characters characters

Cum contribuie parintii la anxietatea copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 decembrie 2023    |   589 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

cum contribuie parintii la anxietatea copiilor
In calitate de parinte joci un rol foarte important in conturarea sanatatii emotionale a copilului tau, de aceea e important sa acorzi atentie mesajelor pe care le transmiti la nivel constient, dar mai ales subconstient. Adesea, observand comportamentele parintilor sau preluand mesajele transmise involuntar de acestia, copiii invata sa fie anxiosi. Situatia ideala ar fi ca parintii sa creeze un spatiu in care copiii sa se simta confortabili in a-si asuma riscuri, a invata lucruri noi si a explora oportunitatile pe care le ofera lumea in care cresc.

Citeste si:


Cum afecteaza anxietatea parintilor dezvoltarea copiilor


3 tipuri de gandire care incurajeaza anxietatea parintilor

Iata cum parintii contribuie in mod inadecvat la aparitia anxietatii la copii, prin comportamentele, cuvintele, atitudinile manifestate in mod direct si/sau indirect:

Supraprotejarea copiilor inseamna exces de protectie ce poate declansa anxietatea in copii mai ales cand se vor confrunta cu situatii noi sau pe care sa le considere o provocare. In locul supraprotejarii, incearca sa iti ghidezi copilul sa faca fata cerintelor scolare si sociale. Cu alte cuvinte, in loc sa il ajuti pe copil sa evite dificultatile, intreaba-te care sunt abilitatile si informatiile de care are nevoie pentru a face fata acestora.

Modelarea anxietatii se refera la internalizarea de catre copil a comportamentelor, atitudinilor si ingrijorarilor pe care parintii le exprima verbal sau comportamental, in mod direct sau indirect. Copiii invata obiceiurile de gandire ale parintilor, iar cand acestea ascund anxietate, copiii se vor confrunta si ei cu ea. De exemplu, daca copilul aude frecvent ca 

Critica in exces a copilului, asteptarile prea ridicate pe care le avem fata de el si presiunea pentru a obtine rezultate excelente cresc riscul aparitiei timpurie a simptomelor de anxietate. Frica de a nu-si dezamagi parintii sau de a nu indeplini asteptarile acestora poate duce la anxietate.

Lipsa exprimarii emotiilor sau absenta discutiilor despre emotii poate duce la suprimare emotionala si la anxietate. Copiii au nevoie sa stie ca este in regula sa isi exprime si sa isi impartaseasca emotiile pentru ca nu vor fi judecati sau sanctionati in vreun fel.

Parentingul inconsistent tradus prin reguli si masuri de disciplinare inconsistente pot sa induca confuzia in randul copiilor, iar aceasta confuzie, alaturi de incertitudine sa contribuie la aparitia simptomelor de anxietate. Opusul inseamna asteptari clare si consistente care vor crea copilului sentimentul de siguranta de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios din toate punctele de vedere.

Corectarea frecventa a copilului in orice face inseamna a-l impiedica pe copil sa ia singur decizii sau sa experimenteze consecintele naturale ale actiunilor sale, aspecte ce contribuie la aparitia anxietatii. Copiii au nevoie de oportunitati de a invata si de a-si dezvolta autonomia.

Critica sau lauda in exces sunt cadrul perfect pentru aparitia anxietatii de performanta, deoarece copilul asociaza sentimentul valorii personale cu lauda si aprecierea primita din exterior. Cand aceasta lipseste sau, dimpotriva, cand copilul este criticat in loc sa fie laudat, copilul nu se va simti in siguranta din punct de vedere emotional, riscand sa dezvolte in timp tulburari de anxietate.

Fricile nerealiste ale parintilor cu privire la evenimente generale sau specifice contribuie si ele la aparitia anxietatii la copii. Solutia sta in prezentarea intotdeauna a unor perspective cat mai echilibrate pentru ca cei mici sa inteleaga in mod adecvat riscurile si sa poata lua decizii pornind de la realitate.

Poti reduce anxietatile copilului discutand in mod deschis cu el despre ce anume il ingrijoreaza, despre fricile pe care le are, stabilind niste rutine clare si oferind predictibilitate.

De asemenea, in momente tensionate, invata-l sa dezvolte strategii de coping sanatoase, oferindu-i un model personal pozitiv.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Trei aspecte ale rezilientei
  Trei aspecte ale rezilientei
  03 iunie 2024   

  Rezilienta este un proces dinamic ce se dezvolta si se consolideaza de-a lungul intregii vieti.

 • Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
  Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
  15 mai 2024   

  Relatia dintre parinti si copii influenteaza starea de bine personala pe termen lung si dicteaza dinamica emotionala a intregii familii. In functie de cat de dependenti, vulnerabili sau din contra, independenti si puternici sunt adultii, copiii vor castiga sau vor suferi de pe urma relatiei cu parintii lor.

 • Tatii indisponibili emotional
  Tatii indisponibili emotional
  01 aprilie 2024   

  Din pacate, din motive obiective sau nu, uneori tatii sunt indisponibili atat fizic, cat si emotional. Tatii indisponibili emotional sunt cei care evita conversatiile profunde cu copiii si nu creeaza un spatiu in care cei mici sa se simta in siguranta pentru a discuta despre ce simt.

Mai multe