characters characters

Reflexele bebelusului

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 februarie 2020    |   2816 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

reflexele bebelusului
O buna parte din activitatea din primele saptamani de viata ale unui nou nascut e reprezentata de reflexe. De exemplu, atunci cand atingi buzele unui copil cu degetul, prima reactie a acestuia va fi sa suga degetul. Unele reflexe vor disparea in timp de cateva saptamani, iar altele vor ramane pentru o perioada mai mare de timp. Alteori, reflexele pot deveni comportamente voluntare. Reflexele sunt reactii care apar in mod automat la stimulare: anumite senzatii sau miscari vor produce raspunsuri musculare specifice. Iata care sunt cele mai frecvente reflexe intalnite la nou-nascut si bebelus.

Citeste si:

Comportamente normale ale nou-nascutului si bebelusului

Cum faci fata responsabilitatii de a ingriji nou-nascutul?


Reflexul suptului
se dezvolta inca dinainte de a se naste copilul si este considerat cel mai important reflex care il ajuta sa ramana in viata. Dupa nastere, cand biberonul sau sanul mamei atinge cerul gurii copilului, va declansa reflexul de supt al copilului, chiar daca nu ii este foame. Desi este un reflex cu care copiii se nasc, multi dintre ei au nevoie de ajutor la inceput pentru a suge in mod eficient. Suptul este si o activitate prin care copilul se linisteste si se relaxeaza. Reflexul suptului este inlocuit cu o actiune voluntara in jurul varstei de 2 luni.

Reflexul Moro apare cand copilul se sperie sau este luat prin surprindere. In aceste situatii, el isi va deschide bratele si picioarele, intinzandu-si gatul, pentru ca mai apoi sa ia pozitia de ghiocel, strangand mainile si genunchii ca si o imbratisare. De cele mai multe ori acest reflex este insotit si de plans. Prin acest reflex, copilul cauta sa isi pastreze echilibrul si sa prinda cu mainile un obiect sau o persoana pentru a se salva. Reflexul Moro apare in prima luna de viata, poate fi activat chiar si de propriul plans al copilului si dispare dupa aproximativ 2 luni.


Reflexul de apucare
apare cand atingem palma unui nou-nascut, iar acesta va incerca sa prinda cu degetele obiectul sau degetul din palma. Reflexul dispare in jurul varstei de 5-6 luni. Acelasi reflex poate fi observat si la degetele de la picioare, care ramane activ pana la varsta de 9-12 luni.

Reflexul mersului automat este un alt reflex care apare din primele zile pana la varsta de 3-4 luni. Tinut de sub brate, cu picioarele pe o suprafata plana, copilul isi va intinde picioarele ca si cum ar incepe sa faca primii pasi.


Reflexul gatului tonic sau reflexul spadasinului apare cand copilul sta pe spate, este relaxat si isi misca capul intr-o parte. Bratul care este pe partea in care copilul intoarce capul se va indeparta de corp si se va intinde, in timp ce celelalt brat va indoit in sus, cu pumnul inclestat (ca si cum ar practica scrima).


Reflexul punctelor cardinale se refera la reactia copilului cand ii sunt atinse buzele sau obrajii, reactia sa fiind aceea de a-si tuguia buzele cu scopul de a suge. Cu ajutorul acestui reflex, copilul isi va intoarce capul spre directia in care se afla sanul sau biberonul pentru a-l putea prinde si a manca.

Reflexul Galant sau reflexul curbarii trunchiului isi face aparitia atunci cand copilul este atins pe spate, intr-o parte. Copilul isi va indoi corpul spre partea in care a fost atins. Acest reflex dispare in timp, iar daca dupa varsta de 6 luni, continua sa apara, poate fi semn al unei probleme de sanatate.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe