characters characters

Cursuri online gratuite pentru copii si adolescenti

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 mai 2015    |   6308 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

cursuri online gratuite
Pentru copiii si adolescentii care stiu engleza destul de bine, nu prea mai exista domenii inaccesibile de cunoastere, atat timp cat au conexiune la internet. Cursuri predate la universitati de prestigiu pot fi urmate din orice colt al lumii, din fata calculatorului.


Pentru copiii, adolescentii si parintii curiosi, iata o lista de site-uri care ofera cursuri gratuite (in engleza, prescurtate MOOC: "Massive Open Online Courses") din domenii variate.

KhanAcademy.org

Site-ul  se adreseaza atat elevilor, cat si profesorilor si parintilor. Inca de pe prima pagina poti alege categoria din care vrei sa vizualizezi materialele. Biologie, istorie, algebra sau stiinte sunt doar cateva din domeniile existente pe site, din care poti prelua materiale si informatii. Iti poti imbunatati cunostiintele cu peste 100 000 de exercitii interactive.

Edx.org

Daca iti doresti sa afli informatii din domenii vaste, poti accesa site-ul Edx.org. Aici vei gasi cursuri online pe care le poti descarca pe computerul tau din peste 25 de domenii precum educatie, electronica, energie si stiintele naturii, etica, nutritie, muzica, filosofie, literatura, matermatica, medicina si chiar date statistice. In total sunt 496 de cursuri, impartite pe 3 nivele: de baza, intermediar si avansat, in 6 limbi diferite. Pentru a avea acces la ele trebuie doar sa iti faci un cont si sa te inscrii la cursurile care te intereseaza. Cursantii primesc apoi pe email informatii referitoare la inceperea cursului sau la testele de evaluare.

Coursera.org

La fel functioneaza si site-ul Coursera, de pe care poti prelua informatii dintr-o varietate de domenii, oferite de diverse universitati din lume, in peste 20 de limbi (cele mai multe cursuri sunt in engleza).

Unele cursuri sunt disponibile oricand (“on demand”), altele au o perioada fixa de desfasurare. Partea buna este ca inscrierile sunt deschise pe toata perioada de desfasurare a cursului, asa ca te poti inscrie oricand si recupera “materia”. Multi profesori care tin cursul organizeaza si intalniri online cu studentii lor, prin Google Hangout, in care raspund la intrebari. Coursera ofera si posibilitatea de a primi un certificat la finalul cursului, daca au fost trecute toate testele de evaluare si examenul final.

Duolingo.com

Site-ul ofera posibilitatea de a naviga in meniu in 21 de limbi, printre care si limba romana. Este o platforma care te ajuta sa inveti limbi straine daca iti creezi un cont. Se incepe cu un nivel de baza, cuvinte uzuale din limba straina, prezentate intr-o maniera atractiva pentru copii astfel incat sa poata fi invatate mai usor. Exista si o sectiune de forum unde poti adresa intrebari sau citi parerea celorlalti utilizatori. La sectiunea aprofundare treci de la nivelul de baza la un nivel mai avansat in care traduci deja texte scurte. Fiecare student isi poate alege ritmul de invatare, de la relaxat pana la “insane”, in functie de care sunt stabilite obiective zilnice de invatare care trebuie atinse.

MemRise.com

Si site-ul MemRise iti ofera posibilitatea sa inveti gratuit alte limbi dar si geografie, istorie sau anatomie etc., gratuit sau contra cost. Cursurile sunt create de membrii comunitatii, iar invatarea se face prin testare frecventa a cunostintelor, punand in aplicare principii referitoare la repetarea spatiata si invatarea eficienta. Si aici iti poti alege obiectivul zilnic de invatare, masurat prin puncte pe care le primesti pentru raspunsurile corecte la testele de evaluare.

OpenCulture.org

Site-ul ofera o colectie variata de resurse educationale gratuite, de la carti la filme documentare si cursuri de limbi straine. Cursurile sunt oferite de universitati de prestigiu (Stanford, Yale, MIT, Harvard, Berkeley, Oxford si altele), in diverse formate (audio sau video).

AcademicEarth com 

Site-ul, creat in 2008, ofera cursuri de facultate, master si doctorat, dar si cursuri de pregatire pentru examene precum SAT. Unele cursuri sunt in format video, altele doar audio si sunt oferite de 13 universitati de prestigiu, printre care Yale, Princeton, Stanford, Oxford.

Online.Stanford.edu

Ofera cursuri din domenii variate, unele dintre ele prezentate pe platforma proprie, altele gazduite de Coursera, cu care universitatea Stanford colaboreaza.


Recomandare:)

Faptul ca exista atat de variante poate da nastere la un paradox: copilul tau va avea tendinta de a alege prea multe cursuri. Recomanda-i sa se uite la mai multe cursuri din domeniul care il intereseaza, de pe mai multe site-uri si sa aleaga unul sau doua pe care le poate urmari in mod consecvent. In caz contrar, este posibil sa fie descurajat de faptul ca nu are timp sa le urmareasca pe toate la care s-a inscris.

Lista poate continua, exista o multime de site-uri pe care copilul tau poate gasi cursuri interesante. In afara de avantajul ca ofera informatii utile in mod gratuit, cursurile dezvolta si autocontrolul copilului tau si disciplina, fiind nevoit sa isi faca un obicei din a “frecventa” cursul online la care s-a inscris. Copilul tau a urmat vreun curs online?


*Sursa foto: PictureYouth, https://www.flickr.com/photos/45688888@N08/4192144544/

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe