characters characters

Ce invata copiii din nefericirea in cuplu a parintilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 februarie 2017    |   3142 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

nefericirea in cupluCerturile sau discutiile in contradictoriu dintre parinti pot fi pentru copii exemple de comunicare eficienta si rezolvare a conflictelor, atat timp cat acestea raman nonviolente la nivel verbal si fizic, iar parintii isi manifesta afectiunea, atat in timpul, cat si dupa conflict.

Cand conflictele dintre parinti dau nastere la nefericire continua, iar decizia de a ramane impreuna este motivata doar „pentru binele copilului”, copiii risca sa invete lucruri mai putin benefice despre ce inseamna o casnicie sau o familie.

Iata care sunt lucrurile pe care, mai mult sau mai putin direct, copiii le invata din casnicia nefericita a parintilor:

Este in regula sa accepti o situatie care nu te face fericit.

Cand parintii accepta sa traiasca impreuna in ciuda faptului ca nu isi pot rezolva probleme de cuplu, doar pentru ca se tem de schimbarea pe care o presupune divortul, copilul invata ca acest lucru este normal. Mesajul gresit pe care copiii il iau din astfel de relatii este ca o casnicie poate fi o relatie in care nu exista iubire, fericire si respect. Este normalizata astfel alegerea pe termen lung a unei situatii nefericite.

Este normal sa eviti sa comunici cu persoanele apropiate.

Uneori, cuplurile nefericite ajung sa evite comunicarea pentru a nu ajunge la conflicte sau aleg pur si simplu sa se pedepseasca reciproc refuzand sa mai comunice.

Copiii deseori preiau comportamentele parintilor, astfel ca, nu ar fi de mirare ca atunci cand copilul vine acasa de la scoala, sa isi ia farfuria cu mancare si sa se retraga in camera proprie. Astfel, copilul evita imaginea unei casnicii esuate si se inconjoara in camera sa de lucrurile care ii sunt familiare, care ii plac si de prietenii de pe platformele de socializare. In aceasta situatie, copiii invata din comportamentul parintilor ca evitarea poate fi o solutie pentru ca o relatie sa nu se incheie, chiar daca nu aduce fericire si implinire nimanui.

Relatiile de cuplu se repara prin lucruri materiale sau prin nasterea unui copil.

Cand parintii aleg sa evite certurile prin cadouri sau incearca sa se reapropie emotional alegand sa mai faca un copil, aceste solutii nu aduc beneficii decat pe termen scurt. Pe termen lung, problemele raman in fond nerezolvate, iar furia, dispretul si resentimentele se aduna atunci cand rezolvarea autentica a conflictelor este amanata. .. Copilul invata dintr-o astfel de relatie ca lucrurile materiale pot sterge cu buretele unele greseli si probleme.

„Mai bine  de atat nu se poate”.

Aceasta este replica prin care multe cupluri se sonving sa ramana impreuna. Desigur ca nicio relatie nu va fi ferita de conflicte, probleme sau greseli, insa este esential ca partenerii sa fie dispusi sa depuna efort pentru a le depasi, nu doar sa accepte nefericirea adusa de acestea. Copiii crescuti intr-o casnicie nefericita pot ajunge sa creada ca aceasta este maximul de fericire care poate fi asteptat intr-o relatie. Astfel, asteptarile copilului fata de relatii scad, iar la maturitate poate risca sa repete scenariul relatiei parintilor lui.

Este normal sa comunici tipand si strigand.

O astfel de comunicare poate  fi cu usurinta copiata de copil, riscand sa intre frecvent in conflicte cu alti copii sau adulti.

Constientizand felul in care relatia voastra il influenteaza pe copil, puteti gasi motivatia de a incerca sa rezolvati problemele din cuplul vostru. Asa cum copiii risca sa invete lectii mai putin benefice dintr-o casnicie nefericita, la fel de mult castiga din punct de vedere emotional atunci cand parintii au o relatie fericita.

*Sursa foto: Ambro, FreeDigitalPhotos.net


Citeste si:

Cand sunt certurile in cuplu benefice

Cum ii afecteaza pe copii certurile parintilor

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe