characters characters

Cinci motive pentru a ramane calm cand bebelusul plange

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 iulie 2020    |   1266 vizualizări

Varsta: 18 ani +, 0 - 3 ani.

plansul bebelusului
In primele luni de viata ale copilului, parintii au o multime de temeri si griji, iar acest lucru este natural si ii ajuta sa il mentina pe copil in siguranta. Plansul bebelusului poate fi una dintre sursele de stres majore pentru parinti, pentru ca trezeste in acestia nevoia de a-l proteja pe copil cu orice pret, de orice suferinta. Cand vine vorba de plansul bebelusului, cel mai important aspect este calmul parintelui. 

Citeste si:

Colici la bebelusi – ce trebuie sa stie parintii

Comportamente normale ale nou-nascutului si bebelusului in primul an de viata


Cinci motive pentru care este important sa iti pastrezi calmul cand bebelusul plange


Ramanand calm, poti fi suficient de atent pentru a descoperi nevoile pe care bebelusul sau copilul le exprima prin plans.
Majoritatea parintilor invata in timp sa recunoasca tipul de plans al bebelusului si pot reactiona eficient la acesta. Daca intri in panica sau iti este foarte mila de copil, iti va fi greu sa il ajuti in mod eficient.

Plansul este normal, la orice varsta, dar mai ales la bebelusi. Neavand dezvoltat limbajul verbal prin care sa isi exprime nemultumirile si nevoile, bebelusii vor plange. Plansul ajuta si la eliminarea tensiunii si stresului, asa ca nu este nevoie sa incerci sa il opresti imediat.

Bebelusii si copiii mici preiau starea parintilor lor. Studiile arata ca activitatea cerebrala a mamelor si bebelusilor este sincronizata, iar copiii resimt stresul parintilor. Asadar, daca reusesti sa ai o atitudine calma in fata plansului copilului tau, ii vei transmite aceeasi stare si celui mic.

Vei crea o legatura mai apropiata cu copilul tau daca reusesti sa ramai calm in momentele dificile. Relatia de atasament dintre parinte si copil se formeaza din primele zile de viata. Cand parintele are energia si timpul necesar pentru a observa cu atentie comportamentul copilului, pentru a-i fi aproape pana se linisteste cand plange, se creeaza o relatie de atasament securizant, care are cele mai benefice efecte asupra dezvoltarii copilului.

Vei deveni mai increzator in propriile abilitati de parinte. Cu cat poti reactiona mai calm in fata emotiilor copilului tau, cu atat vei putea lua deciziile maibune si vei invata sa ai incredere in propriile idei si instincte. Cu cat devii mai increzator ca parinte, cu atat mai multa incredere ai in capacitatea copilului tau de a creste armonios si de a depasi momente dificile, inca din primul an de viata. Astfel, iti vei creste copilul luand decizii bazate pe incredere si siguranta, nu pe frica.


Desigur, a-ti pastra calmul nu inseamna a ramane indiferent in fata plansului copilului sau a nu lua masuri daca plansul este excesiv sau frecvent. Este important ca orice ingrijorare sau temere pe care o ai in legatura cu copilul tau sa fie discutata cu un pediatru.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Primele zile acasa cu bebelusul
    Primele zile acasa cu bebelusul
    20 octombrie 2020   

    Abia cand am ajuns acasa am realizat faptul ca viata noastra s-a schimbat radical si ca un ghemotoc de om depinde cu totul de noi.

  • Apa la bebelusi
    De la ce varsta au nevoie bebelusii de apa si ce este bine sa stii despre acest subiect
    09 octombrie 2020   

    Organizatia Mondiala a Sanatatii alaturi de Asociatia Americana de Pediatrie contraindica administrarea de apa in primele 6 luni de viata. Pana la aceasta varsta, hidratarea este asigurata de laptele matern sau de formulele de lapte de praf.

  • Reflexele nou nascutului si bebelusului
    Reflexele bebelusului
    24 februarie 2020   

    Reflexele sunt reactii care apar in mod automat la stimulare: anumite senzatii sau miscari vor produce raspunsuri musculare specifice. Iata care sunt cele mai frecvente reflexe intalnite la nou-nascut si bebelus.

Mai multe