characters characters

Alienarea parentala

Ce inseamna si ce efecte are asupra copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 martie 2017    |   4059 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

alienarea parentala
Alienarea parentala se refera la denigrarea unui parinte in scopul indepartarii (instrainarii) sale de copil. Deseori acest fenomen se observa in randul familiilor in care sotii nu se mai inteleg si sunt pe punctul de a divorta sau  au divortat. Alienarea parentala inseamna o manipulare deliberata a copilului de catre unul din parinti pentru a-l aduce impotriva celuilalt parinte. 

Alienarea parentala poate insemna:

  • denigrararea partenerului de viata in fata copilului
  • a nu-i permite copilului sa intre in contact cu parintele
  • impiedicarea formarii unei relatii apropiate intre copil si celalalt parinte
  • limitarea accesului la informatii importante despre copil (legate de activitate scolara, plecarile din localitate, schimbarea adresei, starea de sanatate a copilului etc.)
  • a crea impresia copilului ca celalalt parinte nu il doreste, nu il iubeste sau il respinge
  • a cere copilului sa tina secrete fata de celalalt parinte

„Alienarea parentala este o forma de abuz emotional asupra copilului care il poate afecta puternic.”, spun specialistii. Aceasta forma de abuz variaza in functie de gradul de severitate observat prin comportamentele si atitudinile parintilor. Exista trei tipuri de alienare:

Alienarea parentala naiva - parintii sunt pasivi cu privire la relatiile copilului cu celalalt parinte, dar ocazional spun sau fac ceva astfel incat sa il puna pe celalalt parinte intr-o lumina proasta. Toti parintii pot deveni la un moment dat naivi din punct de vedere al alienarii parentale.

In acest caz, parintii inteleg ca relatia copilului cu celalalt parinte este importanta, respecta drepturile celuilalt parinte si fac diferenta dintre conflictul de cuplu si nevoia copilului de a avea o relatie apropiata cu ambii parinti.

Copiii parintilor din aceasta categorie nu vor fi afectati pe termen lung, deoarece atat parintii cat si copiii pot sa faca diferenta intre relatia parinte-copil si relatia dintre parinti.

Alienarea parentala activa  presupune o oscilatie a parintelui intre furie fata de fostul partener si  remuscari. Poate fi recunoscuta prin furie intensa si pierderea controlului, care duc la un comportament si comunicare impulsive. Mai tarziu acesti parinti se pot simti vinovati pentru modul in care s-au comportat.

Alienarea parentala activa este sustinuta de furia parintelui, care dupa ce se calmeaza, recunoaste importanta relatiei dintre copil si celalalt parinte si isi da seama ca propriile nevoi si nevoile copilului sunt diferite.

Alienarea parentala obsesiva - are ca scop distrugerea celuilalt parinte si este una din cele mai grave forme de alienare. Parintele implicat in alienarea obsesiva nu face diferenta intre propriile nevoi si nevoile copilului si este convins ca actioneaza spre binele celui din urma. De cele mai multe ori, nu poate oferi argumente rationale sau concrete pentru care incearca sa il indeparteze pe copil de celalalt parinte.

Alienarea parentala este de fapt semnul ca parintele respectiv nu a reusit sa depaseasca sau sa se detaseze de conflictul de cuplu.  Astfel, parintele nu reuseste sa se concentreze pe propriile nevoi si pe cele ale copilului.

Copilul incepe sa creada ca celalalt parinte este rau, periculos si ca nu merita atentia si iubirea sa. Copilul poate ajunge sa sufere de un nivel ridicat de anxietate cand vine vorba de intalnirile cu celalalt parinte si de animozitate fata de acesta.

Alienarea parenatala, in timp poate avea urmatoarele consecinte asupra copilului:

  • scaderea stimei de sine
  • ura de sine
  • simptome depresive
  • lipsa de incredere in cei din jur
  • abuzul de substante sau alte forme de adictie.

Un parinte care isi invata copilul sa isi urasca celalalt parinte se afla in pericolul de a-i subrezi celui mic sanatatea emotionala si mentala. De multe ori, copiii victime ale alienarii parentale au nevoie de ajutor de specialitate pentru a se recupera de pe urma acestei forme de abuz.

In Romania, alienarea parentala este recunoscuta ca forma de abuz emotional, iar parintele care incearca instrainarea celuilalt parinte fata de copil poate risca sa piarda custodia sau sa ii fie redus timpul pe care il poate petrece cu copilul.


*Sursa foto: Pixabay.com


Citeste si:


Ce invata copiii din nefericirea in cuplu a parintilor


Ce isi doresc copiii de la parintii divortati

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe