characters characters

Despre stres si efectele sale

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 ianuarie 2016    |   2791 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

despre stres si efectele sale
Stresul poate sta la baza multor probleme emotionale, de comunicare si de comportament, atat la copii, cat si la adulti. Asadar, este esential sa ne ajutam copiii sa faca fata stresului si sa ii protejam de expunerea indelungata la stres.

Ca orice experienta emotionala, stresul poate avea un rol de adaptare, atunci cand sta la baza hotararii de a actiona, cand ne pregateste pentru a face fata unei situatii dificile. Dar atunci cand reactiile noastre la situatiile stresante devin exagerate, efectele sunt negative atat la nivelul sanatatii fizice, cat si la nivelul sanatatii psihice. Acest fenomen poate aparea la copiii supusi la situatii stresante si lipsiti de sprijinul parintilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca sistemul sau de reglare emotionala nu este dezvoltat la fel de bine ca in cazul adultilor. Acest sistem se construieste in timp, de-a lungul vietii iar parintii ii pot invata pe copii cum anume sa controleze si sa faca fata stresului. Cum il poti ajuta pe copil sa faca fata stresului?

Relatia apropiata a copilului cu parintele reprezinta un factor important de protectie in fata stresului toxic. Asadar:

  • Ai grija de propria ta sanatate emotionala si ofera-ti timp pentru odihna si relaxare. Cere ajutorul rudelor sau prietenilor daca simti ca nu mai ai timp pentru tine.
  • Exprima-ti iubirea pentru copil prin imbratisari, sarutari, timp petrecut impreuna, joaca, citit povesti si comunicand cu el.
  • Ofera sprijin, incurajare si intelegere copilului in mod constant.
  • Ramai calm in situatiile dificile si cauta solutiile cele mai potrivite. Copilul tau va invata de la tine cum sa isi pastreze calmul la randul lui.
  • Atunci cand te simti coplesit de furie in relatie cu copilul tau, ia o pauza, respira de cateva ori sau paraseste incaperea daca acest lucru nu il pune in pericol pe copil.
  • Vorbeste copilului despre emotii, invata-l sa le identifice si sa le exprime in modalitati acceptabile din punct de vedere social.
  • Incearca sa intelegi motivul din spatele comportamentelor copilului tau, oricat de neplacute sau dificile sunt acestea.
  • Cere ajutor specializat pentru a elimina din viata de familie violenta fizica sau verbala, dependenta sau abuzul de substante sau alte probleme pe care le au adultii din familia voastra.


Reactiile la stres

Cand suntem stresati, corpul nostru intra in alerta: creste ritmul cardiac si presiunea sangelui si este eliberat cortizol, hormonul stresului. Cand aceste reactii la stres apar la copii intr-un mediu in care se simte in siguranta si confortabil, activitatea fiziologica revine usor la normal. Daca aceste reactii fiziologice sunt mai intense si de lunga durata, iar copilul nu are la dispozitie un mediu sigur si relatii afective apropiate, efectele asupra creierului lui pot fi de lunga durata.

Specialistiii sustin ca, in functie de felul in care reactionam la situatia stresanta, putem vorbi de trei tipuri de stres:

Stresul pozitiv - se manifesta prin cresterea ritmului cardiac si cresterea moderata a nivelului hormonilor de stres in organism. Exemple de situatii in care pot aparea reactii pozitive la stres: prima zi de scoala sau vizita la medic pentru un vaccin.

Stresul tolerabil - activeaza intreg sistemul de alerta al organismului si apare in situatii care ne afecteaza pe termen lung, precum pierderea unei persoane iubite, evenimente tragice precum un accident sau un dezastru natural.

Stresul toxic- apare atunci cand copilul este supus frecvent sau timp indelungat abuzului emotional sau fizic, este neglijat, expus la violenta, traieste alaturi de parinti care abuzeaza de substante (alcool sau droguri) sau sufera de boli mintale sau intampina dificultati financiare majore, fara a primi sprijin din partea adultilor. Acest tip de stres perturba dezvoltarea creierului si a altor organe, crescand riscul de tulburari emotionale sau cognitive.

Cercetatorii sustin ca acei copii care trec prin situatii de stres toxic in mod constant sunt de 5 pana la 10 ori mai predispusi sa dezvolte probleme de sanatate cand vor fi adulti.

Diferenta dintre cele trei tipuri de stres este esentiala. Copiii nu au nevoie sa fie protejati de orice tip de stres: situatiile dificile ii ajuta sa isi dezvolte rezilienta si inteligenta emotionala. Insa atunci cand situatiile stresante nu sunt depasite, iar copilul traieste intr-o stare continua de neliniste si nesiguranta, apare stresul toxic.

Studiile asupra stresului toxic la copii arata felul in care experientele pe care le traim ne influenteaza dezvoltarea intregului corp, atragand atentia parintilor asupra nevoii de a oferi copiilor un mediu sigur si iubitor. De asemenea, ne ajuta sa privim cu mai multa compasiune problemele de comportament si problemele emotionale care pot afecta adultii din jurul nostru, intrucat multe dintre acestea apar la persoane care in copilarie au fost expuse stresului toxic.

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/donnieray/16806731702/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Experientele pozitive din copilarie
    Experientele pozitive din copilarie. De ce sunt importante
    26 iulie 2024   

    Experientele pe care o persoana le are in copilarie pot fi pozitive sau negative, iar nivelul de stress pe care il traim in aceste momente, difera de la persoana la persoana. Desi pana in prezent specialistii s-au concentrat mai mult asupra experientelor negative, cele pozitive pot avea un impact la fel de puternic.

  • Trei aspecte ale rezilientei
    Trei aspecte ale rezilientei
    03 iunie 2024   

    Rezilienta este un proces dinamic ce se dezvolta si se consolideaza de-a lungul intregii vieti.

  • Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
    Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
    15 mai 2024   

    Relatia dintre parinti si copii influenteaza starea de bine personala pe termen lung si dicteaza dinamica emotionala a intregii familii. In functie de cat de dependenti, vulnerabili sau din contra, independenti si puternici sunt adultii, copiii vor castiga sau vor suferi de pe urma relatiei cu parintii lor.

Mai multe