characters characters

Atasamentul securizant

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 martie 2019    |   4676 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

atasamentul securizant
Stilul de atasament format intre parinte si copil are un efect puternic nu doar asupra dezvoltarii emotionale a copilului, ci si a modului in care, in timp acestia isi vor forma relatiile cu persoanele din jur. Un atasament sigur intre parinte si copil are loc atunci cand intre ei se creeaza o legatura incarcata emotional si bazata pe incredere reciproca. O astfel de relatie este cheia dezvoltarii sanatoase si armonioase a copilului.

Citeste si:

Teoria atasamentului – ce inseamna si de ce este importanta 

Stilul de atasament evitant – cum il recunosti la copii si adulti 


Atasamentul sigur sau securizant. Cum se formeaza

Atasamentul sigur inseamna a fi iubit si sprijinit indiferent de ce se intampla. Conform literaturii de specialitate, atasamentul sigur are doua componente: a oferi confort atunci cand e nevoie si a oferi libertate pentru a explora cand copilul simte nevoia sa faca asta. De-a lungul timpului, studiile au aratat ca un atasament sigur intre parinte-copil reprezinta fundatia unui parenting eficient. Copiii cu atasamente sigure sunt adesea mai fericiti, mai sociabili, mai competenti, au mai multa incredere in cei din jur si dezvolta relatii mai puternice cu parintii, fratii si surorile si prietenii decat copiii cu atasamente nesigure. In acelasi timp, copiii cu atasamente sigure sunt mai sanatosi, se descurca mai bine in scoala si reusesc sa isi dezvolte relatii satisfacatoare cu cei din jur.

Copiii cu un atasament sigur sunt cei care devin vizibili suparati cand parintele pleaca de langa ei si isi redobandesc veselia cand parintii se reintorc. In situatii tensionate, acesti copii vor cauta confort in bratele parintilor sau a adultilor care au grija de ei. Copiii cu un atasament sigur sunt adesea mai putin agresivi, sunt mai empatici, iar pe termen lung, vor deveni adulti cu relatii stabile, cu un nivel optim al stimei de sine. Copiii care cresc cu un stil sigur de atasament isi formeaza si siguranta si increderea in calitatile pozitive proprii, dar si in calitatile pozitive ale celor din jur. In acest fel, copilul creste intelegand ca lumea exterioara poate fi un loc sigur (chiar daca sunt necesare precautii) si ca oamenii din afara familiei sunt capabili sa reactioneze pozitiv la actiunile copilului.

Cum poti forma un atasament sigur in relatia cu copilul tau?

  • Concentreaza-te pe prezent in relatia cu copilul tau (pe cine este acum), nu pe viitor (cum ti-a dori sa fie sau sa devina).
  • Ajuta-ti copilul sa inteleaga ce simte, sa cunoasca ce simte si sa isi gestioneze emotiile
  • Acorda atentie propriilor tale reactii emotionale in raport cu copilul tau, incercand sa intelegi nevoile care stau la baza acestora. De exemplu, daca reactionezi cu teama exagerata cand copilul tau da semne ca vrea sa fie autonom, incearca sa iti intelegi aceasta frica: ai fost crescut la randul tau protejat excesiv sau, poate dimpotriva, ai fost protejat insuficient de catre parintii tai si ti-ai format convingerea fundamentala ca lumea este un loc periculos?
  • De asemenea, daca simti ca nevoia de afectiune a copilului tau te copleseste, poti afla mai multe despre efectele neglijarii emotionale la maturitate si poti cauta modalitati prin care propriile tale nevoi emotionale sa fie indeplinite.
  • Invata sa recunosti semnele independentei si autonomiei copilului tau si incurajeaza-le (de exemplu, cand vrea sa se hraneasca sau sa se imbrace singur, cand incearca sa contribuie la sarcinile casnice imitandu-te pe tine etc.)
  • Arata-i copilului ca ii validezi starile emotionale si ajuta-l sa faca diferenta dintre emotii si comportamente: putem avea orice emotie, dar nu si orice comportament.
  • Fii receptiv la nevoile copilului tau
  • Foloseste de fiecare data contactul vizual atunci cand comunici cu copilul tau
  • Imbratiseaza-ti copilul cat poti de des si arata-i semne ale iubirii tale indiferent de momentul zilei sau de context. Invata mai multe despre limbajele iubirii.
  • Atunci cand gresesti, invata sa iti ceri scuze
  • Invata sa fii predictibil in interactiunile cu copilul tau

Atasamentul securizant in relatia parinte-copil sta la baza independentei si responsabilitatii celui mic: atunci cand copilul se simte in siguranta in familie, are curajul sa incerce lucruri noi, sa faca greseli si sa invete din ele.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe