characters characters

Cum faci fata reponsabilitatii de a ingriji nou-nascutul?

Bebelusii nu au instructiuni de folosire.

05 aprilie 2019    |   1524 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani, 0 - 18 luni, 19 - 36 luni.





Daca esti tu o proaspata mamica, atunci probabil multe intrebari “roiesc” in mintea ta.

Multe mamici spun ca ar fi fost perfect ca bebelusul sa vina cu “instructiuni de folosire”. 

Din pacate sau din fericire, nu se intampla asa. Astfel incat, tot procesul de adaptare este plin de griji, de angoase, de indoieli, temeri dar si de multe bucurii pe noul drum in duetul: tu si bebelusul tau.

 

Mamica trebuie sa “invete” sa alapteze, sa schimbe pampersul, sa aiba grija de pielea fina a bebelusului, sa faca baita unui pui de om pe care ii este frica sa nu il scape din mana, sa faca adevarate ritualuri de ingrijire pentru ochisori, urechiuse, unghiute…si cate si mai cate din noul “job” de mama.

Oare crema aceasta este buna? Oare scutecul acesta este cel mai potrivit? De ce plange? Cum sa ii fac sa ii fie bine? Numai o mamica stie cate intrebari se pot roti in minte si cu ce viteza.



Diana Vijulie
, consilier pentru dezvoltare personala, parental si de cuplu, mamica a doua minuni:

Cel mai important aspect in ingrijirea copilului, poate mai important decat orice am putea invata de la cursuri de puericultura sau din carti, ar fi: a ingriji copilul din interiorul relatiei noastre, unice. Cu alte cuvinte, a recunoaste nevoile reale ale copilului real din fata noastra si a raspunde la ele, a raspunde unei fiinte si nu unei situatii. Ceea ce inseamna ca e nevoie de multa flexibilitate din partea parintelui, caci ceea ce astazi este o nevoie, maine poate sa se transforme in altceva, iar parintele sa ramana blocat in a oferi ceea ce copilul nu mai are nevoie.

 

Contactul fizic este una din nevoile de baza ale oricarui copil si adult. Plansul pentru a fi luat in brate nu este un moft al copilului, ci o nevoie reala, la fel de reala ca foamea, setea sau orice alt disconfort fizic. Simtul tactil este primul simț care ni se dezvolta, la 10 saptamani de sarcina, iar contactul fizic este vital dupa nastere si pe tot parcursul vietii noastre.

 

Ioana M., mamica unui bebelus de 2 luni:

 

A trebuit sa invat si ce inseamna sa pun un pampers. Mi-a venit destul de greu. Pe de o parte era iubirea mea imensa, pe de cealalta parte dorinta ca bebelusul sa se dezvolte armonios.

 

Lidia este Psihoterapeut-specializare familie si copii, Educator Prenatal Certificat International Lamaze, consilier in puericultura la Centrul 9 luni , Consultant alaptare si… Mama.

 

Sper ca viitorii parinti au cantarit cu maturitate emotionala venirea copiilor in viata lor, caci va fi un timp al lui “a da” si foarte putin pentru ”a primi” si daca nu au rezervorul emotional plin, apar frustrari majore. Ideal tatal se implica si ii da un spatiu proaspetei mamici pentru a-si recupera treptat si alte dimensiuni ale fiintei ei in afara de cea de mama.

 

Cum poti sa te adaptezi mai usor la rolul de parinte?

Lidia Gheorghe:

Insist la cursurile de pregatire sa-i incurajez pe parinti sa-si asume rolul inainte de a veni acasa! Sa stea cu el in camera- in system rooming-in, sa-l schimbe, sa-l spele, sa-l hraneasca, sa-l vegheze in somn, sa-l tina in brate , sa invete sa-l linisteasca, sa-l cunoasca pe bebe inainte de a junge acasa! Daca lasam personalului aceste responsabilitati, putem sa ne simtim coplesiti la venirea acasa cu o fiinta pe care nu o cunostem si pentru care ne temem excesiv! O luam pas cu pas, ora cu ora, din fericire nou-nascutii nu au nevoi complexe, este suficient sa le stam apropape si ei ne vor invata ce nevoi au - sa manance, sa se simta in siguranta, in brate, sa-i schimbam!

 

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe