nastere la un comportament, poti gasi solutii potrivite. Iata care sunt nevoile care stau la baza comportamentelor dificile ale copiilor.

Nevoia de protectie - apare cand copiii simt un nivel ridicat de stres, sunt suparati sau anxiosi. Stresul si anxietatea se pot manifesta ca agresivitate la copii. De aceea, deseori, copiii sunt considerati obraznici sau violenti cand de fapt sunt doar speriati de ce li se intampla sau de lucruri pe care nu le inteleg. Se recomanda ca in astfel de cazuri sa oferi confort copilului si sa il ajuti sa faca fata distresului pe cont propriu. Astfel, copilul se va simti in siguranta si va avea incredere in indrumarea parintelui.

Nevoia de reciprocitate - isi face aparitia cand copiii trebuie sa indeplineasca cerintele parintilor, simtind ca parintii nu sunt destul de cooperanti la randul lor. . Pentru ca un copil sa se simta respectat si apreciat, si parintii trebuie sa indeplineasca cerintele (rezonabile) ale copilului. Pana la un anumit punct, cu cat un parinte este mai compliant, cu atat va fi si copilul. Cu cat parintele este mai echilibrat, cu atat copilul va fi mai cooperant. In functie de valorile tale morale, de temperamentul si stilul de comunicare din familie, va fi nevoie sa intervii pentru ca anumite reguli sau limite sa fie respectate de copil. De exemplu, comportamentele violente nu ar trebui niciodata tolerate in familie, indiferent de motivele care stau in spatele lor.

Nevoia de control – deseori copiii aleg comportamente inadecvate desi stiu foarte bine cum este indicat sa actioneze. In asemenea situatii, este bine sa nu te lasi condus de furie in relatia cu copilul tau si sa vorbesti cu el despre motivele pentru care actioneaza astfel. Daca ii vei arata ca inainte de orice vrei sa il intelegi, exista foarte mari sanse ca data viitoare comportamentul sa nu se mai repete. Gasiti impreuna modalitati prin care nevoia de control a copilului sa fie indeplinita, in domenii in care acest lucru nu ii pune in pericol siguranta (de exemplu, poate controla ce cursuri extrascolare vrea sa urmeze, ce haine poarta sau ce si cat mananca).

Nevoia de invatare ghidata - orice comportament adecvat poate fi invatat prin discutii si schimbarea de perspectiva, prevenind astfel comportamentele dificile. Cand parintele citeste copilului povesti cu personaje pozitive si negative, cand discuta despre situatii sociale diverse ( despre cum rezolvam conflictele cu alti copii, cum ajutam oamenii care au nevoie de ajutor, cum ne protejam sanatatea hranindu-ne sanatos etc.) si cand ii arata pasii pe care ii poate urma pentru a obtine un rezultat bun, parintele ofera copilului activitati de invatare ghidata.

La polul opus sta invatarea prin observatie si imitatie, care poate fi mult mai puternica decat cea ghidata. Copilul invata comportamente observand alte persoane implicate in comportamentele respective (atat alti copii, cat si adulti). Deseori, copiii preiau un comportament dificil al parintilor, iar in acest caz este important ca parintii sa poata constientiza rapid aceasta influenta involuntara. Daca cel mic este iritabil, nu are rabdare sa te asculte sau sa discute, este bine sa iti analizezi propria atitudine (fata de copil, fata de partener sau fata de alte persoane). Copiii oglindesc deseori comportamente mai putin placute ale noastre, pe care nu le constientizam cu usurinta.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe