characters characters

Comportamentele normale ale nou-nascutului si bebelusului in primul an de viata

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 februarie 2020    |   1437 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

comportamente normale ale nou nascutului si bebelusului
Unele reflexe, miscari sau comportamente ale nou-nascutului si bebelusului ii pot speria pe proaspetii parinti. Iata care sunt cateva dintre comportamentele normale ale bebelusului si pana la varsta de 18 luni.

Citeste si:

Nou nascut, bebelus, toddler. Care este diferenta?

Cum faci fata responsabilitatii de a ingriji nou-nascutul


Perioada 0-3 luni

Somnul profund va fi foarte frecvent dupa nastere. Un nou-nascut poate dormi in total pana la 20 de ore pe zi, trezindu-se doar cand ii este foame. Pentru ca stomacul lui este mic, trezirile vor fi frecvente (dupa o perioada de 20 minute-4 ore de somn). Somnul este cea mai importanta rutina pentru sanatatea copilului si care ii permite sa se dezvolte adecvat. Majoritatea bebelusilor, in jurul varstei de 3 luni, dorm cate 6-8 ore pe noapte.

Pozitia nou nascutului in primele saptamani dupa nastere va semana cu cea din pantec: va tine pumnii stransi, genunchii si coatele indoite, bratele si picioarele apropiate, stranse in fata. Pe masura ce bebelusul se dezvolta, va avea mai mult control asupra miscarilor sale, iar aceasta pozitie se va schimba.

Respiratia neregulata – nu este neobisnuit pentru nou nascuti sa isi opreasca respiratia pentru perioade scurte – intre 5 si 10 secunde, pentru ca apoi sa respire din nou. Cand perioada depaseste 10 secunde sau observi ca pielea devine albastruie, este nevoie sa mergi de urgenta cu copilul la medic.

Zambetul din timpul somnului este frecvent, dar este neintentionat. Copilul nu este constient ca zambeste in somn.

Vocalizari si tipete pentru a exprima furia, frustrarea, foamea, durerea sau placerea. Tipetele si vocalizele pot fi insotite de lacrimi. A incerca sa ii intelegi sunetele nu este deloc usor, insa trebuie sa stii ca acestea nu apar din senin, ci dintr-o nevoie a copilului. In primele luni, copiii vor incepe sa raspunda la sunetul vocii parintelui cu vocalizari si gangureli.


Plansul este singura forma de comunicare pe care copiii o stiu si semnifica adesea foame sau disconfort. Copiii pot plange pentru ca le este foame, sunt obositi, le este prea cald sau prea rece, au nevoie sa le fie schimbat scutecul, sunt mult prea stimulati sau se simt rau.


Cu cat parintele reactioneaza mai rapid la plansul copilului, incercand sa inlature sursa de disconfort, cu atat copilul va plange mai putin per total.


Se estimeaza ca un bebelus petrece in jur de 3 ore pe zi plangand si agitandu-se, iar in jurul varstei de 6 saptamani plansul bebelusului poate atinge nivelul cel mai ridicat de intensitate si frecventa.

La fel de normal este pentru un nou nascut sa stranute, sa sughite, sa regurgiteze, sa eructeze, sa caste sau sa scuipe.


Plansul fara motiv – uneori, orice i-ai face copilului tau, acesta va continua sa planga, mai mult decat ti-ai dori. Si acest comportament este normal, iar singura recomandare este sa ai rabdare si sa iti pastrezi calmul. Deseori parintii isi pierd rabdarea si zdruncina copilul, acest lucru putand afecta grav sanatatea lui.


Daca observi ca bebelusul plange mai mult decat de obicei, la alte ore decat de obicei sau ca plansul lui suna diferit, apeleaza la medicul pediatru, pentru ca poate fi un semn al bolii.


Interes tot mai mare fata de culori, forme, puncte in perioada in care nu doarme. Copilul incepe sa devina curios fata de lumea din jur, cu toate ca inca vederea lui nu este foarte bine dezvoltata.


Cum stii ca cel mic nu se dezvolta cum trebuie?

  • Controlul asupra capului nu se imbunatateste odata cu trecerea timpului
  • Nu pare sa reactioneze la zgomote sau sunete puternice
  • Nu zambeste oamenilor si nici la sunetul vocii parintilor
  • Nu urmareste obiectele si umbra acestora cu privirea
  • Nu pare sa fie constient de propriile maini
  • Nu incearca sa prinda in mana obiecte

Perioada 3-18 luni:

Privitul si atingerile devin cele mai comune forme de comunicare pentru copii, dupa varsta de 3 luni.

Ducerea la gura a obiectelor este un comportament care semnifica nevoia de explorare, ce uneori poate fi periculoasa pentru copil. De aceea, nu se recomanda sa existe obiecte prea mici in apropierea copilului.


Zambetul devine intentional si adresat persoanei cu care interactioneaza. Tot acum vor aparea si preferintele fata de adultul in preajma caruia se afla. Copiii vor cauta figura familiara sau vor plange daca sunt lasati cu alte persoane in camera, chiar si pentru o scurta perioada de timp.


Folosirea intensiva a limbajului corporal se datoreaza faptului ca cel mic incepe sa aiba tot mai mult control asupra propriului corp.


Interesul crescut fata de jucarii incepe sa se manifeste din ce in ce mai des. Jucariile sunt esentiale pentru dezvoltarea motrica si cea intelectuala.


Foloseste degetele de la maini si privirea pentru a indica spre un obiect sau o persoana.


Incepe sa isi controleze mai bine muschii gatului incepand cu varsta de aproximativ 4 luni, reusind sa isi ridice capul singur atunci cand sta asezat pe burta. Urmeaza apoi sa descopere cum sa isi ridice pieptul de pe podea impingind in brate.


Sta in sezut sprijinindu-se in brate intre 4 si 6 luni si poate sta in fund fara a-si pierde echilibrul si fara a avea nevoie de sprijin pana la 9 luni. Intre 6 si 10 luni incepe sa se deplaseze de-a busilea. Intre 9 si 15 luni incepe sa mearga.


In perioada 12-18 luni, cunoaste si pronunta silabe sau cuvinte simple pe care le aude cel mai des in casa si in acelasi timp isi foloseste mana pentru a o scutura in semn de ramas bun sau de salut.


Cum stii ca cel mic nu se dezvolta cum trebuie in aceasta perioada?

  • Inca nu incepe sa mearga
  • Nu are contact vizual si nu foloseste contactul fizic sau gesturi prin care sa isi manifeste interesul fata de ceva anume
  • Nu vorbeste deloc
  • Nu intelege cerinte simple pe care i le adresezi

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe