characters characters

5 greseli pe care le fac parintii in primul an de „parinteala”

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 mai 2019    |   1371 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani, 0 - 18 luni.

cinci greseli ale parintilor in primul an de viata al copilului
9 luni de zile cat bebelusul sta in burtica, viitorii parinti isi fac tot felul de scenarii, care, in marea lor majoritate, dupa nastere se dovedesc a fi doar scenarii. Doar planuri, proiectii, reminiscente ale vizionarii unor filme despre viata de familie… cu mult prea multe filtre de cosmetizare a realitatii.

Citeste si:

Alaptarea in perioada de diversificare

Ce activitati poti realiza pentru stimularea cognitiva a copilului in perioada 6-12 luni


Nasterea reprezinta momentul in care proaspetii parinti simt ca li s-a dat lumea peste cap. Un carusel de emotii: de la bucurie la anxietate, de la entuziasm la teama de a nu fi parinte perfect, de la prejudecati si intuitii personale.

1. Greseala de a-ti fixa standardele prea sus. Vreau sa fiu un parinte perfect.

Oare cati nu am spus asa? Cati nu am ridicat stacheta mult prea sus? Cati nu ne-am sufocat de “ceea ce trebuie facut”. Nu exista perfectiune, de ce am nazui la asa ceva?

Orice alegere facem, in esenta, optam pentru iubire, ori pentru frica. Lasa grija pentru copil sa iti dea curajul de a alege iubirea. Si nu doar iubirea pentru copilul tau, ci si iubirea pentru copilul care ai fost candva si parintele care esti acum. Dr. Laura Markham

2. Pe cine sa mai crezi? Toti au dreptate!

Toata lumea stie cum se creste un bebelus, de aceea mai toti emit cate o parere despre ingrijirea celui mic. De la cum sa il imbraci, cum sa ii faci baie, ce temperatura sa ii asiguri in camera. Apoi sa nu il tii prea mult in brate, pentru ca se invata, sa nu il alinti pentru ca il cresti un rasfatat.

3. Sacrificiul la ordinea zilei. Eu nu mai contez, bebele sa fie bine.

Daca te sacrifici nu inseamna ca esti o mama mai buna, asa cum nu inseamna ca esti o mama mai rea, daca ti indeplinesti si nevoile tale. Straduieste-te sa ai un timp, fie chiar si minuscul, doar tu cu tine. Fie ca lecturezi o carte, fie ca te plimbi sau pur si simplu, te odihnesti, rezerva-ti un timp pentru tine. Pentru acest lucru ai nevoie de un ajutor in plus, sot, bunici, prieteni.

4. Practicarea grijilor la ordinea zilei. Un an de griji.

Foarte multi parinti isi petrec primul an de parinteala trecand de la o grija la alta. Alimentate si de lipsa de experienta….

Desi au cauze usor de inteles, grijile nu ar trebuie sa reprezinte normalitatea. De dimineata pana seara mintea unei mamici nu trebuie sa stea in aceleasi griji rotite, din nou si din nou. Daca mananca suficient, daca se dezvolta normal, daca ai ales salteau potrivita, si cate si mai cate. Primul an este si despre bucurii, este si despre a lasa lucrurile sa se desfasoare cat de firesc se poate. Gabriela Alama, expert parenting


5. Cuplul ramane undeva in urma.

Una din greselile majore este de a uita de cuplu, de a nu ii mai rezerva timp special, timp in doi. Noua responsabilitate, imensa de altfel, de a avea grija de un bebelus, care nu vine cu instructiuni de folosire, ii copleseste pe cei care sunt noi in meseria de parinte si care nu mai au energia suficienta pentru a mentine relatia pe un trend ascendent.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe