characters characters

Primele zile acasa cu bebelusul

Un nou inceput

Propus de: MamaluiVladimir.ro   |   20 octombrie 2020    |   1453 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani, 0 - 18 luni.

primele zile acasa cu bebelusul

La 2 zile dupa nastere, am primit externarea de la medic si in sfarsit puteam pleca acasa. Nu mai aveam rabdare, abia asteptam sa petrecem primele zile acasa cu bebelusul.

Dupa cum stiti, bebelusii in primele luni de viata au nevoie de somn, mancare, sa le fie schimbate scutecele si mai ales de multa iubire. Ei trebuie sa se obisnuiasca in noul mediu.

Trebuie imbratisati si ingrijiti, deoarece viata lor este complet diferita fata de cum era inainte de nastere.

Abia cand am ajuns acasa am realizat faptul ca viata noastra s-a schimbat radical si ca un ghemotoc de om depinde cu totul de noi.

Pe noi ne-a ajutat mult faptul ca am urmat cursuri prenatale impreuna, practic aveam aceleasi informatii despre bebelusi. Eugen s-a implicat foarte mult in ingrijirea lui Vladimir, s-a ghidat dupa o fraza pe care a auzit-o la unul dintre cursuri: „Tatal poate face tot ce face mama, mai putin sa alapteze, este o mama fara sani.”.

Sindromul Mortii Subite la Sugari

In prima noapte cu Vladimir nu a dormit niciunul dintre noi. La cea mai mic scancet sau miscare, amandoi eram in pozitia „drepti” langa patut, sa vedem daca este bine sau daca respira.

Stiam de existenta SMSS sau Sindromul Mortii Subite la Sugari si eram panicati ca nu cumva sa nu mai respire. SMSS se referă la decesul neexplicat, de regulă in timpul somnului, al unui sugar considerat sanatos, care are mai putin de un an. Se numara printre cauzele principale ale incetarii din viata a nou-nascutilor.

In urmatorele zile, am incercat sa facem o rutina de ingrijire a lui Vladimir, asa cum ne-a fost recomandat in maternitate legat de alimentatie (in cazul nostru alaptare), toaleta zilnica si ambient. Iata cum am abordat noi aceasta rutina.

Alimentatia bebelusului

Laptele de mama este alimentul ideal pentru bebelusi in primele luni de viata. Contine tot ce are nevoie ghemotocul de om sa creasca sanatos. De asemenea, laptele de mama contine anticorpi si alte substante cu rol imunitar, care asigura protectia fata de infectii.

In primele zile dupa nastere, sanul produce un lapte mai special numit colostru, bogat in proteine si imunoglobuline.

Este important ca dupa fiecare masa sa fie scos aerul inghitit de catre bebelus atunci cand mananca, altfel va avea dureri de burtica.

Eu m-am ghidat dupa alaptarea la cerere. I-am dat lui Vladimir atunci cand a dorit, ziua puteau sa treaca si o ora, uneori doua, iar noaptea la interval de doua-trei ore. Nu am avut probleme sa nu am lapte suficient.

Toaleta zilnica

Se recomanda sa se faca baie generala zilnica, folosind geluri dermato-cosmetice speciale pentru bebelusi, fara substante iritante. Chiar daca bontul ombilical este inca prezent (lui Vladimir i-a cazut in a zecea zi), se poate uda. Dupa baie, se recomanda sa fie uscat bine cu comprese sterile, aplicat alcool sanitar si baneocin pudra. Nu va fi nicio problema daca se uda, iar din maternitate veti primi oricum indicatii despre cum sa procedati.

Dupa fiecare scaun, e de preferat ca bebelusul sa fie spalat cu apa si sapun. Doar in cazul in care nu sunteti acasa sa se foloseasca servetele umede. Bebelusii au pielea foarte sensibila si se pot irita la fundulet. Sa aveti grija si ce servetele umede folositi, sa nu fie cu parfum. Vladimir a facut la un moment dat eritem fesier din cauza unor servetele umede.

Trebuie facuta si toaleta oculara, multi bebelusi in prima luna de viata au canalele lacrimale infundate. Pe langa stersul ochisorilor cu compresa sterila si ser fiziologic este nevoie si de masaj al canalului lacrimal. Cel mai bine va adresati unui medic oftalmolog care sa va arate cum se face corect.

Unghiile se taie cu foarfecuta cu varf bont, sterilizata inainte de fiecare folosinta cu alcool.

Gurita nu se recomanda sa o toaletati, bebelusii nu au nevoie. In cazul in care vor avea candidoza bucala, adresati-va medicului, el este in masura sa va dea un tratament.

Pentru secretiile nazale se foloseste putin ser fiziologic picurat in fiecare nara si aspirat doar daca este necesar. Noi am folosit batista bebelusului, nu a fost nevoie de altceva.

Ambientul

Temperatura optima din camera in care sta bebelusul este de 21-24 de grade Celsius. Dupa 5-6 saptamani de viata poate sa scada la 18-20 de grade. Daca este prea cald, bebelsul nu se va odihni si va transpira foarte mult, iar in plus poate avea probleme de piele.

Umiditatea din camera trebuie sa fie in jur de 60-65% si se poate mentine fie cu ajutorul umidificatoarelor electrice, fie prin plasarea pe calorifer a unor vase cu apa cu suprafata mare de evaporare.

Bebelusul poate fi scos la plimbare inca din prima zi cand este adus acasa, lor chiar le face placere sa iasa la aer, iar unii dintre ei dorm bustean.

Noi am incercat sa respectam toate aceste rutine cat mai bine. Sincer, totul pare coplesitor la inceput. Cu trecerea timpului totul devine mai usor.

In plus, nu va sfiiti sa cereti ajutor daca simtiti ca nu mai faceti fata. Bunicii abia asteapta sa petreaca timp cu nepoteii lor!


*Sursa foto: Freepik.com



Despre autor

Ma numesc Cristina Marin si sunt mamica norocoasa a unui baietel pe nume Vladimir, care a dorit sa imi ofere cel mai frumos cadou de ziua mea, si sa se nasca in dimineata zilei cand am implinit 28 de ani. De asemenea, sunt sotia unui barbat minunat, Eugen, care m-a cucerit acum ceva timp si inca o face zi de zi, si dupa ani de casatorie. Am inceput sa scriu, cu scopul de a ajuta viitoarele si proaspetele mame cu informatii care le pot fi de folos pe parcursul sarcinii si dupa, dar si pentru putina relaxare, printre nopti nedormite si scutece schimbate. Nu consider ca ceea ce scriu si spun este adevarul absolut, este doar o parere personala datorita faptului ca la un moment dat am trecut prin acea experienta.


Daca iti place ce scriu, poti citi mai multe articole pe blogul meu, Mama lui Vladimir:

Site web: https://mamaluivladimir.ro/


Facebook: https://www.facebook.com/MamaLuiVladimir

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe