characters characters

Cum il ajuti pe copil cand au loc evenimente tragice

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 ianuarie 2016    |   982 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

evenimente tragice
Evenimentele tragice sunt din pacate suficient de frecvente incat sa ii poata afecta pe copii, chiar daca nu sunt direct implicati sau martori la ele. Accesul din ce in ce mai facil la informatii ii aduce pe copii foarte repede in contact cu noutatile mai putin fericite. Astfel, copiii afla detalii care ii pot speria, despre atacuri teroriste, catastrofe naturale sau accidente.

Cum il poti ajuta pe copil cand au loc evenimente tragice

Asculta pentru a intelege ce i-a speriat. E important sa incepi prin a intelege cum anume vad copiii prin trauma sau eveniment tragic. „Ceea ce te inspaimanta pe tine ca adult s-ar putea sa nu ii inspaimante pe copii si invers. Copilul va percepe lucrurile diferit, in functie de varsta pe care o are.” arata Richard Weissbourd, psiholog. Comunicarea este foarte importanta in astfel de cazuri, iar daca e nevoie, nu ezitati sa apelati la ajutorul unui specialist.

Pregateste-te sa raspunzi la intrebarea „De ce?”. „Copiii sunt inclinati sa intrebe de ce s-au intamplat aceste lucruri si le suntem datori cu un raspuns, o explicatie. Acest raspuns trebuie insa croit pe varsta copilului. E greu pentru un copil de 4-7 ani sa inteleaga ce este terorismul de exemplu, insa cu un adolescent poti discuta mai usor. Unui copil de 7 ani ai putea sa-i spui ca sunt oameni rai in lume care fac lucruri rele, insa exista si o alta categorie de oameni, cei care ne protejeaza de cei rai.” explica Weissbourd.

De asemenea, poti folosi povesti terapeutice si jocul de rol pentru a-l ajuta pe copil sa se concentreze mai mult asupra celor care salveaza alti oameni si nu neaparat asupra raufacatorilor.

Protejeaza-ti copilul de imagini traumatice. In asemenea situatii, imaginile violente sau dramatice vor fi date de foarte multe ori la televizor, copiii putand sa le vada cu usurinta. Inchide televizorul cand copilul tau se afla prin preajma si informeaza-te in legatura cu evenimentele atunci cand copilul tau este implicat in alta activitate.

Dezvolta un plan de siguranta cu copilul sau chiar la scoala. Descopera situatiile care ii creeaza disconfort si care sunt considerate traumatizante. Vorbeste cu cel mic despre siguranta pe care o are atunci cand merge in grup, permite-i sa aiba un telefon si sa cunoasca numerele de urgenta pe care le poate apela atunci cand e nevoie. Invata-l care sunt persoanele la care poate apela pentru a cere ajutor atunci cand se afla intr-o situatie care il sperie (politisti, gardieni, alti parinti cu copii), daca tu nu esti langa el.

Invata-l tehnici de aparare si de relaxare Poate invata si niste tehnici de autoaparare, iar atunci cand se simte stresat intr-o anumita situatie, invata-l tehnici de relaxare precum respiratia in patru timpi. Muzica este pentru unii o cale eficienta de a se relaxa si ii poate ajuta sa faca fata anxietatii.

Fii un model de rezilienta. Copiii urmaresc modul in care parintii reactioneaza in situatii stresante si evenimente tragice si invata comportamentele prin observatie. Deseori evenimentele care sunt inspaimantatoare pentru parinti, sunt stresante si pentru copii.”, sustine Weissbourd. O modalitate de a-l ajuta pe copil sa treaca peste tristetea sau frica resimtite atunci cand are loc un eveniment tragic este sa ii atragi atentia asupra celor care ofera ajutor victimelor. Arata-i ca intotdeauna exista oameni care ajuta, atat cei profesionisti (politisti, pompieri, medici etc.), dar si voluntari. Pune accentul pe solidaritatea care se manifesta intotdeauna intre oameni dupa un moment dificil.

Tu ai vorbit copilului tau despre evenimentele tragice? Cum ai abordat acest subiect?


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/bibbit/14269622409/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe