characters characters

Rezilienta psihologica si atitudinea care o incurajeaza

Secretul rezilientei: acceptarea provocarilor in locul evitarii lor

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 iulie 2017    |   4792 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

rezilienta psihologica
Rezilienta
psihologica este un subiect din ce in ce mai important, mai ales pentru ca numarul copiilor si adolescentilor care sufera de probleme legate de anxietate, stres si depresie este mai ridicat in prezent decat oricand in trecut. In acest context, este important sa stim cum ii putem ajuta pe copii sa fie mai puternici.

Cea mai eficienta metoda prin care putem creste copii puternici este sa ii ajutam sa se confrunte cu situatiile dificile pe care le intalnesc si cu emotiile negative pe care aceste situatii le trezesc. Cu alte cuvinte, sa accepte provocarile, nu sa le evite.

Statistica arata ca in viata de zi cu zi avem parte de mai multe experiente pozitive decat negative, dar creierul nostru tinde sa se concentreze asupra celor negative. Astfel, evenimentele negative ne afecteaza mai puternic decat cele pozitive, chiar si atunci cand nu au consecinte grave. De aceea, deseori luam lucrurile bune ca pe o pura intamplare, iar lucrurile mai putin bunedrept adevarate tragedii ale vietii.

Cand parintii rezolva problemele in locul copiilor, cand fac tot ce pot pentru ca cei mici sa nu traiasca experienta esecului sau greselii, cei mici pot invata ca tristetea, dezamagirea sau confuzia sunt stari carora ei nu le pot face fata si pe care trebuie sa le evite cu orice pret. Iar nevoia de a evita emotii dificile sta la baza multor dependente, dar si agresivitatii sau altor comportamente neadecvate ale copiilor si adultilor.  

„In loc sa opunem rezistenta, e mai important sa imbratisam situatiile dificile prin care trecem, sa gasim solutii pentru ele si astfel starea de bine va creste mai repede, precum si rezilienta”, spun cercetatorii. Acest principiu sta si la baza terapiei bazate pe acceptare si angajament (in engleza: acceptance and commitment therapy), care pune accentul pe confruntarea cu problemele considerate prea dificile pentru a fi rezolvate si implicarea pentru gasirea de solutii potrivite.

Rezilienta psihologica. Cum pot fi ajutati copiii sa accepte provocarile?

Invata-l despre relatia dintre emotii si ganduri. Atunci cand suntem speriati, avem tendinta de a evalua o situatie mai amenintatoare decat este in realitate. Iar gandurile despre situatia respectiva ne mentine teama la un nivel ridicat, impiedicandu-ne sa actionam. De exemplu, atunci cand copilul invata sa inoate, este posibil sa se simta paralizat de frica si sa nu reuseasca sa faca miscarile pe care il invata instructorul, desi de fapt este in siguranta (apa nu este foarte adanca sau are echipament care il mentine la suprafata). Explica-i faptul ca de multe ori emotiile noastre sunt mai intense decat ar fi util si de aceea nu este nevoie sa le „credem” intotdeauna.

Ajuta-l sa isi dea seama ce isi doreste sa faca in situatia in care se afla. Copiii pot ajunge sa renunte la ce isi doresc din teama fata de esec sau in urma unei nereusite.In aceste momente, parintii pot sa ii ajute pe copii sa regaseasca motivatia de a continua in ciuda dificultatilor sau de a alege o activitate mai potrivita. Insa elementul esential este ca decizia sa nu fie dictata de frica (sau alta emotie negativa copilului, ci de dorintele sale importante. De exemplu, poate copilul tau a participat la olimpiada de fizica si nu s-a calificat la etapa nationala sau nu a avut un rezultat bun, iar acum isi doreste sa renunte in totalitate la pregatirea in acest domeniu. Rolul tau ca parinte este sa il ajuti sa inteleaga daca este in continuare interesat de fizica si daca isi doreste cu adevarat sa invete mai mult in acest domeniu, dar teama unui nou esec il opreste sau daca nu a fost niciodata cu adevarat pasionat de aceasta materie.

Descoperiti impreuna care este cel mai eficient plan de actiune pentru a atinge obiectivele dorite. In exemplul de mai sus, poate fi vorba de o pregatire mai intensa pentru olimpiada de anul viitor, de inscrierea la un curs online sau identificarea persoanelor care il pot ajuta cu sfaturi si recomandari (profesori, colegi mai mari etc.).

Cand ii ajutam pe copii sa faca fata trairilor dificile, le dam unul dintre cele mai importante daruri: rezilienta psihologica.

Provocarile, desi pot fi inconfortabile, sunt o sansa de a invata sa apreciem ceea ce am pierdut sau am putea pierde. In plus, o data ce copiii invata sa le accepte si sa le confrunte, increderea lor in sine va creste, doarece invata ca pot face fata situatiilor dificile. Iar in timp, obisnuindu-se cu confruntarea dificultatilor, este foarte posibil ca anxietatea sa fie inlocuita cu entuziasmul fata de o noua provocare.

*Sursa foto:Pexels.com

Citeste si:


Cum se invata increderea in sine


De ce nu e bine sa il inveselesti imediat pe copil cand este trist

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe