characters characters

Psihoterapie de cuplu

Cand sa apelezi la terapia de cuplu si ce greseli sa eviti

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 august 2017    |   1510 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

psihoterapie de cuplu
Poate ca psihoterapia de cuplu nu sugereaza neaparat fericirea in cuplu, dar se poate dovedi o etapa importanta pentru obtinerea fericirii in casnicie. Din ce in ce mai multe cupluri ajung la divort, in multe cazuri deoarece au neglijat sau negat problemele care au aparut in cuplu in timp. Psihoterapia de cuplu poate fi cu adevarat eficienta daca partenerii de cuplu apeleaza la ea din timp si daca ambii sunt dispusi sa depuna eforturi pentru a obtine rezultatele dorite.

Chiar daca exista credinta ca partenerul de cuplu este „aleasa” sau „alesul”, casnicia nu inseamna doar momente fericite, ci si provocari si obstacole.

Iata cele mai frecvente semne ca ajutorul unui consilier sau terapeut de cuplu poate fi cea mai buna solutie:

Nu mai comunicati

Apare atunci cand cel putin unul din parteneri inceteaza sa isi mai spuna parerea, sa isi mai exprime dorintele sau preferintele. Lipsa comunicarii poate aparea din diverse motive: partenerul este convins ca parerile lui nu conteaza pentru celalalt sau incearca sa evite conflictele renuntand la comunicare. Un consilier poate ajuta in identificarea factorilor care au dus la lipsa de comunicare si identificarea altor cai de a discuta.

Comunicarea dintre voi este mereu negativa

Comunicarea negativa inseamna orice forma de comunicare in urma careia unul dintre parteneri se simte judecat, criticat, rusinat, nesigur sau dornic sa intrerupa comunicarea. Nu este nevoie sa apara violenta verbala pentru a considera comunicarea negativa: si tonul vocii sau intonatia pot sa aiba aceleasi efecte ca o insulta sau ca o amenintare. Psihoterapia de cuplu va poate ajuta sa invatati sa comunicati nonviolent.

Unul dintre parteneri se teme sa vorbeasca

Poate fi vorba de subiecte precum relatiile intime, temeri sau nemultumiri provenite din obiceiuri nesanatoase sau deranjante ale celuilalt partener. Un consilier poate ajuta cuplul sa comunice despre cele mai dificile subiecte in asa fel incat sa fie evitate neintelegerile inutile si interpretarile gresite.

Retragerea afectiunii este folosita ca metoda de pedeapsa

Spre exemplu, la o neintelegere, unul din parteneri poate aplica tratamentul tacerii si va refuza pentru o perioada sa discute cu celalalt sot. Rolul consilierului este de a reda cuplului echilibrul si de a-i face pe parteneri sa inteleaga ca afectiunea nu trebuie conditionata.

Partenerul devine un antagonist

Atunci cand conflictele devin foarte frecvente intr-un cuplu, este usor ca partenerii sa se priveasca drept inamici. Cand acest lucru se intampla este foarte important sa apelezi la un consilier. Pentru ca relatia de cuplu sa functioneze, este important sa ramaneti amandoi in rolul de coechipier: sunteti amandoi parte a aceleiasi echipe.

Infidelitatea financiara

Apare atunci cand unul dintre parteneri foloseste banii fara a cere parerea celuilalt sau ii ascunde acestuia felulu in care i-a cheltuit.

Daca apelati la psihoterapia de cuplu, este bine sa evitati urmatoarele greseli frecvente care apar in aceasta situatie:

Convingerea ca lucrurile se vor imbunatati doar atunci cand partenerul se va schimba

Scopul terapiei de cuplu este schimbarea relatiei dintre cei doi parteneri, nu schimbarea unuia dintre acestia. De aceea, ambii parteneri vor fi nevoiti sa isi schimbe comportamentul sau stilul de gandire pentru ca relatia sa mearga mai bine.

Lipsa de incredere in potentialul de schimbare prin terapie

Cand unul dintre parteneri nu crede ca terapia poate ajuta relatia, nu va fi dispus sa asculte cu adevarat sau sa depuna eforturi pentru a-si schimba comportamentul.

Nepunerea in practica a recomandarilor primite de la terapeut

In cadrul terapiei de cuplu, partenerii vor invata tehnici de comunicare sau comportamente noi, care trebuie exersate in afara cabinetului pentru ca relatia sa se poata imbunatati. Multe cupluri nu reusesc sa puna in practica aceste recomandari, iar schimbarile intarzie sa apara.

Pentru a fi eficienti si a rezolva problemele existente, ideea de a apela la ajutorul unui consilier nu trebuie sa fie un subiect tabu, ci trebuie privita ca un lucru benefic si o necesitate pentru binele cuplului.


*Sursa foto:http://maxpixel.freegreatpicture.com


Citeste si:


Infidelitatea emotionala in cuplu


Certurile in cuplu: constructive sau destructive?


Cinci tipuri de cupluri, in functie de atitudinea fata de conflicte

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Cum poti deveni un parinte mai bun? Acorda atentie copilului tau interior
  Cum poti deveni un parinte mai bun? Acorda atentie copilului tau interior
  01 iulie 2024   

  In literatura de specialitate a aparut conceptul de ”reparenting” care se refera la procesul prin care o persoana isi reconstruieste relatia cu sine intr-o maniera sanatoasa si empatica cu scopul de a-si imbunatati starea de bine, dar si relatiile cu cei din jur.

 • Munca invizibila a mamelor
  Munca invizibila a mamelor
  26 iunie 2024   

  Conceptul de munca invizibila se refera la eforturile pe care parintii - in majoritatea cazurilor, mamele - le fac pentru a sustine echilibrul emotional al copiilor, relatiile armonioase in familie si pentru a organiza si planifica activitatile si responsabilitatile familiei.

 • Aprecierea pozitiva
  Aprecierea pozitiva - ce inseamna si de ce este importanta in familie
  05 iunie 2024   

  Aprecierea pozitiva a celuilalt presupune recunoasterea si exprimarea recunostintei si a valorii celuilalt intr-un mod sincer si autentic.

Mai multe