characters characters

Renuntarea la biberon

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 noiembrie 2019    |   2024 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani, 0 - 18 luni.

renuntarea la biberon
De ce este bine pentru copil sa incepi sa elimini biberonul inainte de varsta de un an si cum poti face acest lucru mai usor?

Citeste si:

Alaptarea in perioada de diversificare

Beneficiile alaptarii pentru mama si bebelus


Cand se recomanda renuntarea la biberon?

In jurul varstei de un an, copilul este suficient de coordonat motric pentru a bea din cana. Pentru o tranzitie mai usoara de la biberon la cana, parintii pot sa inceapa sa il familiarizeze pe copil cu o cana inca de la 6 luni – fara a avea asteptari prea mari: lichidul va ajunge mai degraba pe masa sau pe copil. Cel mai simplu este insa sa apelezi la o cana cu cioc sau cu pai, special facuta pentru copii.

Se spune ca din momentul in care copilul se poate ridica singur, isi poate tine capul sus si isi deschide gura pentru a manca din lingurita, este pregatit sa renunte la biberon. Statisticile arata ca parintii care incep sa isi obisnuiasca copilul de la 9 luni sa bea din cana cu pai sau cioc vor reusi mai usor aceasta tranzitie decat cei care asteapta ca cel mic sa treaca de 1 an de zile.

De ce nu este bine sa amani renuntarea la biberon?

  • Studiile arata ca folosirea indelungata a sticlei cu biberon poate duce la obezitate, deoarece copiii tind sa consume mai mult lapte din biberon decat din cana.
  • Folosirea excesiva a biberonului predispune la carii, deoarece presupune un contact mai prelungit al dintilor cu lichidul din biberon.
  • Folosirea excesiva a biberonului poate fi asociata cu probleme dentare: copiii care sug biberonul prea mult timp risca sa aiba dintii nealiniati, deoarece sunt afectati muschii, gura si palatul cavitatii bucale.

Cum inlocuiesti mai usor sticla cu biberon, cu cana?

Primul lucru pe care al trebui sa-i faci este sa ii arati copilului cana. Alege o cana de plastic, colorata pentru a atrage atentia copilului. Lasa-l sa o tina in mana si sa o observe. Apoi ii poti arata cum sa bea din ea: apasa usor cat sa iasa putin lichid prin pai si umezeste-i buzele copilului. Treptat, ar trebui sa isi dea seama cum poate bea din ea.

Incepe sa oferi o data pe zi in loc de biberon cana cu pai. Daca cel mic iti cere biberonul, spune-i ca il va primi la masa urmatoare. Treptat, il vei obisnui sa foloseasca doar cana cu pai.

Dilueaza laptele din biberon cu apa si ofera-i lapte doar din cana. In timp, copilul va alege sa bea laptele cu gust mai bun, din cana.

Din momentul in care copilul incepe sa foloseasca cana, arata-i admiratia si bucuria ta, aprecierea pentru ca a invatat un lucru foarte important.

Pentru a evita ca cel mic sa se ataseze excesiv de cana cu pai (se poate intampla acest lucru daca foloseste deja biberonul ca modalitate de a se calma), incurajeaza-l sa bea din cana normala atunci cand sta la masa.


Unii copii vor face trecerea rapid de la biberon la cana, in timp ce pentru altii, procesul va dura mai mult. Daca cel mic are reticente, poti experimenta cu mai multe tipuri de cani (cu cioc sau cu pai, din plastic sau din silicon) si poti sa il indrumi cu blandete si rabdare catre eliminarea biberonului. 


*Sursa foto:Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe