characters characters

Primul Craciun dupa divort

Cum il putem face mai usor pentru copi

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 decembrie 2021    |   617 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

primul Craciun dupa divort
Sarbatorile de iarna pot fi in mod special dificile pentru copiii ai caror parinti au divortat recent. Daca este primul Craciun dupa divort, tristetea, singuratatea, vinovatia si chiar gelozia pot fi emotiile prin care trec atat parintii, cat si copiii, in incercarea de a se adapta la un alt fel de sarbatori.

Citeste si:

Alienarea parentala – ce inseamna si cum ii afecteaza pe copii


Ce isi doresc copiii de la parintii divortati


Primul Craciun dupa divort. Cum il poti ajuta pe copil


Primele sarbatori de iarna dupa divort pot fi dificile in mod special pentru copii, care vor suferi in urma absentei unuia dintre parinti. Astfel, primul Craciun dupa divort poate fi umbrit de tristate, singuratate, dor si chiar furie si frustrare.

Stabiliti din timp o varianta de a imparti timpul petrecut alaturi de copil

Exista mai multe variante pe care le puteti lua in calcul:

 • in cazul in care relatia dintre parinti este amiabila, o posibila optiune este de a petrece ziua de Craciun impreuna cu ambii parinti. Putei gasi o varianta care sa nu creeze confuzie si sperante desarte copilului, dar care sa ii asigure prezenta ambilor parinti – de exemplu, unul dintre parinti poate veni in vizita in prima zi de Craciun sau puteti petrece sarbatorile intr-o statiune, cazandu-va separat, dar in acelasi hotel sau localitate.
 • pentru situatiile mai frecvente, in care parintii nu vor sa petreaca sarbatorile impreuna, puteti imparti zilele de Craciun sau puteti imparti sarbatorile: un parinte va petrece Craciunul alaturi de copil, iar celalalt parinte va petrece Anul Nou.

Luati in considere si dorintele copilului

In mod ideal, copilul ar putea alege cu cine vrea sa petreaca Craciunul si cu cine Anul Nou, astfel incat stresul si conflictele dintre parinti sa fie reduce la minimum.

Puneti accentul pe bucuria sarbatorilor, nu pe conflictele cu celalalt parinte

Daca divortul s-a incheiat cu multe tensiuni si frustrare, este tentant ca in discutiile cu copilul, sa se strecoare afirmatii mai putin prietenoase despre celalalt parinte. Aceasta atitudine il pune pe copil in situatia dureroasa de a alege o tabara sau de a dezvolta o atitudine ambivalenta fata de fiecare parinte.

Discutati despre cadourile de Craciun, pentru a evita repetarea acestora

Evita si competitia legata de cadourile oferite copilului si aminteste-ti ca este important sa aloci un buget confortabil, deoarece va fi nevoie sa te ocupi si de alte nevoi ale copilului. Poate fi tentant pentru parinti sa compenseze prin cadouri suferinta emotionala cauzata de divort sau timpul limitat petrecut cu acesta.

Daca este primul Craciun pe care il petreci fara copilul tau, cauta compania persoanelor dragi

Primul Craciun dupa divort poate fi dureros pentru ambii parinti, iar daca separarea a avut loc de putin timp, este preferabil sa petreci sarbatorile alaturi de persoane dragi.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe