characters characters

Rezolutii de Anul Nou pentru o relatie de cuplu mai fericita

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 ianuarie 2020    |   1042 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

rezolutii de anul nou pentru o relatie de cuplu mai fericita
Este bine stiut ca dupa aparitia unui copil, majoritatea relatiilor de cuplu trec printr-o perioada mai dificila. In afara de stresul ingrijirii unui nou nascut, problemele pot sa apara si din cauza depresiei postnatale, comunicarii ineficiente intre parteneri sau din cauza diferentelor legate de stilurile parentale.

Citeste si:

Problemele in relatia de cuplu – de ce apar si cum pot fi evitate

Terapia de cuplu – cand sa apelezi la ea si ce greseli sa eviti


Odata ce devenim parinti, relatia de cuplu tinde sa treaca in plan secund, iar pentru o perioada, este normal sa se intample acest lucru. Insa pe termen lung, atentia si energia acordate relatiei de cuplu se vor reflecta pozitiv si asupra dezvoltarii copilului vostru. De ce este si spre binele copilului sa ai o relatie de cuplu fericita? Iata cateva motive:

  • copiii invata despre rolul de partener de cuplu observandu-si propriii parinti
  • cand parintii se inteleg mai bine, numarul conflictelor in familie este mai redus, iar copilul este mai putin afectat de acestea
  • cand parintii sunt mai fericiti pe plan personal, vor avea mai multa energie si disponibilitate pentru copii.

Crescand intr-o familie in care nefericirea in cuplu face parte din normalitate, copiii risca sa formeze la maturitate relatii la fel de nefericite. Asadar, toata lumea are de castigat daca decidem sa acordam atentie relatiei de cuplu, nu doar relatiei parinte-copil.

Cum poti face acest lucru in noul an?


Creati-va un obicei din a sta de vorba si despre alte subiecte in afara de familie si copii.

Multe cupluri descopera cu tristete ca dupa ani de zile in care au construit o familie, nu mai au multe lucruri in comun sau nu se mai cunosc reciproc cu adevarat. Rutina si atentia acordata nevoilor copiilor sunt printre motivele principale pentru care se intampla acest lucru, deseori greu de observat. Vestea buna este ca e usor sa previi aceasta problema, daca va formati cateva obiceiuri. Unele cupluri isi fac un obicei din a iesi in oras fara copii o data sau de mai multe ori pe luna. Altele isi urmeaza pasiunile si hobby-urile impreuna, in timp ce copiii sunt implicati in alte activitati. Daca ti se pare prea complicat sa petreci timp in mod regulat doar cu partenerul tau de cuplu, un simplu obicei zilnic de a vorbi despre orice altceva in afara de copii sau treburi casnice poate fi de ajuns. Important este sa faceti acest lucru in mod voluntar – in timp, se va transforma intr-un obicei pozitiv pentru relatia voastra.

Pe de alta parte, daca sunteti un cuplu dispus sa depuna efort pentru relatia voastra, cartea „Eight Dates” de Julia si John Gottman poate fi o provocare potrivita pentru voi. Aceasta cuprinde un program de opt intalniri tematice de cuplu, care sa incurajeze conversatii despre subiecte importante in cuplu, ajutand la apropierea dintre parteneri.

Limitati timpul dedicat tehnologiei atunci cand sunteti impreuna.

O recomandare destul de simpla, cu care poate esti de acord in principiu, dar care se poate dovedi dificil de pus in practica, mai ales daca munca voastra presupune si activitate digitala sau daca v-ati facut un obicei din a va relaxa petrecand timpul in fata unui ecran. Daca faceti o regula din a pune telefonul deoparte atunci cand petreceti timp impreuna, veti putea observa efectele pozitive in scurt timp.

Treceti de la dorinta de a avea dreptate la nevoia de a va exprima

Cele mai multe certuri in cuplu apar pentru ca fiecare partener este convins ca detine adevarul si dreptatea absoluta si vrea ca celelalt sa recunoasca acest lucru. Ca in multe alte tipuri de relatii insa, dreptatea este de multe ori irelevanta. Ce conteaza mai mult este ca partenerul de cuplu sa stie si sa inteleaga cum se simte celalalt partener, nu neaparat cat de logic gandeste acesta. Exprimarea nevoilor si emotiilor („Am fost trista pentru ca nu mi-ai luat apararea in fata prietenilor tai.”) este mai importanta decat a dovedi ca avem dreptate („Bineinteles ca nu iti pasa de mine daca nu mi-ai luat apararea in fata prietenilor tai!”).


De ce este mai benefic sa exprimi emotii decat sa aduci argumente intr-un conflict de cuplu? Pentru ca deseori partenerul de cuplu vede situatia diferit decat tine si se va orienta catre argumente, nu catre ceea ce simti si simte el. Este normal ca fiecare dintre noi sa interpretam diferit o situatie. Cand suntem dispusi sa acordam atentie felului in care partenerul simte si interpreteaza un eveniment sau o actiune, o multime de conflicte sunt evitate, iar intimitatea si apropierea in cuplu cresc.

Mai mult umor

Stresul si oboseala ne afecteaza capacitatea de a face haz de necaz. De aceea, s-ar putea sa nu iti mai amintesti ultima data cand ai facut o gluma sau ai ras impreuna cu partenerul tau de cuplu. Daca te afli in aceasta situatie, e de ajuns sa apelezi la surse externe de umor: comedii, spectacole de improvizatie, reamintirea intamplarilor amuzante prin care ati trecut impreuna. Cu cat suntem mai expusi la umor, cu atat devenim mai relaxati si mai amuzanti noi insine.

Mai multa apropiere fizica

Gesturile de afectiune aparent minore, precum tinutul de mana sau imbratisarile contribuie extrem de mult la cat de fericita este relatia de cuplu si sunt usor de inclus in rutina zilnica.


Alte idei de rezolutii pentru relatia de cuplu: inlocuiti critica excesiva cu feedback-ul constructiv, incercati sa aflati de ce va irita in mod exagerat anumite gesturi sau actiuni ale partenerului (daca este cazul), faceti o lista cu cele mai importante nevoi pe care va asteptati sa vi le indeplineasca relatia de cuplu, cititi impreuna o carte despre relatii si discutati despre ideile prezentate.


In functie de nevoile si preferintele voastre, puteti gasi o multime de idei pe care sa le puneti in practica in acest an pentru a fi mai fericiti in cuplu.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe