characters characters

Ingrijire

Ingrijirea intre 0-3 ani. Ce trebuie sa ai in vedere!

Copilul tau este persoana cea mai importanta din viata ta. Ii acorzi dragostea, timpul si atentia ta. Ai grija de el, zi si noapte.

Sta in puterea parintilor de a se ocupa de tot ceea ce este necesar pentru ca puiul lor sa se dezvolte armonios. Fie ca este vorba de a-l hrani, de a-l schimba de scutec sau de a-i face baie la timp… toate acestea contribuie la o ingrijire adecvata. Insa nu ne putem limita doar la aceste aspecte. In plus, fiecare copil este unic si irepetabil, de aceea, are propriile lui caracteristici si propriul sau ritm de dezvoltare.

Perioada 0-3 ani este o perioada importanta. 60% din structurile mentale ale unui adult se formeaza acum, ceea ce implica o atentie deosebita din partea parintilor.

Gabriela Alama, specialist parenting: “Primii 3 ani reprezinta o etapa in care este usor de sesizat interdependenta dintre toate marile aspecte ale dezvoltarii: Fizica-Sanatate-Ingrijire, Cognitiva-Socio-Emotionala. Toate se imbina in cadrul fiecarei zile, fara a putea sa delimitam foarte clar, de exemplu, invatarea de miscare, limbajul de dezvoltarea motorie, dezvoltarea cognitiva de achizitiile unor abilitati sociale etc.”

Cum sa recunosti un copil care a beneficiat de o ingrijire adecvata:

  • este acel copil iubit caruia i s-a raspuns prompt la nevoile fizice (hrana, schimbare de scutec, baie, ingrijire a dintilor etc.), dar si la cele emotionale
  • copilul care a beneficiat si beneficiaza de pastrarea starii de igiena
  • copilul respectat, incurajat sa-si manifeste propria personalitate
  • copilul care beneficiaza de mediul stimulant pentru dezvoltarea sa
  • copilul caruia i s-au creat oportunitati pentru a cunoaste lumea: la inceput, lumea interioara a casei sale, pana la posibilitatea de a petrece timp in aer liber, in medii necunoscute
  • copilul care a primit atentia medicala necesara. 
  • Ce aspecte trebuie sa ai in vedere atunci cand vorbesti de ingrijire?

Nevoile bebelusului:

Ingrijirea nou-nascutului si bebelusului implica satisfacerea prompta a tuturor nevoilor.

  • nevoia de dragoste, mangaiere, apropiere de parinte si mai ales de mama, cea care reprezinta intreaga lume pentru bebelus. El va cunoaste lumea prin intermediul mamei care va raspunde prompt la nevoile sale.
  • nevoia de hrana -alimentatia naturala este cea mai buna pentru copii cel putin in primele 6 luni de viata, iar dupa ce incepe diversificarea, practic parintii vor pune bazele unor obiceiuri alimentare care pot rezista o viata intreaga. In plus, trebuie sa ne asiguram ca punem la dispozitie hrana cu o proportie corecta de vitamine, nutrienti, minerale, “grasimi bune” etc.
  • nevoia de somn - pe care și-o regleaza prin reflexe innascute ( in primele saptamani de viata bebelusul doarme circa 80% din 24 de ore). Ofera-i un climat potrivit pentru somn (de la adormire pana la somnul propriu-zis). O atentie deosebita trebuie acordata si mediului in care traieste copilul. Camera trebuie sa fie sigura, functionala si potrivita activitatilor in care copilul isi desfasoara activitatile sale: papa, joaca, somn.
  • nevoia de miscare - chiar si cand are doar cateva luni, poti recurge la anumite practici de sprijin care sa-i incurajeze mobilitatea potrivit varstei sale. Sunt numeroase studii care arata importanta unui mediu bogat in stimuli.
  • nevoia de a-i fi realizata igiena corporala. Oare ce parinte a uitat emotia cu care a schimbat primul scutec, pregatirea primei baiet, grija de a potrivi apa la temperatura optima (cu ajutorul termometrului digital special), grija alegerii cremei potrivite pentru pielea sensibila a bebelusului pentru a evita deshidratarile, grija alegerii primei periute de dinti sau a degetarului.
  • Este foarte important sa asiguri confortul bebelusului tau (fereste-l de scutece ude, de o temperatura nepotrivita in camera, de prea multa sau, din contra, prea putina lumina, de zgomote intense etc).
  • nevoia de a petrece timp in aer liber.

“Alt joc potrivit pentru bebelusul mic este jocul de stimulare a epidermei (a pielii). Ii plac foarte mult contactele linistitoare pe care le simte pe piele, ca mangaierile, masarea usoara …Momentele cele mai adecvate acestui fel de joc sunt inainte si dupa baie.” (Copilul meu este o persoana importanta. Elemente practice de psihologie a copilului pentru parinti. De la nastere la scoala. UNICEF&Step by Step, Coordonator: Luminita Costache.)

Ingrijirea intre 1-3 ani. Nevoile copilului

Desi lucrurile par la prima vedere mai usoare si in aceasta perioada copilul capteaza atentia parintilor in ceea ce priveste ingrijirea. Pe langa nevoile mentionate mai sus, apar:

  • nevoia de cunoastere, de explorare ceea ce implica si o asigurare a securitatii personale. Copilul vrea sa descopere din ce in ce mai mult, iar tu ca parinte trebuie sa-i creezi un mediu sigur. Specialistii considera ca 50 pana la 90%, dintre accidentele care apar pot fi evitate, daca parintii iau masurile necesare.

Regandeste casa, priveste-o din prisma unui copil. Asigura piesele de mobilier cu protectii speciale, ancoreaza de pereti biblioteca, instaleaza porti speciale pentru a asigura scarile etc.

Acum copilul se rostogoleste, merge, alearga, sare, se catara, participa la activitati de joc, invatare, dar si de descoperire din proprie initiativa a unui mediu cunoscut sau nou. Ofera-i posibilitatea de a face miscare si chiar un sport. Dupa 19 luni, copiilor le va placea sa mearga cu spatele sau pe varfuri, sa sara pe loc, sa urce si sa coboare pe scari, nealternand picioarele, fara sprijin. Descopera dansul, care cu trecerea lunilor, devine din ce in ce mai complex.

  • nevoia de a-si antrena dexteritatea, motricitatea fina: vor sa-si utilizeze mainile si degetele pentru activitati ca “de oameni mari”. De la datul paginii, deschiderea usii apasand pe clanta, realizarea de puzzle-uri, utilizarea tacamurilor, desenatul, cantatul la pian, joaca de-a texturile (nisip, apa, frunze, plastic, burete), batut la toba etc.
  • nevoia de a invata sa-si poarte si ei de grija (ghidati): a se spala pe dinti, a folosi olita, a-si spala mainile etc.

Incepand cu varsta de 2 ani, copilul va atrage atentia cand scutecul este ud, demonstreaza interes privind mersul la toaleta (chiar daca o va folosi regulat in jur de 36 luni), poate identifica produsele de ingrijire personala si chiar sa le solicite.

Utilizeaza cartonase speciale in ceea ce priveste ritualurile de igiena si momentele zilei, spunandu-i: acum ne schimbam, acum spalam dintii, acum ne spalam pe maini inainte masa.

Un alt aspect important: mergi cu bebelusul sau copilul tau la consultatii periodice pentru a fi sigur ca se dezvolta armonios. Consulta graficele de crestere create de specialist, insa sa ai in vedere ca nu toti copiii vor atinge indicatorii prezentati in acel interval de timp specificat.

Nu in ultimul rand! Draga parinte, nu uita sa ai grija si de tine. Un copil bine ingrijit va si mai fericit alaturi de un parinte care ii poate servi drept model la grija de sine. In felul acesta, copilul isi va insusi una dintre cele mai pretioase lectii: a-si purta de grija, a se stima si a se aprecia.

Un copil iubit mereu este si un copil ingrijit. Omuletul mic va creste, luna de luna, cu dragoste, atentie, sprijin si satisfacerea nevoilor sale.


Resurse:

Early Childhood Resource Pack, Young Child Survival,Growth and Development (2004), Module 2: Brain Development, Rethinking the Brain, Module 3: Basic Course on ECD,Importance of Care, Feeding is a Critical Interaction. UNICEF Headquarters, New York.

Copilul meu este o persoana importanta. Elemente practice de psihologie a copilului pentru parinti. De la nastere la scoala. UNICEF&Step by Step, Coordonator: Luminita Costache.

Repere fundamentale in invatarea si dezvoltarea timpurie a copilului de la nastere la 7 ani, Coordonator: Dr.Mihaela Ionescu, Unicef

Articole despre "Ingrijire"

Mai multe