characters characters

Alaptarea bebelusului

Propus de: MamaluiVladimir.ro   |   27 octombrie 2020    |   1494 vizualizări

Varsta: 0 - 18 luni.

alaptarea bebelusului
Teama de necunoscut

Una dintre temerile mele mari legate de a fi viitoare mamica se referea la alaptarea bebelusului.

Imi era foarte frica de senzatia pe care o da alaptatul, ca va durea si ca nu ma voi descurca. Din fericire, pentru mine totul a decurs foarte bine legat de atasare, am aflat ca bebelusii stiu ce au de facut si mare a fost usurarea mea.

Dupa nastere, bebe Vladimir a fost dus in sectia de neonatologie pentru masuratori si verificari, iar eu am fost dusa in rezerva. La putin timp dupa, mi-a fost adus sa il alaptez si sa il pot vedea. Panica mare cu alaptatul, dar l-am luat in brate si l-am pus la san. Ii era foame si a reusit sa se ataseze corect inca de la inceput.

Din cate am inteles, nu se intampla mereu asa, unii bebelusi sunt mai adormiti, mai ales cei care sunt nascuti prin cezariana, dar cereti ajutor daca nu reusiti. Este foarte important ca bebelusii sa se hraneasca cu lapte matern in primele luni de viata. Cat timp bebelusul consuma lapte matern, nu mai are nevoie de nimic. Tine de sete, de foame si mai ales simte langa el cea mai importanta persoana din viata lui: pe mamica lui iubita.


Mameloanele de silicon - o salvare pentru mine

Inca din spital, desi bebe se atasa bine si se satura cu laptele matern, am inceput sa fac rani la mameloane. Erau destul de dureroase si momentul minunat al alaptarii se transforma intr-un chin.

Am fost vizitata de un consultant in alaptare care mi-a propus mameloane de silicon. Au fost o revelatie pentru mine si m-au ajutat enorm. Mi-au lasat timp ca ranile sa se vindece. Dupa ce le-am folosit doar cateva zile, nu am mai avut nicio problema. Nu as recomanda sa le folositi mai mult. Bebelusul se poate obisnui doar cu mamelonul de silicon si este posibil sa refuze sanul.

Cursurile de alaptare sunt folositoare

Va recomand, daca puteti, sa mergeti la un curs de alaptare pentru ca ajuta foarte mult si va motiveaza sa alaptati exclusiv.

Printre primele informatii aflate legate de laptele matern la curs a fost ca este hrana perfecta pentru bebelus. Contine tot ce are nevoie pentru ca acesta sa fie satisfacut si se schimba in functie de nevoile acestuia. De asemenea, bebelusii alaptati au o imunitate mai buna si se imbolnavesc mai rar.

Alaptarea „la cerere”- adica atunci cand copilul plange de foame, ziua si noaptea, fara orar de alimentatie sau o durata a suptului prestabilite- reprezinta modul ideal de a asigura bebelusului o dezvoltare armonioasa. Alaptatul la cerere are o serie de avantaje atat pentru mama cat si pentru copil.

Avantajele alaptarii pentru nou nascut

Laptele matern:

  • se digera usor, organismul copilului fiind putin solicitat
  • contine anticorpi ce protejeaza nou nascutul de infectii atat timp cat este hranit cu lapte de mama
  • este singurul lapte ce poate fi baut crud, nefiert, el fiind steril, ajunge curat la sugar
  • scaunele nou-nascutilor alaptati sunt mai putin abundente
  • sugarul isi poate adapta singur cantitatea de lapte de care are nevoie
  • s-a demonstrat ca la nou-nascutii hraniti la san se reduce riscul de aparitie a infectiilor, bolilor, alergiilor
  • sugarul scade mai putin in greutate (scaderea fiziologica) si recupereaza mai rapid
  • prin efortul depus la supt se dezvolta muschii si oasele fetei

Avantajele alaptarii pentru mama:

  • ajuta la revenirea uterului in dimensiunea initiala
  • s-a demonstrat ca previne aparitia cancerului de san
  • scade riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip 2
  • laptele matern este la indemana, comod de manipulat, igienic si este la temperatura potrivita: reprezinta si o economie de timp si bani
  • producerea laptelui reprezinta un consum de energie pentru organismul mamei, si astfel o ajuta sa piarda din kilogramele depuse in timpul sarcinii

Laptele matern se produce in functie de cerere-oferta


Am tot vazut mamici care se plangeau pe grupurile de profil ca nu au suficient lapte si completeaza alimentatia cu lapte praf pentru ca nu se satura bebelusul. Laptele matern se produce in functie de „cerere-oferta, important este sa tii copilul cat mai mult la san in primele saptamani. Aceasta este cheia pentru a reusi sa produci suficient lapte. Este posibil ca mamicile care nasc prin cezariana sa aiba un start mai greu cu alaptatul, dar nu renuntati! Atasati bebelusul cat mai des la san si in scurt timp se va instala lactatia si veti reusi sa alaptati exclusiv.

Asa ca, dragi mamici, alaptati puisorii vostri. Pe langa faptul ca le alinati foamea si setea, se creeaza o legatura emotionala stransa intre voi. E un lucru minunat sa alaptezi bebelusul, iar el sa iti multumeasca uitandu-se in ochii tai si mangaindu-ti fata in timp ce mananca satisfacut.


Despre autor

Ma numesc Cristina Marin si sunt mamica norocoasa a unui baietel pe nume Vladimir, care a dorit sa imi ofere cel mai frumos cadou de ziua mea, si sa se nasca in dimineata zilei cand am implinit 28 de ani. De asemenea, sunt sotia unui barbat minunat, Eugen, care m-a cucerit acum ceva timp si inca o face zi de zi, si dupa ani de casatorie. Am inceput sa scriu, cu scopul de a ajuta viitoarele si proaspetele mame cu informatii care le pot fi de folos pe parcursul sarcinii si dupa, dar si pentru putina relaxare, printre nopti nedormite si scutece schimbate. Nu consider ca ceea ce scriu si spun este adevarul absolut, este doar o parere personala datorita faptului ca la un moment dat am trecut prin acea experienta.


Daca iti place ce scriu, poti citi mai multe articole pe blogul meu, Mama lui Vladimir:

Site web: https://mamaluivladimir.ro/


Facebook: https://www.facebook.com/MamaLuiVladimir

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe