characters characters

De ce e bine sa aiba copiii control asupra vietii lor

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 aprilie 2018    |   1988 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.


Stresul de zi cu zi, temerile si fricile noastre interioare ajung sa ne domine si sa ne controleze vietile, sa ne influenteze deciziile pe care le luam. De aceea, ideea de control este antidotul la stres.

Stresul implica un dezechilibru care ne afecteaza toate laturile vietii noastre. Centrul de Studii al Stresului Uman din Canada foloseste pentru a descrie stresul acronimul N.U.T.S., care vine de la patru factori importanti pentru cresterea nivelului de stres:

N- Novelty: noutatea - situatiile noi, cu care nu ne-am mai confruntat pana acum, sunt surse de stres

U- Unpredictability: imprevizibilitatea - stresul apare cand ne confruntam cu situatii neasteptate si a caror evolutie nu o putem prevedea.

T- Threat to the ego: amenintarea la nivelul ego-ului – situatiile in care ne simtim amenintata integritatea si increderea in propriile competente sunt deosebit de stresante.

S- Sense of control: sentimentul de control- stresul creste atunci cand nu avem control asupra situatiei, cand simtim ca nu putem actiona pentru a obtine rezultatele dorite.

Citeste si alte materiale despre acest subiect:


De ce copiii autonomi invata mai bine


Locul controlului sau cum sa crestem copii responsabili

 
Daca ne gandim la viata copiilor si la sursele lor de stres, ne dam seama ca sunt nevoiti sa se confrunte des cu situatii noi, in mod real sau doar percepute ca imprevizibile, care le pot ameninta siguranta si increderea in sine si asupra carora nu au control.

 

De ce sa il lasi pe copil sa aiba mai mult control?

 • Acei copii carora le este permis sa faca alegeri si care simt ca au control asupra propriei vieti au si cele mai ridicate niveluri de sanatate emotionala si fizica, rezultate scolare mai bune, nivel mai scazut de stres si un nivel mai ridicat al motivatiei.
 • Copiii care invata sa preia controlul asupra situatiilor stresante, isi dezvolta astfel rezilienta. Copiii care sunt foarte protejati de situatiile care le provoaca teama sau stres tind sa sufere de un nivel mai ridicat de anxietate.
 •  

Specialistii vorbesc despre mai multe feluri de stres:

Stresul pozitiv – care este trait la un nivel suficient de ridicat pentru a-l motiva pe copil sa isi asume riscuri, sa actioneze si sa depaseasca dificultati.

Stresul tolerabil – cand copilul se confrunta cu situatii dificile, dar temporare (precum un conflict cu prietenii sau colegii). In cazul stresului tolerabil, este utila prezenta unui adult care sa il sustina pe copil daca are nevoie. Un nivel ridicat de stres tolerabil poate sa apara in cazul evenimentelor care ne afecteaza pe termen lung, precum pierderea unei persoane dragi sau dezastrele naturale.

Stresul toxic. Cand copilul traieste un nivel ridicat de stres pe termen lung, fara a avea sprijinul unei persoane adulte, capabile sa il ajute. In cazul stresului toxic, copiii simt ca nu exista solutii si ca nimeni nu ii poate scoate din situatia in care se afla.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Trei aspecte ale rezilientei
  Trei aspecte ale rezilientei
  03 iunie 2024   

  Rezilienta este un proces dinamic ce se dezvolta si se consolideaza de-a lungul intregii vieti.

 • Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
  Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
  15 mai 2024   

  Relatia dintre parinti si copii influenteaza starea de bine personala pe termen lung si dicteaza dinamica emotionala a intregii familii. In functie de cat de dependenti, vulnerabili sau din contra, independenti si puternici sunt adultii, copiii vor castiga sau vor suferi de pe urma relatiei cu parintii lor.

 • Tatii indisponibili emotional
  Tatii indisponibili emotional
  01 aprilie 2024   

  Din pacate, din motive obiective sau nu, uneori tatii sunt indisponibili atat fizic, cat si emotional. Tatii indisponibili emotional sunt cei care evita conversatiile profunde cu copiii si nu creeaza un spatiu in care cei mici sa se simta in siguranta pentru a discuta despre ce simt.

Mai multe